www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally Sweden (PWRC)

Citroëny DS3 WRC před novou kapitolou

8. února 2011 • 16:45

Právě startující sezona 2011 zahajuje novou kapitolu v dějinách mistrovství světa FIA WRC. Citroën Total World Rally Team nasazuje na cestu za obhajobou světových titulů v Poháru konstruktérů a šampionátu pilotů dva nové vozy DS3 WRC. Po několika měsících intenzívního vývoje nového vozu jsou Sébastien Loeb - Daniel Elena a Sébastien Ogier - Julien Ingrassia připraveni vyzvat své soupeře na ledě ve Švédsku. Nový vůz DS3 WRC vstupuje do mistrovství světa FIA po veleúspěšných předchůdcích Xsara WRC a C4 WRC, kteří oba shodně získali po třech světových titulech.

Citroën DS3 WRC

Citroën DS3 WRC, který plně vyhovuje novým předpisům z pera Mezinárodní automobilové federace FIA, je nabit 'kreativní technologií'. Je kratší a kompaktnější než předchozí modely, pohání ho nový turbo motor o objemu 1600 cm³ s přímým vstřikováním, který pochází z tvůrčí dílny Citroën Racing. Nová generace vozů WRC dává díky absenci středových diferenciálů a návratu k mechanickému řazení větší prostor řidičskému umění pilotů.

Posádka Sébastien Loeb - Daniel Elena, která zahajuje svou už jedenáctou sezonu v mistrovství světa v barvách Citroënu, přímo lační po premiérovém titulu v nové éře světových soutěží. Francouzsko - monacký pár sedminásobných mistrů světa je před ostrým startem sezony naplněn očekáváním a odhodláním. Jejich spolubojovníky v barvách Citroën Total WRT budou Sébastien Ogier a Julien Ingrassia, kteří si své místo v týmu vysloužili během více než slibné sezony 2010.

Rally Sweden, úvodní ze třinácti podniků mistrovství světa, je svým způsobem unikátní soutěží. Je to jediný podnik na sněhu, který dlouho ovládali výhradně domácí Skandinávci. Od prvního ročníku Švédské rally v roce 1950 pouze jediný pilot dokázal porazit Vikingy v jejich domovině - Sébastien Loeb, který zde vyhrál ve stejný rok, kdy získal svůj první světový titul! Trať letošního ročníku protíná dva regiony - Värmaland a Dalarna, zatímco servisní zóna bude v Hagforsu. Tentokráte Švédská rally pronikne i na norské území při rychlostní zkoušce RZ 7 - Lovhaugen.

Těsně před startem prvního závodu hoří stájový šéf Citroën Total WRT Olivier Quesnel netrpělivostí: „Už se nemůžeme dočkat, až si ověříme, nakolik se celému týmu podařilo připravit nové soutěžní náčiní na tuto sezónou. Ať tak či tak, Švédská rally nepředstavuje typický podnik v mistrovství světa co do obtížnosti, které budeme muset čelit v průběhu celého šampionátu. Naše posádky dobře vědí, co mají dělat a mají mou plnou důvěru k tomu, aby dotáhli svou pouť až na vrchol.“

Letošní Švédská rally bude také premiérou pro diváckou zkoušku, tzv. Power Stage. Rychlostní zkouška s číslem 22 a délkou 4,16 km (Gustavsfors) bude vysílána živě televizí a nejlepší piloti a jejich spolujezdci na prvních třech místech budou odměněni ziskem 3, 2, resp.1 bodu do mistrovství světa.

Další dva Citroëny DS3 WRC budou „sedlat“ posádky Petter Solberg - Chris Patterson a Kimi Räikkönen - Kaj Lindström. Každá posádka se mohla na typické švédské podmínky a tratě adaptovat během 250 testovacích kilometrů. Solberg byl schopný přizpůsobit auto svému jízdnímu stylu a rozplýval se nad výkonem nového motoru. Räikkönen byl s DS3 WRC velice spokojený co se chování vozu týče už při prvním testování, během něhož vyzkoušel různá nastavení vozu ve spolupráci s celým týmem.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist