www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

M-Sport zahájil testování Fiesty S2000

28. září 2009 • 16:45

Méně než šest měsíců po oznámení vývoje Fiesty S2000 M-Sport dokončil přesně dle plánu stavbu prvního vozu a zahájil rozsáhlý testovací program. Pro tým konstruktérů M-Sportu je dokončení stavby nového vozu v tak krátkém čase významným úspěchem. Dnes proběhly poblíž základny M-Sportu v Cockermouth v Cumbrii první funkční testy. Ty budou nadále pokračovat na britské půdě a následně se v příštích měsících přesunou i na evropskou pevninu.

Vývojový tým M-Sportu v čele s mnoha vavříny oceněným technickým ředitelem Christianem Loriauxem dokázal dodržet náročný harmonogram stanovený na začátku projektu a tím maximalizoval čas určený k testování vozu ještě před koncem roku.

V současné době je krom prvního kompletního vozu k dispozici i karoserie druhého. V závěru října by pak mělo dojít k zástavbě agregátů, což v dalších měsících umožní značně urychlit vývoj zdvojnásobením počtu testovacích kilometrů. Druhý vůz také poskytne lepší možnosti testování budoucím potenciálním zákazníkům.

Tím, kdo se posadil za volant nového vozu při testování jako první, byl Mathew Wilson. Bude se také podílet s několika dalšími jezdci na pokračujícím vývoji ve zbytku roku 2009. M-Sport při vývoji úzce spolupracoval se specialisty vývoje malých vozů Ford Europe.

Ke stavbě Fiesty S2000 konstruktéři M-Sportu využili zkušeností získaných při vývoji rekordy ověnčeného Fordu Focus RS WRC. Cílem nasazení Fiesty S2000 je WRC World Cup pro vozy S2000, IRC a národní šampionáty po celém světě. Homologace vozu je naplánována na leden 2010 a proto nelze očekávat, že by se vůz objevil v ostrém nasazení ještě letos.

Technický ředitel M-Sportu Christian Loriaux říká: „Jsem potěšený tím, jak stavba nové Fiesty S2000 pokročila dle harmonogramu, který jsme si na počátku projektu stanovili. Jedná se o zcela nový vůz a celý vývojový tým se zaměřil na to, abychom našim zákazníkům nabídli jak spolehlivé, tak velmi konkurenceschopné auto. Takový nový vůz zahrnuje tisíce částí a ujistit se, že všechny jsou navržené, vyrobené a dodané včas je neuvěřitelným úspěchem, za kterým stojí spousta týmové práce. Naše výrobní a nákupní oddělení odvedly skvělou práci při podpoře vývojářů a zajištění stavby vozu včas.“

Generální ředitel M-sportu Malcolm Wilson k tomu dodává: „Stavba nového soutěžního vozu je vždy vzrušujícím obdobím pro každého v M-Sportu a já jsem potěšen, že Christian a jeho tým dokončili stavbu prvního vozu dle plánu. Nyní je nejdůležitější, aby vůz podstoupil náročný testovací a vývojový program, jehož cílem je nabídnout zákazníkům nejlepší možnou S2000. Jsem si jistý, že tento vůz poskytne také velice dobrý základ pro náš budoucí vůz nové generace WRC.“

-fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist