www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2012

Čonka s Blažkem ve Vsetíně vítězi třídy 7

24. října 2012 • 22:40

Poněkud netradiční složení posádky s číslem 62 se představilo na závěrečném sprintu letošní sezony při PSG – Partr rally Vsetín. Do zelenobílé Škody Fabia, která disponuje od základu pouze jedním volantem usedli dva řidiči: Robert Čonka a Tomáš Blažek.

Robert Čonka si zajistil již v Pačejově titul v sprintrally ve třídě 7 a tak vzal soutěž na Valašsku trošku s nadhledem. Po delším hecování s Tomášem Blažkem dalo slovo slovo a oba se najednou ocitli v jednom závodním autě. Tommy Pacimu se naskytla příležitost poznat automobilovou soutěž i ze sedačky spolujezdce. Před valašským sprintem se oba jezdci hodně hecovali. Robert sliboval Tomášovi nezapomenutelnou jízdu a Tomáš byl naopak připravený popohánět Roberta, aby nejel jako na nákup.

Robert Čonka - Tomáš Blažek, Škoda Fabia - PSG-Partr Rally Vsetín 2012

„Musím říct, že jsme si závod užili, projeli jsme ho bez potíží a v naprostém klidu. Už při psaní rozpisu jsme s Tomem naladili na stejnou vlnovou délku a vše probíhalo v klidu. Je pravdou, že byl Tom trochu vystresovaný, aby něco nepokazil, ale vše bylo jak má být. Přece jen je to pilot a jako mitfára jel vlastně poprvé. Spolupráce v samotném závodě byla pořád lepší a lepší, a každou RZ šel náš výkon nahoru. Strašně jsme si užili souboj s Martinem Lošťákem a Tommy místo toho aby se bál, tak mě ještě hecoval. Všichni ho strašili, jak se bude bát, ale opak byl pravdou. Musím říct, že poslední RZ jsem jel naplno a Tom četl jako ostřílený kozák,“ zhodnotil závod a vysekl pochvalu spolujezdci Robert Čonka.

Spokojenost vyzařovala i z premianta s rozpisem v rukou, Tomáše Blažka. „Soutěž z mého pohledu probíhala naprosto v pohodě, až jsem byl překvapený. Pořád jsem čekal, že přijde nějaká chyba, kterou nezvládnu ale naštěstí bylo vše OK. Vše začalo pro nás v pátek večer výbornou večeří v jedné zlínské restauraci a pokračovalo sobotním psaním rychlostních zkoušek. Robert byl na mě velmi ohleduplný a tak se psalo výborně. Po přejímkách jsme strávili dobrou večeři a pivečka s PG (Petr Zátko), který mi dával rady, jak se s čtením co nejlépe poprat a na co si dát pozor. Samotný závod začal bez nějakého stresu, či nervozity, což se mi nestává, ani když sedím na straně kde je volant :-). Celou soutěž jsem si maximálně užíval a hrozně mě bavilo, jak šlo všechno podle plánu. Jediné co mne mrzí, tak je odstoupení Martina Lošťáka, kterému soutěž výborně sedla a tahal se s námi o vítězství ve třídě.“

V průběhu sprintu se Robert Čonka usadil na čele třídy 7. Po pěti odjetých erzetách měl pražský jezdec náskok 2,5 vteřiny před Lošťákem. Následující zkoušku zajeli Robert s Tomášem o tři vteřiny hůře než Lošťák a na drama bylo zaděláno. Zápletku rozřešila chyba Lošťáka a jeho výlet mimo trať. Na adresu dvojice Čonka – Blažek ale nutno dodat, že oproti prvnímu průjezdu RZ Santov, se posádka v posledním kole zlepšila o 22 vteřin. Cílovou rampou projeli Robert s Tomášem na 44. místě v absolutní klasifikaci a ve třídě 7 si vyjeli vítězství.

A jak se líbilo Tomášovi na pravé straně v závodničce? „Musím přiznat, že mne to hodně bavilo. A pokud by byla další možnost posadit se vedle takového pilota, jako je Robert, tak bych nad tím asi uvažoval. Ač vlastně poprvé, cítil jsem se vedle něj bezpečně. Z společného startu jsem si odnesl spoustu poznatků a některé věci se budu snažit zakomponovat do mého ježdění, které mne určitě posune výš. Taky bylo dobré poznat soutěž ze strany spolujezdce. Jinak se ale budu držet toho svého kolečka.“

Robert si pochvaloval spolujezdce a tak je docela možné, že se pod jeho stálým mitfárou Petrem Zátkem houpe židle. „Další společný start s Tomem zatím v plánu není, ale třeba se zase někdy hecneme a něco vymyslíme. Já mám stálého spolujezdce Petra Zátka a už kujeme plány do příští sezonu. Přesto Tomášovi za společný start moc děkuji. Bylo to něco jiného pro nás oba a já si závod moc užil. Nešlo nevidět velké množství fanoušků, kteří nás podporovali. Byli úžasní,“ doplnil Robert Čonka.

Zatímco pro Roberta byl start ve Vsetíně letos posledním, Tomáš Blažek se připravuje na další závod. Tentokrát už ale na správném místě a po boku bude mít Mirka Prachaře. „Chtěl bych poděkovat Robertovi za skvělou příležitost, která se nenaskýtá denně. Zároveň bych chtěl pozvat naše fanoušky do Uherského Brodu, kde se budeme s Mirkem snažit zúročit nabyté zkušenosti.“

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist