www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rally Sprint Série + Pohár 2+ 2015

Petr Vraj jun. vstupuje do Opel Adam cupu

9. dubna 2015 • 14:45

Rok 2015 je pro naši rallyovou scénu rokem změn a novinek. Jednou z těchto novinek je i spuštění Opel Adam Cupu, který již několik let úspěšně funguje v Německu a Francii. Jednou z posádek, která se pokusí zabojovat v rámci tohoto cupu, je Petr Vraj junior a Markéta Skácelová. Kočírovat budou, jak je asi zřejmé, cupovou verzi Opelu Adam R2. A protože se už blíží první závod, jímž bude Valašská rally, rozhodli jsme se tuto mladou posádku trochu vyzpovídat.

Petr Vraj

Petře, tvé jméno je už všem dobře známo, a to ať díky tvému otci, tak díky tvým vlastním výkonům a hlavně velmi dravým průjezdům s Favoritem. Proto bych se nechtěl moc probírat tvými začátky, ale spíš by mě zajímala loňská sezóna?

Petr: Loňská sezona proběhla relativně bez problémů. Chtěli jsme jet více závodu, abych se lépe připravil na další sezónu, ve které bych chtěl jet celý sprintový seriál, ale po finanční stránce to nebylo možné. Byl jsem ale alespoň moc rád, že jsem mohl startovat na Star Rally Barum Rally Zlín Historic. Jízdu na této parádní soutěži jsem si moc užil, a to až do chvíle, kdy jsme ohnuli zadní nápravu při noční superspeciálce. Ve snaze pobavit diváky jsem auto tak rozhazoval, až jsem se potkal s patníkem. Třešničkou na dortu byla Říha Group - Partr Rally Vsetín, kde jsem startoval s Honzou Mikulíkem. Soutěž jsem si opravdu moc užil a Honzovi za to děkuji. Zvláště mě potěšil fantastický výsledek, kterého jsme spolu dosáhli.

Tebe, Markéto, naši čtenáři neznají vůbec, takže otázka zní, jak ses dostala k rally a co tě přivedlo až k Petrovi?

Markéta: To, že mě čtenáři neznají vůbec, mne těší. Mám ráda ten pocit „šedé eminence“, kdy jsem něčím užitečná, ale nejsem vidět. Závody dělám proto, že mě to vnitřně naplňuje a právě tento pocit je pro mne důležitý. Ostatní pocity a věci s nimi spojené nechávám na řidiči... V prostředí rally se pohybuji odmalička. Můj tatínek pár let také seděl na horké sedačce spolujezdce a až do současnosti, se především v této oblasti motorsportu, pohybuje. Stručněji řečeno, dobrovolně jsem vyrůstala v dílně, v závodním prostředí. Tedy nějaký předpoklad pro to, abych milovala vůni benzinu, tam již od dětství byl. A přetrval až dodnes. Co mě přivedlo až k Petrovi? Dalo by se říct, že nešťastná náhoda. Můj velmi dobrý kamarád Honza Mikulík si pár dní před Mikulášskou rally zlomil na fotbale nohu a volal mi, jestli bych to s Peťou neodjela. Petr měl totiž na tuto soutěž pronajatý Peugeot 208 R2, který chtěl vyzkoušet a posléze se rozhodnout mezi ním a Opelem Adamem v Cupové verzi pro nadcházející sezonu.

Dál bych se chtěl zeptat, co vás vedlo k rozhodnutí startovat letos s Opelem?

Petr Vraj - Markéta Skácelová, Opel Adam

Petr: Původně jsme letos chtěli startovat s 208 R2, ale po finanční stránce by nešlo odjet celou RRS. Když jsme přemýšleli, co dál, zaujal nás nově vzniklý Opel Adam Cup. V tomto seriálu mě nadchlo především to, že za relativně malé peníze mám možnost odjet celou již zmiňovanou RRS a ještě se můžu poměřit s ostatními jezdci, kteří startují se stejnou technikou.

Markéta: Toto rozhodnutí bylo na Petrovi. Já jsem se s ním snažila jen dávat dohromady všechna pro a proti u obou aut, mezi kterými se rozhodoval. Absolvovali jsme spolu testování pro Opel Adam Cup v Sosnové a po delší úvaze se rozhodlo právě pro Opel. Největším lákadlem byla vidina stejných podmínek pro všechny účastníky Cupu.

I když je to asi předčasné, tak bych rád věděl, jaké jsou vaše rallyové plány a sny do budoucna?

Petr: V plánu je odjet celý Opel Adam Cup 2015, kde bychom chtěli prokázat svůj potenciál. Největší výzvou je pro nás start ostříleného matadora Pepy Petáka v tomto cupu. Pro mě a i pro ostatní soupeře to znamená vydat ze sebe opravdové maximum. Mým největším životním snem je potom start se čtyřkolkou na Finské rally.

Markéta: Odjet pohodovou sezonu s tím nejlepším výsledkem, který bude v našich silách.

Jan Mikulík
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist