www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Střípky před startem Finské rally

27. července 2009 • 12:55

Po kratší letní přestávce se na přelomu července a srpna vrací kolotoč světových rally na rychlou finskou šotolinu. Letošní Neste Oil Rally Finland, fanoušky často ve zkratce označovaná jako NORF, bude zcela jistě, jak už se v posledních letech stalo nepsanou tradicí, ozdobou celého letošního šampionátu.

Finská rally bude bezesporu nejlépe obsazenou soutěží MS FIA 2009. Na seznamu přihlášených je celkem devadesát posádek, včetně čtveřice vozů kategorie Super 2000.

Tommi Mäkinen Racing, oficiální přípravce vozů Subaru skupiny N pro severské země, bude mít tentokrát na starosti provoz dvou Fiatů Abarth Grande Punto S2000 pro Kimiho Raikkonena a Antona Aléna.

Janne Tuohino, který v minulosti startoval za volantem vozu kategorie WRC, se na soutěž vrací s Mitsubishi Lancer Evo IX, s nímž Juha Salo v roce 2008 získal mistrovský titul ve skupině N.

Finská rally bude premiérovým startem s vozem kategorie WRC na podniku mistrovství světa pro Matthiase Thermana, jehož rodinná společnost vlastnící pivovary produkující značku Karjala, která je jedním z oficiálních partnerů soutěže.

Téměř čtyřicitka přihlášek z pohledu vozů spadá do kategorie dvoukolek, což je na světovou šotolinovou soutěž opravdu nebývalé číslo.

Soutěžící s maloobjemovými vozy dostali od pořadatelů slevu na startovném. Děvět posádek je přihlášeno s vozy VW Polo 1.4.

Letos poprvé nebude Sebastien Loeb vyrážet na trať úvodního dne jako první. Tentokrát se s touto situací bude muset vypořádat Mikko Hirvonen. Bude to pro něj dobré nebo ne? Při této soutěži se to dá opravdu těžko odhadovat.

Namísto Alessandra Bettegy se pod hlavičkou týmu TRT ve Finsku představí Mark Wallenwein.

Jediným jezdecem, který může skórovat do šampionátu značek za tým Munchi’s bude Federico Villagra, ačkoliv se tým hodlá představit s celkem třemi vozy a roli týmové dvojky s číslem 10 převezme Matti Rantanen

-mah- , -jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist