www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rally Super Serie 2006

Ve Vsetíně pokračuje nejen seriál Super Serie

9. března 2006 • 18:05

V letošním roce se FAS AČR v novém seriálu automobilových rally podařilo skloubit hned tři samostatné šampionáty do jediného. Tím je seriál soutěží nazvaný Super Serie.

Do tohoto mistrovství jsou totiž začleněny nejen vybrané podniky Mezinárodního mistrovství ČR a MČR Sprintrally, ale také soutěže Poháru České republiky v rally (nástupce bývalého ČMPR) a zároveň dvě souěže konané jako samostatný Přebor Čech a Přebor Moravy v rally.

Pro zúčastněné v tomto seriálu bude pravděpodobně nejzajímavější možnost bojovat o samostatný a plnohodnotný titul mistra České republiky. Motivace pro soutěžící posádky je tedy jasná a kromě toho v tomto seriálu mohou startovat rovněž vozy, které již podle regulí FIA nemohou bojovat v soutěžích v rámci mezinárodních seriálů FIA. Právě toto je u nás problémem čtyř soutěží MMČR a zbývající čtyři by pro hodnocení seriálu, v němž mohou bodovat auta „vyexkomunikovaná“ FIA pro vypsání šampionátu nestačily. Tím pádem bylo logicky nutné přidat další soutěže.

Druhým problémem byla otázka, zda jet zbývající podniky Super Serie samostatně či nikoliv. I když právě v Super Serii mohou bez potíží startovat vozy třídy A8 včetně WRC, dvoulitrové kity a rovněž vozy skupiny S (s prošlou homologací FIA a auta s národní homologací), počtem by tato auta samotná asi na kvalitní obsazení startovního pole nestačila. Proto byly do seriálu zařazeny rovněž soutěže sprintrally a Poháru, tedy regionálních přeborů Čech a Moravy. Každému jezdci se pak bude započítávat maximálně osm nejlepších výsledků. Při celkovém počtu jedenácti soutěží mají tedy posádky dostatečně na výběr.

Dalším možným pozitivem v rámci Super Serie je fakt, že soutěžící, pokud jejich technika samozřejmě vyhovuje vypsaným kategoriím, automaticky bodují do dvou šampionátů. Pro řadu posádek bude účast v Super Serii možností svézt se na nových tratích, nebo vhodnou variantou z ekonomického hlediska. Z hlediska pořadatelského je pak zajímavá i skutečnost, že na jejich soutěžích mohou případně startovat i jezdci ze zemí Evropské unie, přestože jde o národní podniky.

Extrémně zajímavou možností, jak získat rychle a relativně snadno mistrovský titul, nabízí samostatné Přebory Čech a Moravy. Těmi jsou dva dvouetapové podniky, jeden na území Čech (Rally Teplice) a druhý na Moravě (Valašská Rallye). Titul přeborníka daného regionu samozřejmě může získat jezdec nezávisle na své územní příslušnosti.

Na závěr ještě přidejme samostatnou informaci o Poháru České republiky v rally. V něm letos nalezneme celkem sedm soutěží, z nich řada může nabídnout nejen kvalitní organizaci, ale také velmi zajímavé tratě. Pohár zahájí na přelomu března a dubna vsetínská Valašská Rallye, která je kromě již zmiňovaného Přeboru Moravy zároveň třetím podnikem šampionátu Super Serie.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist