www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2008

Evropští jezdci testovali Volkswagen Polo S2000

27. listopadu 2008 • 09:00

Na letišti Brustum nedaleko Saint Truidenu, tradičním setkávacím místu belgických tuningářů či sprinterů, se během včerejška uskutečnilo představení vozů Volkswagen Polo S2000 stáje Rene Georges Rally Sport potenciálním zákazníkům pro nadcházející soutěžáckou sezónu.

Kromě týmového trucku se na letištní ploše představily dva týmové speciály Volkswagen Polo S2000 a jedno Polo S1600. Záměrně byla zvolena bezpečná dráha, kde nehrozilo žádné větší poškození, přesto bylo na celkem dlouhém úseku několik rychlejších zatáček a dva vracáky. Pro normální testy by to nejspíš nebylo příliš vhodné, jako promotion akce to bylo dostatečné.

U drtivé většiny účastníků probíhal stejný postup - nejdříve do vozu usedl jezdec VW Belgium Bernd Casier a svezl zájemce, přičemž mu předával základní instrukce. Následující tři kola pak měl zájemce sám k dispozici. A kdo se tedy testu zúčastnil?

Marcin BeltowskiPolsko
Hannes DanzingerRakousko
Michael KoglerRakousko
Stafan DavisVelká Británie
Niall McSheaVelká Británie
Toni KellyIrsko
Matthias KahleNěmecko
Duarte AbreuPortugalsko
Riku TahkoFinsko
Melissa DebackereBelgie
Xavier BaugnetBelgie
Michel MaesBelgie

Pokud vám některá jména nic neříkají, tak Marcin Beltowski letos startoval v polském šampionátu i na zlínské Barum Rally se Subaru Impreza STI N14. Hannes Danzinger úspěšně startoval v rakouském šampionátu s plynovým VW Golf IV Kit Car, Michael Kögler je nadějný Rakušan letos startující s produkčním Lancerem. Stef David v letošní sezóně vodil Ford Puma Kit Car, Niall McShea je bývalý vítěz produkčních aut, letos sporadicky startoval v Irsku či USA. Toni Kelly je jeho devatenáctiletá chráněnkyně, která letos jela irský asfaltový šampionát s Hondou Civic Type R3 od JAS Motorsport. Matthias Kahle je několikanásobný mistr Německa, se kterým se počítá jako jedním z prvních privátních jezdců Škody Fabia S2000. Duarte Abreu je portugalský jezdec z Madeiry dosud startující převážně s vozy S1600, Riku Tahko je českým fanouškům dobře známý ze startů na Jänneru i Šumavě a spolupráci s Jani Paasonenem, v civilu pracuje jako lektor v rally škole Juhy Kankkunena. Melissa Debackere v letošním roce bojovala až do posledního závodu s Corollou WRC o belgický titul, Xavier Baugnet patří k nejrychlejším závodníkům Fiesta Trophy, Michel Maes jezdívá s historickými vozy.

Všichni účastníci si vyzkoušeli VW Polo S2000. Jedinou vyjímku tvořil Xavier Baugnet, který si zkoušel pouze Polo S1600 a Duarte Abreu, který se pouze nechal svézt. Jízda na něj nejspíše udělala dojem, s tímto vozem by se chtěl představit příští rok na Rali Vinho da Madeira. Danzinger, Davis a Kelly si zároveň vyzkoušeli Polo S1600.

Na fanoušky z řad novinářů i laiků udělal největší dojem Hannes Danzinger těsně následován Riko Tahkem. Jednoznačně nejatraktivnější průjezdy měl Matthias Kahle, časově to však nejspíš nebylo nejlepší. Mile překvapila i mladičká Kelly, která byla schopná se na obě auta adaptovat velice rychle a v budoucnu by z ní mohlo něco být.

Naopak se příliš nevedlo Melisse Debackere, která se svým vozem řadila už kolem 5000 ot/vt. Velmi pěkně si naopak při premiéře s S1600 vedl Baugnet, který i přes krátký čas předvedl svůj talent. Pozitivně se předvedl i Riku Tahko. Nejzkušenější z celé plejády jezdců byl Niall McShea, který byl mile překvapen Polem S2000.

Teprve následující dny a týdny ukáží, kdo z potenciálních zákazníků usedne do Volkswagenu Polo S2000 a kdo nikoliv. Největší šance je asi u Riku Tahka, který má velice dobré kontakty s VW ve Finsku a pokud budou zakázány vozy WRC, má velkou šanci jedno stříbrné vozidlo na sever přivézt.

Fotogalerie z testu Volkswagenu Polo S2000

Walter Broekmans ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
27.11.2008 21:51
Mirekfric
Tak Tahko by byl fajn. Přeci jen Polo v Evropě zatím nejelo na šotolině s někým, kdo na šotolině umí. Navíc ta šotolinová verze je přeci jen tovární a v JAR jasně dominuje i po příchodu Aurisů. Dokonce tam má pověst extrémně spolehlivého auta, což se v Evropě říct, bohužel, nedá. Ale stejně bych v něm nejradši viděl Danzingera :-)
toplist