www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Tuohino se vrací do MS s dvoulitrem

23. listopadu 2009 • 18:10

Janne Tuohino je jedním z jezdců, jehož nejlepší výsledky jsou spojeny se značkou Ford. Již v roce 1999 se v té době čtyřiadvacetiletý Fin zúčastnil Finské a Britské Rally s vozem Ford Escort WRC. Od roku 2002 se zkušený jezdec nyní žijící v Dubaji objevil za volantem Focusů WRC evolucí 01, 02, 03 a 04. Po letošním oťukávání kategorie S2000 s vozem od Peugeotu se nyní chystá na comeback do světového šampionátu s Fordem Fiesta S2000.

Jeho rozhodnutí bylo podpořeno také faktem, že vozy S2000 budou v nejbližší budoucnosti čím dál více protežovány na úkor WRC, přičemž už za dva roky bude start vozů WRC zakázán zcela. Dalším faktorem výběru S2000 od Fordu byla také možnost startovat na světové scéně s vozem, který má plnou tovární podporu.

„Po třech letech nepřítomnosti ve světovém šampionátu se chci vrátit. Ford Fiesta S2000 byl nejlepší volba, která pomůže i při hledání angažmá v sezoně 2011. Mám hodně motivace a zcela nový vůz, který dorazí do Finska v lednu. Okamžitě začnu testovat a pracovat na vývojových pracích pro World Rally Championship Cup, který začíná již v únoru,“ dodává Tuohino.

Fin již započal svou přípravu: „Na své psychice a fyzičce již pracuji, trénovat se dá velice dobře i v Dubai. Po sedmnáctileté přestávce jsem taky opět usedl na svou motokrosovou motorku, rychle vás to zase dostane do formy,“ závěrem komentuje.

Sezona World Rally Championship Cupu určeného pro vozy S2000 má v příštím roce deset podniků s podmínkou absolvování alespoň sedmi z nich, přičemž minimálně dvě soutěže mají být zámořské. Skladba Tuohinova kalendáře ještě není jasná, někdejší tovární jezdec Škody Motosport nicméně potvrdil účast v zahajovacím podniku seriálu, na Švédské rally.

-hof- ; -md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
23.11.2009 19:25
Karbonyl - moderátor
Čili výběr z celého kalendáře :-D
23.11.2009 18:49
PetrWRC
Program by měl obsahovat Švédsko, Jordánsko, Portugalsko, Finsko a Wales ... tady by mělo být jasno ... pak jedna asfaltová soutěž(Německo nebo Francie) a jasno ještě není v druhý zámořský soutěži (Mexiko, Nový Zéland nebo Japonsko)
toplist