www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2012

Martin Bujáček: Dva tituly a konec

13. prosince 2012 • 19:10

S blížícím se koncem roku je čas na bilancování celé sezóny 2012. Martin Bujáček získal v roce 2011 premiérově titul Juniorského mistra ČR v rally a v letošní sezóně měl za jasný cíl obhajobu tohoto titulu. Také se chtěl celkově se opět posunout ve své kariéře dál a být rychlejší než v minulých letech. Jak tedy sezóna 2012 probíhala z pohledu Martina Bujáčka?

Martin Bujáček - Petra Řiháková (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Barum Czech Rally Zlín 2012

Soutěžácká sezóna pro uherskobrodského pilota začala tradičně na Valašské Rally, kde chtěl Martin obhájit loňské výborné sedmé místo absolutně a druhé ve skupině N. Začátek závodu se moc nepovedl a Martin byl po prvním dni až na třináctém místě absolutně. Výborný výkon v celé sobotní etapě posunul Martina s Markem Omelkou na deváté místo absolutně a čtvrté ve třídě 3. Martin s Markem se postavili i na start úvodního závodu MČR sprintrally na Rally Vrchovina, kde jim ze začátku patřila čtvrtá příčka absolutně, ale nakonec jim v cíli patřilo až místo a druhé ve třídě 3. Druhým podnikem MMČR byla tradiční Rally Šumava, kde se posádce Bujáček-Omelka vůbec nedařilo a od začátku měli problémy s vozem. Nejdříve správně netlačilo turbo a po jeho výměně snažení posádky ukončil rozpadlý zadní diferenciál jejich Mitsubishi. Vše si ale Martin s Markem vynahradil v Lužických horách, kde po skvělém závodě dokončil na pátém místě v rámci MČR a poprvé letos vyhrál třídu 3 i juniory. Ještě lépe začal Martin na domácí Kopné, kde se ze začátku soutěže pohyboval suverénně na čele třídy 3 v těsném závěsu za vozy S2000, ale bohužel krátce po startu RZ 3 spadla hadice z turba a byl konec nadějí skvěle rozjeté soutěže. První polovinu sezony Martina s Markem uzavřel start na slovenské Rally Tríbeč, kde při svém prvním společném zahraničním startu dojela posádka na osmém místě absolutně, ve třídě 3 pak obsadila druhé místo.

Druhou půlku sezóny odstartoval Martin na sprintu v Krkonoších, kde dokončil po lehké havárii na sedmém místě v rámci MČR a druhém ve třídě 3. Již tradičně se posádka Martin Bujáček a Marek Omelka zúčastnila i Rally Hustopeče. Zde však jejich snažení ukončila porucha brzd hned na první sobotní RZ. Další závod v Kostelci nad Orlicí byl zároveň poslední pro Marka Omelku na sedačce spolujezdce vedle Martina a posádka ukončila svou spolupráci desátým místem v MČR. V Pačejově vedle Martina usedla poprvé Petra Řiháková a bylo z toho skvělé čtvrté místo v rámci MČR a výhra ve třídě 3 po velkém souboji s Jarkem Orsákem a Hudcem. Následovala domácí Barum Czech Rally Zlín, kde byli Martin s Petrou po velmi náročném závodě v cíli klasifikováni na skvělém šestnáctém místě IRC a sedmém v rámci MMČR. Tady zároveň získali plný počet bodů do hodnocení juniorů, který jim otevřel možnost obhajoby titulu i přes nepříliš dobrou první polovinu letošní sezóny v juniorech. Na následující Rally Jeseníky posádka Bujáček – Řiháková i přes osmé místo v rámci MČR a druhé ve třídě 3 získala titul mistrů ČR v této třídě a to již jeden závod před koncem letošního ročníku sprintového mistrovství. Martin tady zároveň získal podruhé v řadě titul Juniorského mistra ČR v rally pro rok 2012.

A jak sezónu 2012 hodnotí sám Martin Bujáček a jaké plány má do dalších let?

Martin Bujáček - Marek Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Thermica Rally Lužické Hory 2012

„Sezóna byla jako na houpačce, protože bylo hodně technických problémů, ale i závodů kde se dařilo a výsledky byly výborné. I přes omezený rozpočet se nám podařilo dosáhnout v celkovém součtu tohoto ročníku skvělých výsledků a dva tituly mistra ČR jsou naprosto super. Když jsem měl k dispozici za celou sezonu jen 12 nových pneumatik, je to celkem obdivuhodné, že nám to tak vyšlo. Ovšem to je ta lepší strana mince letošní sezóny. Osud byl i pro nás hodně krutý. Vše začalo tragickou nehodou a smrtí našeho velkého kamaráda Bohouše Ceplechy, ovlivnila nás i tragická nehoda na Barum Rally, kde jsme s Petrou byli posledním vozem, který na místo další letošní tragické nehody dojel. Vše dovršila domácí RallyShow v Uherském Brodě, kde vše dopadlo tak, jak již všichni víme. Je mně samozřejmě líto toho co se stalo, ale mediální shon, nepravdy a další věci co jsme slyšeli z TV, mohli se dočíst v médiích nebo na internetu, to vše je velmi smutné. Závody jsme dělali pro lidi, ale nakonec se vše otočilo proti nám.“

„Pro mě osobně je rally momentálně uzavřená kapitola a nevím jestli se někdy v budoucnu vrátím, ale nikdy neříkej nikdy. Chtěl bych tímto poděkovat všem lidem, co nám drželi a snad i drží palce, vyjadřují nám podporu i přes vše, co se událo. Děkujeme!“

Martin Bujáček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist