www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Zemřel Ingvar Carlsson

1. listopadu 2009 • 18:30

Jeden z největších talentů švédského soutěžního sportu osmdesátých let minulého století a dlouholetý tovární jezdec Mazdy Ingvar Carlsson náhle zemřel ve středu 28. října ve věku 62 let.

Carlsson se narodil v roce 1947 ve švédském městě Örebrö. Společně se svým osm měsíců starším kolegou Stigem Blomqvistem patřili k předním představitelům švédského soutěžního sportu. Jako většina seveřanů začal svou kariéru s domácím vozem, v jeho případě se jednalo o Volvo PV 544. Postupně prošel továrními týmu Datsun, Fiat, BMW či Mercedes.

Pravým zlomem v jeho kariéře bylo angažmá v továrním týmu Mazda. Za volantem modelu RX 7 jej měli možnost vidět i čeští fanoušci při Rally Bohemia. Právě za volantem vozů Mazda dosáhl svých největších výsledků. Prvního pořádného vítězství však dosáhl až v jednačtyřiceti letech - zvítězil v historicky první Rally Australia, která byla tehdy zařazena do Asijsko-pacifického šampionátu.

O rok později se dočkal i svých dvou vítězství v rámci mistrovství světa. Nejprve opanoval krátce po silvestru domácí Švédskou Rally, v půlce července si pak zopakoval vítězství u protinožců při Rothmans Rally New Zealand. Jeho poslední skutečnou soutěží byla klasický závod historiků Midnight Sun Rally, kterého se zúčastnil v roce 2008 s Fordem Escort.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.11.2009 20:53
rallydriver
Na to jak jel na poslední Rallye Škoda 1985 a na jeho Mazdičku se nedá zapomenout. Na ten jeho souboj s Demuthem, jak oba jely co to šlo, byl to super závod. Škoda že ho taky rozhodly i hazardující diváci. Čest jeho památce.
toplist