www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Má Vatanen šanci?

1. října 2009 • 15:15

Už za tři týdny proběhne volba nového prezidenta Mezinárodní automobilové federace. Po mnohaleté vládě Maxe Mosleyho na nejvyšší post ve FIA usedne jeden ze dvou kandidátů, kterého v chystaných volbách vyberou zástupci národních ASN. Vyhraje Jean Todt nebo Ari Vatanen?

Situace se zdá být od začátku jasná – Mosley se nikdy netajil s tím, že by jako svého nástupce rád viděl Todta. V podobném duchu byla „naočkovaná“ i řada hlasujících, která se hodně rozhlíží po svém okolí a svou volbou by ráda v tichosti zapadla do většiny. A ta je v současné chvíli nakloněna spíše Francouzskému kandidátovi, jehož jméno bylo v posledních letech spojeno zejména s působením ve Formuli 1.

Finský uchazeč a mistr světa v rally Vatanen ale kontroval. Při nedávné návštěvě jordánského Ammánu pozval prince Feisala al Husseina, klíčového člověka v motorsportu celého arabského světa, k prezidentským volbám coby možného budoucího viceprezidenta zodpovědného za oblast Blízkého východu. „Nyní jsme ve zlomovém bodě budoucnosti celého motoristického světa. Není kvalifikovanější osoby, která by měla řídit nový směr motosportu v blízkovýchodní oblasti, než jeho excelence princ Feisal,“ řekl Vatanen na adresu arabského zástupce, který do svého regionu v minulých letech přivedl například mistrovství světa v rally.

Na mimořádnou konferenci se do Ammánu sjelo více než třicet zástupců z celého arabského světa. Pro většinu z nich bylo vyslovení al Husseinovy podpory Vatanenovi rozhodujícím. „Ari dal jasný signál, že chce ve FIA zásadní změny, a princ Feisal chce realizaci těchto plánů napomoci,“ řekl Mishaal Al Sudary, předseda saudskoarabské federace. „Stačí se jen podívat, co jeho excelence dokázala ve své zemi, a všem musí být jasné, že je to člověk, který dokáže splnit velké úkoly. Pro arabský motoristický svět je to správná osoba na správném místě.“

Finský kandidát na post prezidenta FIA tedy v posledních chvílích začal posilovat a získal plnou podporu čím dál důležitějšího regionu. Avšak jestli to bude stačit, či zda nová podpora ještě nalomí některé další z volitelů, to ukáže až samotná volba, jež proběhne 23. října. Jednu z posledních možností, jak přímo ovlivnit blížící se volbu, mají oba kandidáti nyní na španělské Rally Catalunya, kde Todt i Vatanen na zítřek chystají speciální tiskové konference.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist