www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rally Super Serie 2006

Abeceda XXV. Valašské rally 2006

6. února 2006 • 08:00

Jako již tradičně, tak i pro letošní rok připravili pořadadelé Valašské rally svou obvyklou „rally abecedu“, v níž shrnuli řadu podstatných informací o své soutěži.

AUTOKLUB RS - VSETÍN V AČR

Pořadatelem XXV. ročníku Valašské rally 2006 je Autoklub RS - Vsetín v AČR. Organizátorem rally je pak na základě smluvního ujednání AutoMotoKlub Rallye Sport - Vsetín a jeho pobočka organizovaná při valašskomeziříčském Středisku volného času Domeček.

Kontakt: tel.: / fax: +420 571 419 726

mobil: +420 603 265 525

e-mail: mirhos@quick.cz

internet: www.valasskarally.com

BEZPEČNOST

Rychlostním zkouškám bude každý přihlížet na vlastní nebezpečí. Je tedy v zájmu diváka, aby se řídil pokyny pořadatelů přímo na trati i sděleními uvedenými v oficiálním programu rally a na dalších tiskových materiálech. Diváci na trati Valašské rally by se měli chovat tak, aby nepoškozovali přírodu a neohrozili dobré jméno automobilového sportu a pořadatele XXV. ročníku Valašské rally 2006.

CELKOVÝ PŘEHLED

Celkový přehled o dosavadních ročnících Valašky, místech, kudy vedla a seznámení s regionem valašské automobilové soutěže přinese Almanach Valašské rally.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Neopomenutelnou složkou XXV. ročníku Valašské rally 2006 se stane bohatý doprovodný program. Ten organizátoři soutěže připravují za úzké součinnosti se Střediskem volného času Domeček ve Valašském Meziříčí.

E-MAIL

Náměty a připomínky k organizaci a později také k samotnému průběhu XXV. ročníku Valašské rally 2006 je možné zasílat rovněž elektronickou poštou na adresu mirhos@quick.cz nebo pcd5553@seznam.cz.

FOLKLOR

XXV. ročník Valašské rally 2005 se jede v kraji bohatém na folklórní tradice. Proto nad jejím konáním převzalo patronát rovněž Valašské království, pod jehož označením všechna soutěžní vozidla pojedou. Folklór se stane také součástí doprovodného programu rally a takzvaně k němu přičichnou i soutěžní posádky tím, že na start je doprovodí děti ve valašských krojích.

GARNITURA

Garnituru, nebo-li skupinu osob, která má podíl na přípravách Valašské rally tvoří lidé, kteří věnují přípravám a organizaci rally hodně svého volného času. Někteří z nich jsou u letošní Valašky rovněž po pětadvacáté.

HOSTÉ

Hosty Valašky, která si v roce 2006 připomíná čtvrtstoletí od svého prvního startu, by se měli stát významní představitelé veřejného, společenského a politického života nejenom vsetínského regionu. Mezi pozvanými budou i Karel Loprais, Jiří Raška a řada dalších.

CHARAKTERISTIKA

Jubilejní pětadvacátá Valašská rally 2006, charakteristická náročností tratí rychlostních testů, je připravována mimo jiné ve znamení tří zásadních novinek. Jde o kategorizaci Valašky. Ta je spolu s dalšími jedenácti podniky zařazena jako čtvrtý závod do Rally Super Série, což je premiérová skupina automobilových soutěží, jejíž seznam tvoří vybrané rally z kalendáře Mezinárodního mistrovství České republiky a Mistrovství České republiky - sprintrally. Novinkou je také sedmidílný Pohár České republiky v rally, který Valaška zahájí a regionální přebor Čech a Moravy. Ten v roce 2006 tvoří pouze dvě soutěže. Valašská rally a Rally Teplice. Jubileum v roce 2006 si však nepřipomene pouze Valašská rally. Pomyslná oslava se dotkne i hostitelského města, které díky pochopení svých představitelů a většiny obyvatel vytváří tradiční valašské automobillové soutěži podmínky, se kterými se Valaška zatím nikde jinde nesetkala.

Valašská rally si za dobu své existence získala mezi automobilovými soutěžemi velmi důležité a nezastupitelné postavení. Význam Valašky každoročně dokreslovala nejenom kompletní účast české soutěžácké špičky a řada zahraničních posádek, například z Velké Británie, Polska, Ruska, Ukrajiny, Slovenska, Itálie, Francie či Rakouska, ale též značný zájem sdělovacích prostředků a desítky tisíc diváků, které každoročně lemují tratě jejích rychlostních zkoušek. Lze předpokládat, že stejně tak tomu bude také v jejím jubilejním roce.

Hlavní dění kolem startu a cíle Valašky se odehraje ve Valašském Meziříčí na náměstí Míru obklopeném řadou historických budov připomínajících věhlas tohoto významného valašského města. Organizační zázemí, které je delegovanými činovníky i akreditovanými novináři hodnoceno jako jedno z nejlepších v republice, najde rally opět v prostorách valašskomeziříčské radnice. Administrativní a technická přejímka soutěžních posádek proběhne v servisu Autocentra LUKÁŠ Valašské Meziříčí - Bynina.

ITINERÁŘ

V itineráři XXV. ročníku Valašské rally 2006 budou mít soutěžní posádky zaznamenáno: celková délka rally - 451,26 km, počet rychlostních zkoušek - 11, celková délka rychlostních zkoušek - 147,02 km, počet sekcí - 4, počet etap - 2.

JIRKA

Letošní jubilejní ročník Valašské rally se opět pojede jako Memoriál Jiřího Sedláře, rodáka z Kašavy a bývalého vynikajícího soutěžního jezdce a kamaráda, který 13. srpna 1989 tragicky zahynul nedaleko obce Lešná u Valašského Meziříčí.

KRÁLOVSTVÍ

Patronát nad XXV. ročníkem Valašskou rally 2006 převzalo také Valašské království. Pod jeho vlajkou se soutěž pojede a jeho mezinárodní poznávací značkou budou všechna soutěžní vozidla označena. Informace o Valašském království je možné získat na www.valasske-kralovstvi.cz.

LIMIT

Počet akceptovatelných přihlášek je omezen limitem 120. XXV. ročník Valašské rally 2006 se budou moci zúčastnit vozidla, která odpovídají příslušným předpisům.

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Mediálními partnery XXV. ročníku Valašské rally 2006 se staly deník Naše Valašsko, regionální televizní stanice TV Beskyd a rozhlasová stanice Radio Apollo.

NOVÉ RZ

První etapa bude na třech náročných úsecích v okolí Hranic na Moravě a Valašského Meziříčí obsahovat šest zcela nových rychlostních zkoušek. Do itineráře druhé etapy je připravováno rovněž šest rychlostek, které jsou chystány do tří úseků a to v okolí Kelče a Lipníku nad Bečvou. Také ony budou obsahovat řadu dosud nejetých úseků.

ORGANIZACE

Valašská rally 2006 je připravována podle Mezinárodních sportovních řá-dů, Všeobecných předpisů pro rally mistrovství FIA, Sportovních předpisů mistrovství FIA, NSŘ a Zvláštních ustanovení. Výsledky XXV. ročníku Valašské rally 2006 budou započítávány do Rallye Super Série, Poháru České repuliky v rally a Regionálního přeboru Čech a Moravy. Valaška se takzvaně pojede i jako Memoriál Jiřího Sedláře.

PATRONÁT

Patronát nad XXV. ročníkem Valašské rally 2006 převzalo na základě lednového rozhodnutí rady město Valašské Meziříčí. Město na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy nazývané též valašské Athény, bude Valašskou rally hostit popáté. Jeho místostarostka Mgr. Dagmar Lacino-vá je členkou organizačního štábu rally.

REKORD

Rekordní počet vítězství na Valašské rally stále zaznamenává posádka Ladislav Křeček - Jan Krečman, která si palmu vítězství z Valašska odvezla celkem čtyřikrát. A to v letech 1991, 1992, 1994 a 1996.

SOUČÁST

Součástí doprovodného programu XXV. ročníku Valašské ra-lly 2006 se stane mimo jiné výtvarná soutěž dětí, autogramiády, soutěž dětí na dopravním hřišti, vystoupení valašskomeziříčských hudebních a tanečních souborů a mažoretek a řada dalších akcí.

TECHNICKÁ PŘEJÍMKA

Technická přejímka soutěžních vozidel XXV. ročníku Valašské rally 2006 bude mít své zázemí v areálu Autocentrum LUKÁŠ Valašské Meziříčí - Bynina (výpadovka na Přerov).

ÚSPĚCHY

Úspěchy či neúspěchy v podobě časů při průjezdech jednotlivých rychlostních zkoušek XXV. ročníku Valašské rally 2006 bude zaznamenávat a zpracovávat společnost PORS plus, s. r. o. Zlín.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Popáté se stane město Valašské Meziříčí místem, kde pořadatelé Valašské rally nacházejí pro svou práci optimální podmínky. Ve městě s bohatou historií, které je v současno-sti nejvýznamnějším průmyslovým a společenským centrem Valašska. Informace o městě je možné získat například na www.mestovalmez.cz.

ZÁŠTITA

Záštitu nad XXV. ročníkem Valašské rally 2006 převzali předseda ODS ing. Mirek Topolánek a hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. Čestným předsedou organizačního štábu se stal poslanec Parlamentu České republiky a místopředseda ODS RNDr. Petr Nečas. Náměstek hejtmana Zlínského kraje Mgr. Josef Slovák je členem organizačního štábu rally.

Dušan Póč
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist