www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2009

Stříbrný a zlatý podzim Ondřeje Bisahy

3. února 2010 • 18:30

Vsetínský rallysprint konaný koncem října 2009 sice uzavřel sezonu rallyových šampionátů v Česku, pro zlínského jezdce Ondřeje Bisahu to však byl začátek nové etapy jeho automobilového závodění. Po dvou úspěšných sezonách strávených ve autoslalomech přišel čas na změnu disciplíny, kterou se staly právě automobilové soutěže.

Do nich Bisaha nastoupil s osvědčenou Hondou Civic VTi, která je již dlouhá léta etalonem mezi sériovými šestnáctistovkami. Její kvality syn známého spolujezdce Vladimíra Bisahy ocenil již při zmíněných slalomech, kde s ní posbíral řadu úspěchu. Se vstupem do rally ale bylo jasné, že vůz bude muset dostat pořádnou finanční injekci spojenou zejména s pořízením povinné bezpečnostní výbavy. Vůz se postupně rodil během roku 2009 v malé dílně uprostřed největšího zlínského sídliště a s přicházejícím podzimem již byl připraven na svou ostrou premiéru.

Do Würth Partr Rally Vsetín nastoupil Ondřej Bisaha se spolujezdcem Milanem Hvozdenským ve třídě SA2 v rámci K4 Poháru v rally. A právě toto oddělení od „sprintových“ civiců třídy N2 později znemožnilo přímé porovnání s konkurencí. „Hned druhá RZ pro nás byla zrušena a dostali jsme přiděleny náhradní časy. Bohužel posádky s vozy N2 dostaly čas o 42 sekund lepší, než my v Poháru, takže od této chvíle bylo srovnání s mnoha soupeři spíše relativní,“ objasňuje situaci Bisaha. I přesto se debut vydařil, ve své třídě duo Bisaha-Hvozdenský obsadilo druhou příčku ve třídě, necelou minutu a půl za zkušenou dvojicí Nešpor-Nešporová s kitovou felicií. A jak premiéru hodnotí sám jezdec? „Závod to byl překrásný i přesto, že nám nakonec nezbyly peníze na potřebné pneumatiky. Celý vsetínský sprint jsme tak museli odjet na suchých gumách, což v daných podmínkách nebylo vůbec ideální. Nicméně s výsledkem jsem spokojený. Bylo to něco jiného, než co jsem doposud znal ze slalomů. Třeba nová RZ z Malé Bystřice do Vsetína byla neuvěřitelně náročná, zejména její závěr. Na posledních dvou kilometrech bylo prudké klesání se spoustou vytahané šotoliny, bláta a napadaného listí, bylo hodně těžké zde nalézt nějaký rytmus. Je zázrakem, že zde nikdo neboural.“

O několik týdnů později se bíločervená honda představila na zcela novém závodě, který definitivně udělal tečku za uplynulou rallyovou sezonou. Ondřej Bisaha odstartoval do Mikulášského Rallysprintu konaného v nejbližším okolí Slušovic a tentokrát vedle sebe posadil svého otce Vladimíra. Ten se do Slušovic vrátil po půl roce, když zde v červnu 2009 navigoval Ludvíka Otta v jeho Toyotě Celice GT-Four. Že se prosincová spolupráce „otec-syn“ neminula účinkem, potvrdil Ondřej už po prvních kilometrech: „Je vidět, že táta má za sebou mnoho zkušeností. Můj rozpis sám několikrát upravil, ale pokaždé to byla změna správným směrem a postupně se to celé usadilo tak, jak to mělo být. Po celou rally mi připadalo, jako by šlo všechno samo, jen jsem řídil a nad ničím ohledně rozpisu a trati nepřemýšlel.“ Přesto to z kraje soutěže taková pohoda nebyla. Už při prvním průjezdu okruhovou zkouškou v okolí slušovického dostihového areálu totiž začala v hondě trochu zlobit spojka, přesto si posádka O. Bisaha-V. Bisaha připsala nejrychlejší čas v hodnocení třídy SA2. Ani dosažený čas na další RZ nebyl nejhorší a posádka se mohla soustředit na druhou polovinu Mikulášského rallysprintu. V té se již žádné technické problémy nevyskytly a otec a syn Bisahové si mohli dojet pro vítězství ve třídě SA2, ba co víc, byli vůbec nejrychlejší i vzhledem ke srovnatelným vozům třídy N2.

Jestli se na tyto malé, ale důležité úspěchy podaří navázat i v roce 2010, je zatím ve hvězdách. „O tom, jak je rallysport nákladný, jsem se na vlastní kůži přesvědčoval v průběhu celého roku, když jsme z našich soukromých prostředků stavěli auto. Všechna povinná výbava i samotné závodění i s tímto minimálně upraveným autem přijdou na takové peníze, že nyní zvažujeme, zda si vůbec budeme moci další účast v rally dovolit. Potřebovali bychom najít partnera, který by byl ochoten naše aktivity alespoň částečně sponzorovat, neboť bez dalších prostředků to půjde jen těžko,“ uzavírá Ondřej Bisaha své podzimní rallyové momenty.

-hof- ; AutoSport.CZ. Foto: Filip Červenka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist