www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rally Super Serie 2006

Ohlédnutí za sezónou Leoše Flídra a výhled do roku 2007

26. prosince 2006 • 08:20

Vítěz ČMPR 2004 šel do sezony 2006 s jasným cílem. Za volantem Škody Octavie WRC v barvách SVC Náchod Motorsport týmu získat titul mistra republiky v nově vypsané kategorii RALLY SUPER SÉRIE (RSS). Ke stanovení nejvyššího cíle vedli zejména tři argumenty.

První v podobě velmi dobře připraveného vozu z REX teamu Besedice, druhý v podobě odchodu české špičky z scény WRC (Vojtěch, Pech, Kopecký a spol.) a třetí v podobě výzvy svádět souboje se srovnatelnou technikou Karla Trněného.

Se svojí premiérou si dal východočeský pilot na čas. Představil se až ve třetím závodě RSS na Valašské rally a připsal si s přehledem první vítězství za volantem vozu kategorie WRC. Předtím s vozem nejvyšší specifikace startoval pouze 2x. V Labské rally a na sprintu ve Vsetíně v roce 2005. Nezkušenost s technikou dokládala jezdcem popsaná událost před pátečním nočním servisem:

„Poslední sekci jsme jeli se zamlženým oknem, které způsobilo nečinnost ventilátoru. Ne, že by nefungoval, ale prostě jsme se spolujezdcem nenašli ten správný vypínač. V cíli se nám mechanici smáli. Věřte, že teď ten vypínač najdu i popaměti. A také nezapomenu na otřesný zážitek za volantem - měl jsem výhled asi deseticentimetrovou škvírou, bylo to jak z tanku...“ s úsměvem komentoval těžkosti nováčka Leoš Flídr.

V roli favoritů odjížděla posádka Leoš Flídr - Bohumil Ehl na další závod RSS do Tišnova. Závod v Tišnově začali zostra a také jej „zostra“ zakončili:

„Octávia fungovala skvěle. S jejím nastavením jsem byl moc spokojen. Pozlobila nás jen před startem první erzety, když nešly zavřít zadní dveře. Tahle banální závada mě tak nažhavila, že jsem do soutěže vypálil hodně zostra. I s otevřenými dveřmi!“ řekl k úvodní sekci Leoš.

Jejich spanilá jízda byla ukončena v RZ 6: „Asi 3 km po startu, v technickém sjezdu nás vypekl vytahaný štěrk. Všiml jsem si ho a podřadil až na dvojku. Přesto Octavia sklouzla do svahu vpravo a přetočila se na střechu. Zůstali jsme stát uprostřed trati koly vzhůru. A pokud vím, takhle se závod nejen nevyhrává, ale ani nedojíždí,“ uvedl s poněkud kyselým úsměvem pilot.

Nutno podotknout, že v Tišnově to byla první zaznamenání hodná rána během závodu v kariéře. A naštěstí prozatím také poslední..

Třetím vystoupením a ne zcela šťastným byla Rally s centrem v Českém Krumlově. Výkon posádky působil hodně rozpačitě a nedá se jinak označit než jako velké zklamání.

„Krumlov byl mým prvním Velkým mistrákem v kariéře. Ale to nebylo hlavním důvodem. Přetěžké podmínky deštěm zkrápěné trati a hlavně rozhozená psychika z rány v Tišnově stály za nejhlubším zklamáním v sezoně,“ komentuje svoje trápení jezdec. V cíli byla posádka SVC Náchod Motorsport klasifikovaná na 13. místě absolutního pořadí a to nemohlo nikoho uspokojit.

Zastavení čtvrté bylo v zemi rally zaslíbené. Na populární Kopnou se Leoš připravoval svědomitě a těšil se na souboje s vozy WRC.

„Po opravdu špatném výkonu v Krumlově se budeme snažit napravit naši pošramocenou reputaci. Doufám, že se nám to povede a že i diváci budou spokojeni,“ zahrál si na roli věštce před startem Leoš Flídr.

Nezávislí komentátoři i laici a fanoušci označili výkon na Kopné za nejlepší v sezoně. A stejně to na vítězství nestačilo! To patřilo maďarskému jezdci Gergely Szabóovi s Fordem Focus WRC.

„Kopná mě nadchla. Odjíždím spokojen. I když samozřejmě ve skrytu duše jsem doufal ve vítězství. Gergely Szabó ovšem neměl žádný slabší moment, byl ve skvělé formě a zaslouženě vyhrál. Gratuluji mu,“ glosoval v cíli Leoš Flídr své pocity.

Pátý závod byl Pelhřimovský Memoriál Tomáše Vojtěcha a Leoš se těšil na souboj s Karlem Trněným. V Pelhřimově nakonec slavil svůj první triumf v závodě mistrovství republiky a měl z toho obrovskou radost:

„Na cílové rampě to byl nepopsatelný, krásný pocit. Od našeho prvního startu s wrcem na loňské Labské neuběhlo ani 10 měsíců a my poznali slastný pocit vítězství. Doufám, že náš souboj s Karlem přihlížejícím líbil. Děkuji všem, kteří mě dodávali sílu a věřili, že někdy můžeme s Bohoušem na podobnou metu dosáhnout. Zároveň děkuji týmu Věroslava Cvrčka za perfektně připravený vůz,“ děkoval na cílové rampě Leoš.

Šestý závod se jel na technických tratích v Prachaticích a v podstatě se opakoval nesmlouvavý souboj s Karlem Trněným. Prachatice ale do jízdy Leoše Flídra přinesly do té doby zatím nepoznaný důležití element, který dělá soutěžáka soutěžákem. Ptáte se který? Změna rytmu!

„Leoš do puntíku splnil týmovou strategii, využil vybudovaného časového náskoku a z toho jsem nadšen. Že dokáže být velice rychlý v týmu dobře víme. V Prachaticích ale dokázal, že dokáže jezdit i hlavou. Přesně analyzoval riziková místa, na kterých nebylo třeba riskovat defekt nebo nehodu. Po kontrole on-boardových záběrů musím uznat, že předvedl suverénní a vyzrálý výkon, výborně dokázal minimalizovat riziko,“ vysoce ohodnotil výkon pilota majitel týmu SVC Vladimír Vitver.

S velmi dobrou náladou odjížděl celý tým na další závod do Příbrami. Při sedmém vystoupení v sezoně se Leoš těšil zejména na srovnání s Václavem Pechem a jeho EVO IX.

„Ve startovní listině je mnoho zvučných jmen zkušených pilotů, kteří byť za volanty ´enek´ budou těžit z místní znalosti a zkušeností. Čeká nás velmi zajímavé srovnání,“ vyslovil přání jezdec.

Jeho předpověď a přání ale nebylo naplněno a na vině byla ´stávkující´ technika.

„Už před startem nám vypověděla službu převodovka u tréninkového Mitsubishi. A technické problémy nás až do nedělního odpoledne neopustily. V první sekci u Octavie pořádně zlobila spojka, v RZ 11 se ozvala rána a přestřihl se křížový čep spojující kardanovou hřídel. Dále jsme startovali s využitím Superally. Ovšem problémů jsme se nezbavili. Od první nedělní RZ nám nepracovaly aktivní diferenciály. Většina výkonu byla tak přenášena na zadní nápravu,“ popsal v cíli příbramské trápení pilot.

Posledním závodem v RSS byla trať „domácí“ Labské Trotina rally. Tým se na závod připravoval zvlášť pečlivě, protože už na v tomto závodě mohl s předstihem získat titul Mistrů ČR. V cíli bylo hodně úsměvů a radosti, protože si posádka připsala čtvrté letošní vítězství. Lehlé to ale nebylo:

„Lehce se to řekne nebo napíše, ale jinak to bylo náročné. Vůz nepracoval optimálně, zlobilo zejména řazení a i proto se možná některé naše průjezdy nepovedly. Nefungoval také display zobrazující řazení a já si často nebyl zcela jistý na jakou rychlost právě jedeme. A také soupeři jeli pořádnou ´kudlu.´ Zejména Josef Peták jel velmi, velmi zostra. Vše ale přebíjí pocit ze zisku titulu Mistrů republiky,“ komentoval v cíli své pocity ze soutěže Leoš Flídr.

S titulem v kapse Leoš Flídr odcestoval na své poslední vystoupení, na Setkání Mistrů do Sosnové.

„Bral jsem to s nadhledem, ale těšil jsem se na souboje na technické trati, která se mi líbí. A ze své jízdy mám dobrý pocit,“ říkal po závodě Leoš.

Opravdu, v Sosnové jel rychlou, nerozevlátou stopu, bez problémů se probojoval do finále, když v rozjížďkách bezpečně porazil i Fabii WRC Karla Trněného. Ve finále bojoval proti Honzovi Kopeckému a svoji jízdu okomentoval:

„Do finále jsem šel s cílem, že neprodám svou kůži snadno. Vsadil jsem vše na precizní rychlou stopu a snažil jsem se dostat Honzu po prvním kole pod tlak. Sázel jsem na to, že by mohl na šotolině vyrobit chybu. To byla má jediná šance. Honza ale jel ´to svoje´ a zaslouženě vyhrál.“

Leošovu výkonu se přesto dostalo vysokého ocenění a to od pana Pecha st. a Petra Krutského, kteří komentovali přímý TV přenos na ČT4 Sport.

„Když jsem ze záznamu finále sledoval viděl jsem, že se mi docela vedlo. A také bylo vidět, že pan Pech s Petrem Krutským soutěžnímu sportu velmi rozumí. Jejich slova mě moc potěšila.“

A co Leoš Flídr chystá do roku 2007?

„V první řadě se chci věnovat rodině, která mým závoděním hodně trpěla. Také naše firma potřebuje nové impulsy. Závodění se ale nevzdáte až tak lehce. Jak vás to pohltí, je to jako droga. V příští sezoně bych chtěl jet asi tak 3-4 závody v ČR a pokud seženu dostatek financí, chtěl bych si splnit sen a objevit se na startu MS v Německu. A pokud se ptáte s jakou technikou, tak to je ve stadiu jednání. Mělo by to být s wrcem a určitě bych chtěl jít od Octavie výš. Doufám, že náš výhled dostane pevné obrysy a že příznivce vozů WRC v ČR nenecháme úplně na holičkách. Děkuji všem, co mě letos drželi palce a do roku 2007 milí příznivci soutěží, hodně zdraví, štěstí a pohody. Ve světě rychlostních zkoušek nashledanou.“

Zdeněk Umlauf
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.12.2006 21:13
Modelator
AAA.
"R" Jsi závistivý BOLŠEVIK !!! Upřímnou soustrast nad tvojí inteligencí ....! Nechápu proč lezeš na tyto www o autosportu !!!
28.12.2006 20:50
R
ale jo ,jen se pochvalte,nikdo jiný to neudělá a přeci jen to stálo hodně peněz,což jistě ocení berňák a policie.Sponzoři zase jistě ocení kontroly účetnictí,jen tak dála rallysport bude tak profláknutej,že nebude mít šanci.
toplist