www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2012

Tlusťák po výhře ve Vsetíně spěchal do Švýcarska

26. října 2012 • 18:00

Čtvrtá příčka absolutního hodnocení TIMESEAL Mistrovství České republiky ve sprintrally 2012 patřila před závěrečným podnikem PSG - Partr Rally Vsetín Antonínu Tlusťákovi. Zádveřický jezdec měl teoretickou šanci dostat se do první trojky, nicméně podle vlastních slov přijel do Vsetína především bavit. Po jeho boku usedl ve voze Mitsubishi Lancer WRC 05 podobně jako v loňském roce dlouholetý kamarád a zástupce sponzorské firmy MIT METAL Martin Tomeček.

Antonín Tlusťák - Martin Tomeček (Mitsubishi Lancer WRC) - PSG-Partr Rally Vsetín 2012

„Martin je můj velmi dobrý kamarád. Při loňské premiéře s lancerem WRC nám to šlo ve Vsetíně skvěle. Šli jsme do soutěže opět společně, tentokrát s cílem vyhrát. Martin čte rozpis jako profesionál. Jsem rád, že jsme mohli absolvovat vsetínský rallysprint opět spolu,“ vrátil se ke změně spolujezdce Antonín Tlusťák. Navzdory své pozici v aktuálním pořadí i díky absenci Tomáše Kostky byl Antonín Tlusťák pasován do role favorita a na dveřích svého lanceru WRC vezl startovní číslo jedna. Hned na první rychlostní zkoušce Santov ukázal domácí Jaromír Tomaštík dokonalou znalost místních silnic a dal hlasitě najevo, že se chce ucházet o stupně nejvyšší. Po prvním servise však chyboval, ztratil na Tlusťáka třináct vteřin a jeho náskok už smazat nedokázal. „Jarda Tomaštík byl určitě naším největším soupeřem. Ve Vsetíně je doma, čekal jsem, že bude bojovat o vítězství. Prvenství v erzetách jsme si vlastně rozdělili jen my dva, čtyři ku třem v náš prospěch. Co se týče chyb, on chyboval na čtverce a ztratil několik vteřin, zatímco nám zase dvakrát zhaslo auto na startu, což nás také stálo drahocenný čas,“ řekl Antonín Tlusťák bezprostředně po soutěži.

O víkendu se vyplnila i předpověď meteorologů a po mlhavém ránu se udělal krásný slunečný den. Zápolení posádek sledovaly podél tratě početné řady diváků. „Závod se opravdu vydařil. Auto fungovalo na výbornou, Martin četl báječně a vůbec mi nevadila ani změna formátu soutěže, tedy v sobotu trénink a v neděli samotná soutěž. Počasí vyšlo fantasticky a organizátoři odvedli dobrou práci,“ popsal Tlusťák své pocity z PSG – Partr Rally Vsetín.

Mezi některými diváky a jezdci se šířila zpráva o nedovoleném tréninku posádky Tlusťák, Tomeček před samotnou soutěží. „Jezdím tuto soutěž již řadu let s mnoha auty. Poznám tratě velmi dobře podobně jako většina domácích posádek, které pravidelně startují v českém šampionátu. Počítám s tím, že někdo napíše do diskuze pod článkem, že mě určitě viděl. Tohle je pouze něčí nepravdivý výmysl. Česká povaha je zkrátka taková. V okamžiku, kdy se někomu daří, hned na něho něco vytáhnout, vymyslet si nepravdu nebo ho jakkoliv poškodit,“ řekl rozhořčeně třicetiletý jezdec.

Antonína Tlusťáka čeká poslední říjnový víkend start na letošním závěrečném podniku FIA Mistrovství Evropy pod názvem Rallye International du Valais ve švýcarském Martigny. Zádveřický jezdec odcestoval do země helvétského kříže bezprostředně po vsetínské rally. Z lanceru WRC přesedne opět do fabie S2000, která ho v posledních závodech po technické závadě do cíle nedovezla. „Problém jsme snad odstranili, ale jistotu samozřejmě nemáme. Jednou se nám to stalo na našem motoru, podruhé na motoru vypůjčeném od továrního týmu. Problém se řešil i ve francouzské Orece, kde motory připravují. Doufám, že auto bude opět fungovat,“ uzavřel Antonín Tlusťák, jezdec Czech National Teamu. Na místě spolujezdce usedne tentokrát David Šmeidler, který v letošní sezoně navigoval Jaroslava Orsáka.

Štěpán Chludil jr.
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist