www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Portugalsko: Dalších deset bodů pro Loeba

5. dubna 2009 • 15:50

Sebastien Loeb i na čtvrté soutěži letošního mistrovství světa FIA v automobilových rally získal maximální počet bodů. Francouzskému jezdci opět dokonale vyšla taktika, když správně předpokládal, že pozice prvního jezdce na trati bude dnes výhodou. Mikko Hirvonen se tak opět musel spokojit pouze s druhým místem.

Na dopoledních testech se všichni jezdci za Loebem museli doslova trápit v prachu, který provázelo ostré ranní slunce. Jednička Citroenu si tak na své konto připsala další dva nejrychlejší časy, zatímco Hirvonen na Fordu Focus WRC rezignoval a pomalu se smířil se svou pozicí. Loeb navíc svého největšího rivala pokořil i v přímém souboji muže proti muži na stadiónu v Algarve. Třetí příčku a dalších šest bodů pro Citroen opět po celý den v pohodě jistil Dani Sordó, který ukazuje, že se mu daří i na šotolině.

Na dalších třech místech se umístila trojice Norů. Za čtvrtým Petterem Solbergem, který si dopoledne opět stěžoval na potíže s podvozkem, skončil jeho starší bratr Henning a severský trojlístek doplnil mladík Mads Ostberg.

Po výpadku Novikova na RZ 15 kvůli poruše řízení a kuriózní situaci na RZ 17, kdy kousek od sebe skončili Matthew Wilson a Conrad Rautenbach, se z posledních dvou volných bodů nakonec radovali Federico Villagra a Chálid Al-Qassimi.

Devátý absolutně, ale především premiérově vítězný v klasifikaci produkčních vozů, skončil domácí Armindo Araújo. Drama se však odehrávalo za jeho zády, když byl nejdříve Martinu Prokopovi přidělen náhradní čas na včerejší RZ 9, kdy se český pilot nedobrovolně zdržel za Markem Tapperem. Prokop se tak náhle ocitl s minimálním odstupem za Eyvinem Brynildsenem a o všem rozhodla až závěrečná superspeciálka v Algarve. Osm bodů nakonec získal k radosti českých barev Martin Prokop, když norského mladíka ještě ke všemu navíc zpomalily potíže s diferenciálem.

V juniorech jasně dominoval Michal Kosciuszko na Suzuki Swift S1600. Mladík z polského Krakova si dojel pro deset bodů nikým neohrožován a srovnal tak téměř v JWRC skóre s Martinem Prokopem. Další dvě místa na stupních vítězů obsadili holandští junioři Kevin Abbring a jeho týmový kolega Hans Weijs. Luca Griotti přišel o bronz svou chybou dnes dopoledne.

Do cíle dojeli kromě již zmiňovaného Martina Prokopa také další čeští jezdci. Josef Peták dokončil Portugalskou rally na 26. místě absolutně a Martin Semerád vedle 38. příčky získal nakonec bod do klasifikace produkčního šampionátu.

MS FIA rally 2009 pokračuje za tři týdny v Argentině (24. - 26. dubna), kde se na šotolinové trati opět utkají nejen jezdci na vozech kategorie WRC, ale rovněž jezdci juniorského i produkčního šampionátu.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
07.04.2009 09:30
Karbonyl - moderátor
N.C...
07.04.2009 03:22
Pluto - moderátor
Vypadá to, že ne :o)
06.04.2009 22:41
TAH
Dobrý večer,
aktualizuje, prosím, někdo bodovací tabulku MS?
toplist