www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Vyřešeno odvolání Al Attiyaha, Araújo mistrem PCWRC

9. října 2009 • 20:20

V úterý se v Paříži uskutečnilo zasedání odvolacího soudu Mezinárodní automobilové federace, které přineslo rozhodnutí ve věci odvolání katarské federace proti vyloučení Nassera Al Attiyaha z konečných výsledků letošní Rally Acropolis. Po napínavých čtyřech dnech čekání byl oznámen výsledek.

Důvodem vyloučení katarského jezdce Barwa Rally Teamu z řecké soutěže MS se stalo zjištění, že byla v motoru jeho Subaru Impreza STi během soutěže namontovaná kliková hřídel, která svou hmotností a tvarem obrobení neodpovídala homologaci. Tým se odmítl podrobit rozebírce vozu přímo na místě po skončení soutěže, technici FIA se do motoru podívali až v britských dílnách společnosti Prodive, kam byl vůz na žádost týmu převezen. Prohřešek byl i přesto odhalen, a proto výsledky Acropolis Rally zůstávaly neoficiální až do Finské rally, kde byl oznámen konečný verdikt o vyloučení. Proti němu se ale Al Attyiah odvolal a o další více než dva měsíce prodloužil otázku, jak to letos dopadne s body v produkčním seriálu MS.

Al Attiyah byl posledním jezdcem, který mohl teoretického vítěze PCWRC Arminda Araúja na blížící se Britské rally o titul ještě připravit. Po úterním slyšení všech zúčastněných stran a následném několikadenním čekání na zveřejnění verdiktu soudu je nyní jasno - celkové vítězství mladého Portugalce Araúja v PCWRC 2009, jenž si neoficiálně titul vydobyl s předstihem už v září v Austrálii, je nyní definitivní. Katařan však nakonec z klasifikace Rally Acropolis vyloučen nebyl, pouze mu byla udělena penalizace, která jej srazila na poslední místo celkového pořadí soutěže. Po australském přešlapu ze strany FIA v podobě penalizování tří továrních Citroënů C4 WRC tu tedy je další sporné potrestání jasného porušení technických přepisů mírnějším trestem namísto vyloučení.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
09.10.2009 23:41
Pluto - moderátor
Šaškárna non plus ultra...
09.10.2009 21:42
Karbonyl - moderátor
FIA-vlk se nažhral a katarská koza zůtala celá - nevyloučená. Pěkné představení :-)
09.10.2009 21:31
Mirekfric
Opět dosti podivné rozhodnutí...
toplist