www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Galli testoval C4 WRC, Burkart s WRC ve Walesu

30. září 2009 • 18:35

Poslední sezony světového šampionátu ukazují, že o nejvyšší umístění jde bojovat jen s vozy Ford Focus WRC či Citroën C4 WRC. Jen zřídka se podaří do první trojky probojovat s vozem jiné značky.

Možná i proto Gigi Galli přijal nabídku od italského importéra Citroënu, který připravil pro redaktory časopisu Grand Prix prezentační akci ve spojení s Citroën Racingem. šestatřicetiletý Ital zde popisoval své dojmy z testu a pomáhal tak s vytvořením reportáže.

„Tento test byl pro mě opravdovým potěšením. V první řadě musím poděkovat Citroënu Italia, který mi dal tuto možnost,“ říká Galli, který se po dvou letech vrátil za volant francouzského WRC; se starší Xsarou WRC bojoval v sezoně 2007 na třech podnicích světového šampionátu a výsledkem jeho tažení bylo sedmé místo z Portugalska, šesté z Norska a třinácté ze Švédska.

Citroén C4 WRC by měl být zanedlouho připraven i pro Němce Aarona Burkarta, který si svou odměnu za druhé místo v JWRC 2008 a první mezi juniory startujícími s vozy Citroën nejspíše vybere při Wales Rally GB, kde by se měl s mistrovským vozem objevit.

Letos mladý Němec pilotuje po ústupu Citroënu z juniorského mistrovství světa konkurenční Suzuki Swift S1600 a jak vidno, i s japonským vozem si rozumí. Hned na úvodní Irské Rally kraloval juniorským posádkám, na Kyperské soutěži nestačil jen na Martina Prokopa a Michala Kousciuszka. S Polákem, který sedlá identický speciál, bojoval i v Argentině a ani zde jej neudolal. Stejná dvojice jako na Kypru byla překážkou i na italské Sardínii a ve Finsku, kde se k rychlejším posádkám přidal i domácí Pinomäki.

Burkart v letošní sezoně zkusil štěstí i vyplněním pauzy na španělské půdě při Rallye Principe de Asturias kde si dojel pro solidní druhé místo mezi dvoukolkami. O něco méně se mu dařilo na uplynulé Rally SanRemo, kde nestačil na čtyři vozy třídy R3 a s desetisekundovou penalizací a celkovou ztrátou téměř jedenácti minut dokončil na absolutním pětadvacátém místě.

Nyní jej čeká závěrečné vystoupení v letošním JWRC a poté se již může těšit na premiéru s WRC na tratích mistrovství světa. Po vozech tříd N/2, N/4 a A/6 to tak bude další zkušenost a krok vpřed.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.09.2009 18:52
Karbonyl - moderátor
Video z Galliho testování: odkaz na www.video.mediaset.it
toplist