www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Jordan Rally (PWRC+SWRC)

Jordánsko: Další vítězství pro Loeba

3. dubna 2010 • 14:35

Vítězem třetího letošního podniku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích se stala francouzská dvojice Sebastien Loeb – Daniel Elena na voze Citroen C4 WRC. Za ním soutěž dokončil Jari-Matti Latvala na továrním Fordu Focus WRC, druhé umístění na stupních vítězů v řadě vybojoval v podobě třetího místa Petter Solberg na soukromém Citroenu C4 WRC.

Závěr soutěže opět nepříjemně poznamenalo taktizování ze strany továrních týmů Citroen a Ford. Nejdříve Citroen nechal udělit penalizaci Ogierovi, aby jej dostal na trať jako prvního před Loeba, na což reagoval Ford předčasným příjezdem Hirvonena do časové kontroly. Následovaly pak ještě další dvě penalizace obou zmiňovaných 'obětních beránků', které znamenaly, že na trať se ráno vyráželo v pořadí Ogier, Loeb, Hirvonen a Latvala.

Na celou situaci doplatil samozřejmě Ogier, který mohl jinak bojovat o druhou příčku a byl tak po ránu jaksepatří rozezlen. Hirvonenovi naopak mohlo být vše víceméně jedno, jelikož po včerejší minele znamenající poničené zavešení a odchod do SupeRally nemohl na slušný výsledek pomýšlet ani náhodou.

Přes vše výše uvedené však ani tyto taktické hrátky příliš neovlivnily dění na trati. Loeb si dokázal uhájit svou pozici před Latvalou, ten naopak v klidu odrazil možný atak Pettera Solberga. Čtvrté místo si na základě týmového příkazu o neútočení podržel Dani Sordo. Matthew Wilson vydělal na potížích ostatních a nedobrovolném odsunu Ogiera do zadních pozic. Mladý Francouz se nakonec dokázal posunout alespoň na šestou pozici, která mu zajistila solidnější bodový příděl.

Body za sedmé místo získal Federico Villagra, z dosažení cíle se mohl tentokrát radovat také ex-mistr světa Formule 1 Fin Kimi Raikkönen, pro kterého byla jordánská šotolina další drsnou lekcí rally školy. Devátý Henning Solberg tentokrát podal zcela nevýrazný výkon, který navíc ovlivnil jeho páteční defekt na nejdelším testu soutěže.

Top 10 uzavřel jasný vítěz kategorie S2000 Xavi Pons, který jako jediný nemusel použít systému SupeRally a s nadsázkou zvítězil v klasifikaci SWRC ne o parník, ale spíše o legendární Queen Mary II. Dvě vítězství ze dvou startů tak rázem staví španělského pilota do role největšího z favoritů SWRC. Opomenout však nelze ani výkon Brynildsena, který dokázal se svou Fabií S2000 absolvovat dva dny soutěže pouze s pohonem předních kol a nakonec po potížích svých rivalů získal překvapivé druhé místo před další Škodou pilotovanou P-G Anderssonem.

V produkční kategorii zvítězil Patrik Flodin (11. absolutně), kterého se dnes snažil ohrozit Armindo Araújo, ale ten nakonec musel kapitulovat a spokojit se se stříbrnou pozicí. Pro bronz si dojel s propastnou ztrátou 20ti minut na Araúja Spyros Pavlides.

Průběžné klasifikaci MS jezdců nyní po Jordánské rally dominuje Sebastien Loeb s 68. body, piloti Focusů WRC Latvala a Hirvonen na druhém a třetím místě mají na svém kontě 43 a 37 bodů. Francouzské automobilce se vede rovněž lépe v hodnocení týmů, když zatím získala 101 bodů oproti 87. bodům konkurenčního Fordu.

Letošní seriál mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích pokračuje již za dva týdny, respektive 16. - 18. dubna 2010, kde nás čeká již čtvrtý podnik, jímž bude Rally of Turkey.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ; foto: McKlein
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist