www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Jordan Rally (PWRC+SWRC)

Jezdci chtějí 'kvalifikaci' v mistrovství světa

6. dubna 2010 • 17:30

Určování startovního pořadí bývá na soutěžích mistrovství světa často diskutovanou problematikou. Po nechutných taktických čachrech na víkendové Jordánské rally se určování pořadí opět vrátilo na přetřes. Nalezení nejspravedlivějšího modelu není rozhodně jednoduché.

Dlouhá léta platívalo, že se do první etapy startovalo podle startovních čísel, do dalších pak podle aktuálního pořadí. Se zavedením stálých čísel na celou sezónu se začalo startovat podle průběžného pořadí v šampionátu, posléze se do dalších etap na šotolinových soutěžích obracelo pořadí prvních posádek. Současný systém se opět vrátil k určování podle aktuálního pořadí, čímž jsou znevýhodňovány v dosavadním průběhu nejrychlejší posádky, protože následně musí čistit trať.

„Tato situace s taktickými přesuny ve startovním pořadí se nelíbí ani nám jezdcům, už bychom to nechtěli opakovat. Měli bychom se na problematiku pořádně podívat a nalézt vhodný způsob, který by celou situaci vyřešil. Bavili jsme se o tom už s řadou dalších pilotů a nejrozumnější by bylo udělat ze shakedownu takovou malou kvalifikaci pro samotnou soutěž,“ prozradil úřadující světový šampion Sébastien Loeb.

A jaká je idea navrhované kvalifikace? „Každý by projel shakedown čtyřikrát. První tři průjezdy by byly na osahání si tratě, navíc ta by se tím i vyčistila. Čtvrtý průjezd by pak byl na čas. Vítěz shakedownu by si mohl určit pořadí startu do první etapy, pak by vybíral druhý, pak třetí... Stejným způsobem by si jezdci vybírali pořadí startu do další etapy podle aktuálních výsledků.

Troufám si tvrdit, že tato varianta by byla ke všem nejspravedlivější. Předešlo by se taktickým šachům, navíc by to výrazně zatraktivnilo shakedown pro diváky i media,“ dodal tovární jezdec Citroënu.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
07.04.2010 03:35
slonikyta
Ale stejně toto nezabrání taktice; např. Seb-I.veliký, vyhraje šejk a zvolí startovní pořadí do etapy na šoto jako 5. Druhý bude Hirvínek, pořadí zvolí 6., třetí skončí Patlala a starej Wilson ho nasadí jako 4.ho. Myslíte si snad, že pojede kládu? Prdky; už na startu mu to bude "chcípat a blbnout" aby 5.tý startující, v našem modelovém případě Seb-I.veliký, již odstartoval v prachu, a nechci ani domýšlet, co se může přihodit na trati
toplist