www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally Sweden (PWRC)

Diváci SPORT 5 se mají na co těšit: Hirvonen je nadšený ze švédské Power Stage

11. února 2011 • 16:20

Tovární jezdec Fordu Mikko Hirvonen je nadšený z rychlostní zkoušky, kterou pořadatelé připravili na závěr Švédské rally a která se poprvé v MS rally pojede jako tzv. Power Stage. Tuto „erzetu“ uvidí čeští a slovenští diváci v neděli 13. února živě na SPORT 5.

Koncept tzv. Power Stage je jednou z novinek letošní sezony mistrovství světa v rally. Organizátoři všech soutěží světového šampionátu musí nově zařadit do itineráře závěrečné etapy každého podniku krátkou rychlostní zkoušku (3 až 8 km), kterou budou po celém světě živě přenášet televize, včetně českého kanálu SPORT 5. Vítěz této erzety navíc získá tři bonusové body do tabulky šampionátu, druhý v cíli si připíše dva body a třetí nejrychlejší závodník pak inkasuje jeden bonusový bod.

Organizátoři Švédské rally, která o tomto víkendu otevírá sezonu MS rally 2011, měli při výběru tratě Power Stage mimořádně šťastnou ruku. Tento názor sdílí s dalšími účastníky Švédské rally i Mikko Hirvonen, jenž v okolí Karlstadu startuje s novým Fordem Fiesta WRC: „Nejsem si úplně jistý, pokud jde o udělování bonusových bodů, ale samotná rychlostní zkouška je opravdu velmi dobrá. Mohu říct, že je nejhezčí z celé soutěže. Je tam rychlá i pomalá sekce, široký i úzký úsek; zkrátka všechno. Nemohu se dočkat, až tam pojedeme.“

Hirvonen ale zatím není rozhodnutý, jak moc usilovně bude bojovat o bonusové body. „Možná, pokud bych byl sedmý nebo osmý, zkrátka kdybych byl vzadu, pak bych do toho asi šel důrazněji. Pokud byste ale měli naději na vítězství, tak přece nebudete riskovat 25 bodů kvůli tomu, abyste získali další tři, že?“

S Hirvonenem souhlasí i úřadující mistr světa Sébastien Loeb. Francouz chápe důvody, proč byla Power Stage zavedena, osobně by jí ale nezapočítával do celkových výsledků rally. „Jet tuhle zkoušku až poté, kdy by soutěž skončila, by bylo lepší. Pak už byste měli v kapse body, které jste si vysloužili za celý víkend, a zabojovali byste o další. Pro televizi to asi bude zajímavé, ale ne všichni jezdci budou při Power Stage opravdu riskovat,“ míní Sébastien Loeb.

Atraktivní podívanou si budou moci vychutnat také motorističtí nadšenci v Čechách a na Slovensku. Poprvé už v neděli 13. února, kdy SPORT 5 od 15 hodin přinese hodinový přímý přenos rychlostní zkoušky Gustavsfors 2, která bude posledním testem Švédské rally 2011.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist