www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2009

Do mistrovství světa přes pyramidu

11. prosince 2009 • 08:00

Během zasedání Světové rady FIA se zástupci rallyových týmů, které proběhlo v těchto dnech v Monacu, představila promotérská společnost ISC svůj plán na zásadní restrukturalizaci světového šampionátu. Na stole je tak mimo jiné rozumná myšlenka na podporu mladých talentů a jejich vstup do seriálu.

Do kolotoče automobilových soutěží přišel v posledních dnech Kimi Räikkönen, špičkový pilot Formule 1. Na startech ve světovém šampionátu usilovně pracuje také americká hvězda Ken Block a nesmíme zapomínat ani na superstar z MotoGP – Valentina Rossiho, který už má několik startů za sebou a o budoucí kariéře rallyového jezdce mluví velmi často.

Neil Duncanson, výkonný ředitel televizní společnosti North One, je potěšen, že rally přitahuje zajímavá jména z jiných disciplín, přesto poukazuje na nutnost vychovávat si vlastní talenty. „Sébastien Loeb je velmi dobrý řidič, Kimi Räikkönen, Ken Block a Valentino Rossi jím můžou být taktéž, ale potřebujeme výraznější strukturu pro mladé jezdce, potřebujeme hledat nové generace pilotů,“ prohlásil při zasedání v Monacu.

„Do formule 1 se lze dostat přes motokáry a my chceme podpořit něco podobného. Mladí piloti nesmějí řídit, dokud jim není 17 nebo 18, my chceme vytvořit zcela nový sport a nový vůz pro děti od sedmi let. Ne všichni pak budou moci řídit speciály WRC a zúčastnit se světového šampionátu, ale všichni dostanou možnost učit se a zdokonalovat své jezdecké schopnosti. Ale musíme mít i jasnou cestu, účinnou pyramidu, jak se dostat až na vrchol!“ dodal Duncanson.

Velkou aktivitu v tomto směru již druhým rokem vyvíjí výhradní dodavatel pneumatik pro světový šampionát, firma Pirelli. V jejich programu Pirelli Star Driver má možnost pětice jezdců, vybraná z regionálních kol, usednout do produkčního Lanceru na pěti soutěžích MS. To je ale jen začátek podobných aktivit pro mladé řidiče.

Simon Long, ředitel společnosti ISC k tomu říká „Snaha o vytvoření pravidel a možností postupu pro mladé piloty byla podstatnou součástí pro plánování změn šampionátu WRC. Musíme přijít na ideální způsob, jak investovat do talentů tohoto sportu, do jejich budoucnosti. Ale nejen jezdců, ale i pořadatelů a talentovaných inženýrů. Musíme najít strategii, která propojí národní, regionální a mezinárodní mistrovství. Chceme najít způsob, jak dostat piloty do tohoto sportu a až na vrchol!“

Uvidíme, jak se podobné návrhy projeví v praxi a jak bude probíhat taková rally - akademie. Opravdu se dočkáme na každém podniku MS stovky startujících, 30 speciálů WRC, celé řady juniorů a privátních posádek, jak si to lidé v ISC představují?

-mpl- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist