www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Subaru Impreza STi TMR 2010 vyráží do světa

5. října 2009 • 12:00

Během srpnové Neste Oil Rally Finland představil Tommi Mäkkinen Racing, přední evropský přípravce produkčních vozů Subaru, inovovanou verzi soutěžního hatchbacku pro rok 2010. V minulých dnech společnost dokončila poslední sérii základních vývojových testů a současně s tím začala přijímat objednávky na inovovaný vůz.

Impreza STi TMR 2010 je již třetí verzí japonského vozu s novou pětidvéřovou karosérií, avšak je to zatím asi nejvýraznější evoluce tohoto modelu. V mnohém vychází z loňské verze, avšak je uzpůsobena novým předpisům FIA pro produkční vozy, které začnou platit od příštího roku, a rovněž přidává řadu nových prvků vycházejících z průběžného vývoje.

Kromě vlastních testovacích jezdců, mezi kterými pochopitelně nechybí ani čtyřnásobný mistr světa Tommi Mäkkinen, se na vývoji podílela také řada finských i zahraničních jezdců, kteří přispěli svými poznatky získaných během závodění se staršími specifikacemi.

Největší změnou na motoru, které bylo už loni osazeno turbodmychadlem IHI s kuličkovými ložisky, je instalace většího restriktoru o průměru 33 milimetry. Spolu s optimalizovanými mapami dávkování benzínu a ALS se podařilo navýšit jak výkon (290 k/4130 ot.), tak točivý moment dvoulitrového boxeru (580 Nm/3200 ot.).

Impreza STi TMR 2010 dostane zcela nový podvozek, který bude vybaven tlumiči BOS. Jejich naladění bylo jedním z hlavních cílů testů, které se konaly v průběhu celého léta přímo pod dohledem techniků francouzského dodavatele. Odlehčena a také vyztužena byla karoserie, která nyní nabídne o něco lepší vyvážení vozu. Optimalizované bylo rovněž pracoviště posádky, hlavní změnou je přesunutí hlavního displeje Gems GD25 na středovou konzoli.

Nový vůz je posledním pilířem letošních novinek Tommi Mäkkinen Racing. Už v červnu tohoto roku firma otevřela zcela nové centrum o rozloze 2500 m3, které se nachází nedaleko města Puuppola. Zde bude probíhat jak vývoj, tak kompletace nových soutěžních vozů, stejně jako údržba automobilů stávajících klientů. Do nové fáze také vstoupila spolupráce s jezdeckou školou dalšího z „létajících Finů“ Juhy Kankkunena, jenž Imprezy STi z TMR využívá od loňské zimy. Důkazem velkých změn je i nové oficiální barevné schéma, které definitivně opustilo tradiční barvy Subaru, modrou a žlutou.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
05.10.2009 22:19
PetrWRC
Ty BOSy je budou pronásledovat snad na věky věků :-)
toplist