www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Skončí Pirelli s podporou MS?

27. listopadu 2009 • 19:00

Šéf sportovní sekce Pirelli, Paul Hembery, se obává dalšího vývoje v otázce dodávání pneumatik pro mistrovství světa v rally. Italská společnost totiž nemá jasno, zda si bude moct dovolit pokus o prodloužení kontraktu na exkluzivního dodavatele gum pro MS, který vešel v platnost počínaje rokem 2008.

Tříletá dohoda v roce 2010 zamíří do finále, avšak pneumatikářská firma si není jistá, zda jí vlastní ekonomická situace dovolí pokračovat v podpoře motosportu tak, jak tomu bylo na základě prvního kontraktu. Ten obnášel investice ve výši 11 miliónů Euro, díky kterým mohl například vzniknout projekt Pirelli Star Driver. „Musíme pečlivě prostudovat dokumenty od FIA a rozhodnout se, zda do toho půjdeme znovu. Ale obávám se, že je to spíše nepravděpodobné,“ říká Hembery. „Svět se hodně změnil od chvíle, kdy jsme uzavírali první dohodu. Naše společnost mezitím musela uzavřít některé továrny a propustit mnoho zaměstnanců. V takové situaci jde sport na vedlejší kolej. Jestli Pirelli opět podepíše podobný kontrakt, to vám teď neřeknu. Vše bude záležet na vrcholném vedení společnosti.“

„Je zapotřebí zanalyzovat, jaký přínos pro nás podpora MS má. Celkově jsem spokojen, jak se tento seriál nyní vyvíjí. V minulých letech se MS potýkalo s čím dál menším počtem startujících, odpadla také řada továrních týmů. Ale mám pocit, že se situace obrací. Promotér pracuje profesionálně, v kalendáři jsou zajímavé rally, které jsou dobře uspořádané. Všichni bychom ale potřebovali nějaké pevně stanovené vize a cíle, kupříkladu návrat klasických rally typu Monte Carlo. I mnohé týmy si to přejí,“ uzavírá Hembery.

Bez ohledu na rozhodnutí Pirelli lze očekávat, že se nového tendru zúčastní koncern Michelin, který v oblasti motosportu není žádným nováčkem a v posledních letech zde působí zejména prostřednictvím americké značky BFGoodrich. Dá se očekávat, že právě francouzský koncern by se stal novým dodavatelem pneumatik pro MS v případě, že se Pirelli skutečně stáhne.

Chystaný krok italské firmy by nicméně nebyl ojedinělý. Podobně jako u Pirelli totiž na konci roku 2011 vyprší podobná exklusivní dodavatelská smlouva mezi pořadatelem královské F1 a japonskou společností Bridgestone. Ta ve Formuli 1 působila od roku 1997, ale nyní oznámila, že po vypršení smlouvy se s definitivní platností nebude ucházet o její prodloužení. Takže také vrcholná disciplína okruhového sportu se tady bude muset poohlédnout po novém dodavateli.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist