www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2009

Hankook vstupuje na mezinárodní rallyscénu – s Corsou a Benguém

29. května 2009 • 19:30

Pneumatikářský gigant Hankook ohlásil vstup do mezinárodního seriálu IRC. V letošním roce by se rád ukázal na pěti podnicích, což by měl být předkrm před kompletním programem v seriálu IRC roku 2010. To vše prostřednictvím nového Opelu Corsa S2000 z dílen MSD s Francouzem Benguém za volantem.

Tým MSD, který corsu vyvíjí, by měl letos zavítat na pět podniků, většinou asfaltových. Prvním bude již zanedlouho belgická Ypres Rally, následovat budou zastávky v Česku, Španělsku a Itálii, závěr letošního programu obstará domácí šotolinová rally ve Skotsku. Do vozu bude usedat třiatřicetiletý Francouz, někdejší tovární jezdec Škody Alex Bengué. Ten rovněž do projektu přivedl významného partnera, olejářskou společnost Yacco.

Sportovní manažer Hankooku Mike Patterson řekl, že závodění v IRC s chystanou sestavou lidí a techniky je velkou šancí, jak značku zviditelnit: „Seriál IRC sledujeme už delší dobu a lehce jsme s ním koketovali už loni, když s naší podporou startoval ve Švýcarsku Stuart Jones. Nyní přišla pravá chvíle na komplexnější program; letošních pět startů bude dobrým rozjezdem před plnou sezonou v následujícím roce.“

Podle jeho slov byl výběr letošních podniků nastaven tak, aby tým posbíral odpovídající množství dat a zkušeností jak z asfaltu, tak šotoliny a mohl vše využít při vývoji pneumatik tak, aby byly nové závodní gumy od Hankooku připraveny na sezonu 2010. „Corsa je velice šikovné auto a Hankook již nějaké zkušenosti s rally také má, takže bychom rádi během letoška vše sladili, aby vůz i pneumatiky fungovaly ve vzájemné symbióze,“ řekl Patterson.

Opel Corsa S2000 byl homologován letos v březnu a při jednom z mála svých dosavadních startů na asfaltové Mayo Stages Rally v Irsku s Garethem MacHalem za volantem jasně opanoval svou třídu. Další testování a vývoj corsy již probíhaly ruku v ruce s techniky Hankooku, kteří ve stejné době začali s vývojem nové asfaltové pneumatiky pro rally; její debut se odehraje právě v okolí Ypres.

David Whitehead, ředitel vývojové kanceláře MSD je z nového svazku rovněž nadšen: „Pro MSD i Hankook je to skvělá možnost, jak efektivně vyvíjet kompletní závodní auto jako celek, jsem rád, že budeme startovat v IRC. Alex je velice zkušený a kvalitní jezdec, jehož poznatky budou hrát při další práci hrát velkou roli. Je to pro všechny velká výzva a moc se těšíme.“

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
31.05.2009 22:37
Pluto - moderátor
Jen pro doplnění, úplně prvním jezdcem v tomto programu měl být Stuart Jones, ale nakonec z toho na začátku jara sešlo...
30.05.2009 19:58
rallydriver
Když by Opel neměl krachnout, tak by snad mohlo tohle pěkný auto mít nějakou budoucnost. Snad jich bude víc než zatím dvě.
toplist