www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2012

Bisaha se Zacharem rallysprintovými mistry ve třídě 9!

1. listopadu 2012 • 21:00

Když se Ondřej Bisaha s Davidem Zacharem před letošní sezonou rozhodovali, co pojedou za šampionát, volba byla celkem jasná – vícedenní soutěže MMČR. Jenže první polovina sezony dopadla prachbídně a tak došlo na plán B. V Krkonoších posádka naskočila do jednodenních rallysprintů a její drtivý trutnovský triumf v klasifikaci třídy 9 odstartoval neuvěřitelnou vítěznou šňůru, která s jen pěti odjetými závody znamenala jediné – tým CERS performance dosáhl na mistrovský titul!

Ondřej Bisaha - David Zachar, Honda Civic VTi - PSG Partr Rally Vsetín 2012 (foto: Miroslav Němec)

Čtyři sprintové výhry Ondřeje a Davida v řadě způsobily to, že se tato kroměřížsko-zlínská dvojice stala velice horkými kandidáty na titul – byli jediní, kteří o tento primát mohli ještě připravit Daniela Zpěváka, jenž pilně sbíral body už od začátku sezony. O všem měl rozhodnout poslední závod ve Vsetíně, před kterým tým CERS performance ztrácel na vedoucího jezdce pouhé čtyři body. Ondřej Bisaha se na závěrečný souboj velice těšil a proto bylo zklamáním, když Zpěvák nakonec do Vsetína vůbec nepřijel. Cesta k titulu se tedy otevřela, leč vyhráno ještě rozhodně nebylo. Stále totiž chybělo pár bodů a tak bylo dilema na světě – pokusit se o pátou výhru nebo jet takticky pro celkový výsledek?

Ondřej s Davidem se pokusili zkombinovat obojí. Z celkem osmi rychlostních zkoušek vyhráli dvě, avšak vítězství jim ve vsetínském sprintu letos poprvé uniklo. „Když jsme se vraceli domů po první výhře v Krkonoších, Ondra narychlo spočítal body a letmo pronesl, že ještě vyhrajeme čtyři zbývající sprinty a titul je náš,“ vypráví spolujezdec David Zachar. „S nadhledem jsem se na něho pousmál a nechal to být, jenže on se ten plán postupně začal vyplňovat. Ve Vsetíně se to podařilo dotáhnout do konce a já z toho mám samozřejmě obrovskou radost. Před rokem jsme na této rally s Ondrou poprvé společně vyhráli a mě několik posledních týdnů mrazila v zádech představa, že bychom tentokrát mohli slavit dokonce titul. Je to parádní pocit.“

A podobně to vidí i pilot mistrovské posádky Ondřej Bisaha: „Musíme smeknout před Adamem Koblihou, na valašských erzetách jel hodně dobře. Sice se postaral o přerušení naší vítězné série z předchozích podniků, nicméně už před startem jsme byli rozhodnutí nasadit tempo, ve kterém se budeme cítit bezpečně, posbíráme potřebné množství bodů a vybojujeme tak celý šampionát. Samozřejmě nás hodně mrzelo, že do Vsetína nakonec nepřijel Dan Zpěvák, který byl v předchozích soutěžích hodně těžkým soupeřem, ale to se nedá nic dělat. Jsem ale každopádně rád, že se nám podzim takhle povedl. V Příbrami jsme vybojovali celkové druhé místo v MMČR a tady ve Vsetíně prvenství ve sprintech - skoro už to ani nemůže být lepší!“ dodává s nadsázkou Ondřej. Úspěch týmu CERS performance podtrhla závěrečná technická kontrola bílo-červené Hondy Civic VTi, která však ke smůle konkurenčních týmů prokázala, že rychlost mistrovské posádky spočívá hlavně v jejích schopnostech. Oslavy tedy mohly začít, a kde jinde, než u démonického jezdce a kamaráda Martina Hudce?

Hana Baďurová - Michal Bilka, Honda Civic VTi - PSG Partr Rally Vsetín 2012 (foto: Miroslav Němec)

Pro úplnost ještě dodejme, že vsetínská soutěž byla v letošní sezoně druhou, do které tým CERS performance nasadil celkem tři vozy. Kromě nyní už mistrovské hondy Ondřeje s Davidem to byly další dva identické automobily - s jedním z nich podobně jako v Jeseníkách startovali Martinové Tomečka a Trlifaj, do dalšího v rámci PČR usedli Hana Baďurová a Michal Bilka. Smíšená dvojice si bohužel už od druhé vložky vezla zátěž v podobě minutové penalizace, a ani druhá posádka si z Valašska neodvážela dobrý pocit, když se jejich vůz zastavil na trati poslední rychlostní zkoušky. I přes tuto nepříjemnost zůstává faktem, že tým CERS performance ve svých dosavadních bezmála šesti desítkách startů zaznamenal pouze tři odstoupení pro technickou závadu. „Jsem rád, že se nám povedlo vybudovat funkční tým, který za sebou má cenné výsledky,“ říká Ondřej. „Kromě nás jde o spoustu jiných posádek - Zbyněk Baller si vyjel třetí místo v MMČR, Martin Tomečka dokázal již na svém prvním závodě vyhrát rychlostní zkoušku, svůj start kariéry si u nás užil i mladý Petr Gargulák, kterého o vítězství na Kopné připravila jen penalizace za předčasný start do RZ, a hodně si vážím také úspěchu 'naší' hondy na Slovensku, kde Juraj Kožej s Matúšem Majcherem obhájili loňský titul ve Slovenském Rally Poháru.“

Letošní šampionáty tedy skončily, tituly jsou rozdány a do konce roku zbývá již jen pár volných podniků. V tuto chvíli se zatím spřádají plány, na kterých se tým CERS performance objeví, stejně jako se řeší to, jakým směrem se zlínská stáj vydá v příštím roce. Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist