www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2012

Mistrovská sezona Kořístky s Drozdem

17. prosince 2012 • 20:15

Robert Kořístka považuje sezonu 2012 za velmi vydařenou. Společně se spolujezdcem Michalem Drozdem vybojovali mistrovské tituly v Timeseal mistrovství ČR ve sprintrally mezi dvoukolkami i ve třídě 5.

Robert Kořístka - Michal Drozd (Suzuki Ignis S1600) - Bonver Valašská Rally 2012

Karlovická dvojka „Karel a Špaček“ měla pouze dva starty na zkoušku, aby poznala, jak se Suzuki Ignis S1600 zacházet. V roce 2011 s tímto vozem vyhrál Václav Dunovský dvoukolky ve velkém mistráku, čímž hodil před Roberta s Michalem rukavici. Valašští ogaři chytili příležitost za pačesy, a i když si občas vytvořili nějakou prekérní situaci, na konci sezony převzali nejcennější poháry ve své dosavadní sportovní kariéře. Nutno ovšem připomenout, že mistrovský pohár ve třídě i dvoukolkách si kluci doslova vydřeli, neboť po celou sezonu dýchal posádce na záda Josef Zimmermann.

Souboje Kořístka vs. Zimmermann byly ozdobou každého sprintu, kde tito soupeři startovali. „S Ignisem jsme se poprvé svezli v Brodě 2011 a další ostrý test jsme měli při letošní Valašské rally. Tady jsme zjistili, že nám auto sedne a byli jsme hodně zvědaví na sprintovou sezonu. Tu jsme začali vítězstvím na Vrchovině, kde jsme si potykali s dopravní značkou. Sice jsme tady ztratili nějaký čas, ale Josef Peták, který se před nás dostal, v malém mistráku nebodoval. Pak ovšem přišlo zklamání v Lužických horách, kde jsme museli odstoupit pro poruchu teplotního čidla. Vše jsme si ale vynahradili na Kopné a v Krkonoších. Vítězstvím v Krkonoších jsme smazali náskok Pepy s Pavlem a dostali se před tuto kvalitní posádku,“ zhodnotil první polovinu sezony Robert Kořístka.

V Kostelci chytil Josef Zimmermann druhý dech a výrazně zdramatizoval postup kluků k titulu. I když Kořístka dokončil Matrix rally na druhém místě mezi dvoukolkami a třídě, radost z tohoto výsledku rozhodně neměl. „I když jsme se v Kostelci snažili, Pepa nám od začátku ujel a než jsme se vzpamatovali, vybudoval si drobný náskok. My se však nevzdávali a některé průjezdy erzetami byly až za hranicemi Ignise. Přesto jsme tady na Pepu neměli a zaslouženě vyhrál. O to větší bylo zdravé naštvání do Jeseníků, kde se konal další díl malého mistráku,“ uvedl Robert Kořístka k druhé porážce od svého největšího soupeře. V Jeseníkách karlovičáci nezačali nejlépe a Pepa s Pavlem jim ujeli až na rozdíl 22 vteřin.

Robert Kořístka - Michal Drozd (Suzuki Ignis S1600) - Bonver Valašská Rally 2012

„Byl to další ze závodů, kde jsme bojovali s Pepou až do posledního kilometru závěrečné zkoušky. My tady zaspali začátek a když jsme přitlačili na pilu, tak jsme udělali hodiny a zůstali stát v protisměru. Pak jsme se ale dostali do tempa a postupně umazávali z odstupu na Pepu, i díky vhodnější volbě pneumatik. Nakonec jsme své soupeře udolali a o konečném adresátovi krále dvoukolek se mělo rozhodnout na Vsetíně. Vývoj valašského sprintu máme všichni v živé paměti. Pepa tlačil, ale udělal chybu, která jej připravila o dobrý výsledek a posléze i body v konečném hodnocení. I nyní s odstupem času bych chtěl poděkovat Pepovi s Pavlem za krásné souboje,“ přiblížil závěr rallysprintového mistrovství Robert Kořístka.

Zimní přestávku vyplní Robert Kořístka za volantem jiného silného stroje. Za volantem rolby na úpravu sněhu totiž můžete čerstvého mistra najít na svahu Kyčerky ve Velkých Karlovicích. A pokud jedna sezona skončila, nabízí se otázka, jaká bude ta příští. „Rádi bychom v příštím roce startovali ve velkém mistráku, s jakým vozidlem přesně ještě nevíme. Vše se bude vyvíjet dle jednání s našimi partnery. Necháme se překvapit, jak to všechno dopadne. Část finančních prostředků již máme zajištěnou, takže určitě něco pojedeme :-),“ prozradil Michal Drozd.

„S letošní sezonou jsme nadmíru spokojeni. Byl to náš zatím nejúspěšnější rok v naší kariéře. Chtěli bychom za to poděkovat našim obchodním partnerům, týmu Sparrow, který nám připravoval po celou sezonu Ignise na velice vysoké úrovni. Dále patří poděkování všem našim fanouškům a rodinám, kteří nás jezdili podporovat na všechny závody. Moc jim za to děkujeme a doufáme, že to tak zůstane i v následujícím roce. Nesmíme zapomenout ani na lidi, kteří se kolem nás pohybují a snaží se nám pomoci. Ještě jednou všem moc děkujeme, velice si toho vážíme,“ vysekli poklonu všem nejbližším Robert s Michalem.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist