www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2009

Prodrive jedná s BMW o vstupu do automobilových soutěží

18. prosince 2009 • 22:00

Britská stáj Prodrive přišla těsně před začátkem letošní sezóny o kontrakt se Subaru, BMW se zase po této sezóně stahuje ze závodů formule 1. Budou se kroky obou těchto firem ubírat stejným směrem?

Šéf britské stáje David Richards po rozchodu se Subaru tvrdil, že má velký zájem zůstat v kolotoči automobilových soutěží. V průběhu letošního roku vedli zástupci Prodrivu několik jednání, u Mazdy se dokonce dostali i k prvním návrhům. Aktuálně nejlépe to zatím vypadá s BMW.

To se v letošním roce stáhlo z formule 1 a hledá náhradní odvětví, kde by se mohlo prezentovat. Tato značka byla v minulosti spojena hlavně se závody na okruzích, v posledních letech také s dálkovými soutěžemi. Na automobilových soutěžích působila mnichovská automobilka hlavně před druhou světovou válkou, menší záblesk pak byl na konci sedmdesátých let, o deset let později dokonce spolupracovala s Prodrivem na vývoji na asfaltu celkem úspěšného modelu M3.

Ředitel BMW Motorsport Mario Thiessen tato jednání potvrdil: „Ano, jsme v kontaktu s týmem Prodrive. Zatím je vše ve fázi jednání, stále se rozhodujeme, kterým směrem se má naše sportovní oddělení vydat.“

Nehledě na Thiessenova slova Prodrive usilovně pracuje na vývoji soutěžního vozu. Situaci poněkud komplikuje nejasná situace ohledně předpisů, protože není úplně jasné, zda se ještě vyplatí homologovat model S2000 na bázi atmosférického motoru nebo je potřeba počkat na novou specifikaci kategorie WRC. Podobně ještě nebylo rozhodnuto o modelu, ze ktého bude speciál vyráběn - mohlo by to být médii hodně propírané Mini Crossover, vyloučena však není ani stavba z jednoho z aktuálních modelů BMW.

V momentální situaci tedy zní otázka, kdy se s novým vozem poprvé setkáme. Původně uvažované léto následujícího roku bude nejspíše výsledky prosincového zasedání FIA ohroženo. A nebo ne?

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
18.12.2009 23:50
Mirekfric
Tak jelikož BMW teoreticky může použít motor z WTCC, tak by to pro ně nemusel být až takový oříšek...
18.12.2009 22:38
PetrWRC
Podle mě by teď čistokrevnou dvoutisícovku od základu mohl stavět tak leda blázen ...
toplist