www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rally Sprint Série + Pohár 2+ 2015

Petr Martinek s Jirkou Blažkem stříbrní ve třídě 14

4. ledna 2016 • 14:00

Petr Martinek s Jirkou Blažkem patří k starší generaci soutěžících ve startovních listinách rally. Přesto si oba všechny své závody plně užívají. Kromě splnění chlapeckého snu jezdit automobilové soutěže se jim na konci sezony 2015 podařilo urvat celkové stříbro ve třídě 14. Pojďme se nyní v krátkosti ohlédnout s Petrem Martinkem za loňským rokem.

Petr Martinek - Jiří Blažek (Suzuki Swift GTi) - Rally Vyškov 2015

Petr Martinek, startující pravidelně s vozem Suzuki Swift, se dal dohromady s Jirkou Blažkem při Partr Rally Vsetín 2013 a od té doby se společně postavili na start devíti soutěží. Zatímco sezona 2014 oba lehce zklamala, neboť z pěti startů je technické problémy vozu dvakrát postavily do role nechtěných diváků, loňský rok vyšel posádce velmi dobře. „Sezonu 2015 jsme opět absolvovali v rallysprintové sérii a pro náš tým dopadly tyto starty nad očekávání dobře. Po zimní pauze, kdy se swištík odebral na dílnu k celkové repasi, jsme nastoupili na první podnik sezony 2015 Valašskou Rally. Mrzí nás, že se závod pořadatelům moc nepovedl a my jsme díky tomu odjeli jen polovinu rychlostních zkoušek. Přesto se nám po mé chybě podařilo mírně upravit vzhled swištíka. Nicméně po těchto peripetiích jsme vyjeli na cílovou rampu a vyzávodili si první pódiové umístění v sezoně, a to 3. místo ve třídě 14,“ ohlédl se za první soutěží loňského roku Petr Martinek.

Petr s Jirkou získali první společný pohár a závodní suzuki putovala na dílnu a do kosmetického salonu tak, aby byla opět připravena na další podnik. Tím byl sprint ve Vyškově, kde kromě rychlostních zkoušek potrápilo soutěžící i počasí. „Zde nám vše vycházelo až do čtvrté zkoušky, kdy se snesl na trať těsně před startem prudký déšť a my odstartovali na slicku. Bylo jasné, že se musíme nějak doklouzat do cíle erzety. Nakonec jsme tuto zkoušku ustáli, byť s malou krizí před retardérem. Ve zbývající části sprintu se počasí umoudřilo a trať velmi rychle osychala. Z Vyškova jsme si nakonec odvezli pohár za 2. místo ve třídě, což je můj nejlepší výsledek za volantem soutěžního vozu,“ uvedl pětačtyřicetiletý jezdec.

Dalším podnikem šampionátu byla Rally Pačejov, ale tuto soutěž posádka Martinek – Blažek z finančních a logistických důvodů neabsolvovala, a tak měl tým více času na přípravu závodního vozu pro další soutěž, kterou byla Rally Jeseníky. „Tento sprint jsem za volantem absolvoval poprvé, tudíž jsem k němu přistupoval s respektem a s obavou, jaké bude počasí, neboť právě nepříznivé počasí velmi často tuto soutěž doprovází. Zrána to na lesních úsecích trati trochu klouzalo, což se mi líbí. Navíc jsme se trefili i do správného výběru obutí a po celý den pneumatiky fungovaly dobře, takže v týmu a v autě panovala spokojenost. Závod jsme si s Jirkou užívali a na jeho konci jsme opět stanuli na pódiu určeném pro tři nejrychlejší posádky třídy, tentokráte jsme obsadili 3. místo,“ přiblížil šternberský závod Petr Martinek. Tři starty proměnili Petr s Jirkou v tři poháry, a to ještě před posádkou stála poslední výzva sezony, podzimní vsetínský rallysprint.

Petr Martinek - Jiří Blažek (Suzuki Swift GTi) - 2015

„Už v pátek při seznamovacích jízdách vše nasvědčovalo tomu, že tento sprint nebude jednoduchý, jelikož se na valašské tratě snesl podzimní déšť. Sobotní ráno bylo sychravé, a tak jsem zvolil pneumatiky na vodu s tím, že je otestujeme, jak budou fungovat a po dvou rychlostních zkouškách se uvidí. Pokud by tato volba pneu nevyhovovala, byli jsme připraveni v servisu zvolit jinou variantu obutí. Bohužel první dvě zkoušky byly pro nás zrušené, proto jsme nemohli zjistit, jak se pneumatiky chovají v závodním tempu. V servisu jsem se rozhodl nepřezout s tím, že v lesních úsecích bude ještě voda. Jenže trať oschla velmi rychle, takže má volba se ukázala jako velmi špatná a od toho se odvíjely i časy na rychlostních zkouškách. Chybami se člověk učí. Jelikož jsme jeli domácí závod, chtěli jsme soutěž dokončit a úspěšně projet cílovou rampou. Za přispění našich soupeřů a při troše štěstí, jsme opět vybojovali stupně vítězů, tentokráte 3. místo ve třídě. V celkovém součtu tohoto šampionátu jsme se umístili na fantastickém druhém místě, což je pro mě a náš tým obrovský úspěch a odměna za stovky hodin strávených při přípravě soutěžního vozu. Za tyto výsledky jsem velmi rád a chtěl bych poděkovat rodině za pochopení a podporu, mechanikům Lukášovi, Mirkovi a Petrovi za bezchybnou práci v servisu, Anetě a Tereze za parádní přípravu cateringu, všem reklamním partnerům a sponzorům, a také rally fan clubu Mštěnovice za podporu a fandění na každé naší soutěži. Ještě je tu jedno velké poděkování mému spolujezdci Jirkovi Blažkovi za vždy skvělou náladu a bezchybný diktát. Já jsem měl tu čest dvě sezony číst noty a vím, jak je tato práce v závodním autě i mimo něj důležitá. Bez těchto lidí by se tohle nedokázalo,“ zakončil povídání o sezoně 2015 Petr Martinek.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist