www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Zulu Rally

Jihoafrickou Zulu Rally vyhrál McRae

29. května 2006 • 03:00

Alister McRae se stal vítězem víkendové Zulu Rally of South Africa, která se jela kromě jihoafrického mistrovství a afrického šampionátu také jako kandidátský podnik na mistrovství světa. Kromě toho byla také zařazena do nového neoficiálního mistrovství vozů S2000.

Díky tomu se na tratích v okolí Durbanu v provincii KwaZuluNatal představil kromě domácích Volkswagenu Polo S2000 a Toyoty RunX S2000 také v Itálii a ME úspěšný Fiat Punto S2000. Za jeho volant usedl zatím nepříliš známý jednadvacetiletý Ital Umberto Scandola, jehož doposud největším úspěchem bylo druhé místo na loňském Rally San Crispino, kde dokázal s Imprezou STI získat cenný skalp Aghiniho, Longhiho či Cantamessy.

Jihoafričtí pořadatelé připravili pro soutěžící dvanáct náročných rychlostních zkoušek ve třech charakterově odlišných etapách. První se jel na rychlých tratích po místních plantážích s cukrovou třtinou, druhá etapa zavedla posádky na úzké horské silničky do „Údolí tisíců kopců“ naproti Pietermaritzburg, poslední den pak na účastníky čekaly typické anglické lesní zkoušky.

Pouze na horských cestách měly navrch vozy S2000, jinak spíše dominovaly vozy skupiny N. Z vítězství se nakonec radoval britský pilot Alister McRae s Mitsubishi Lancer Evo VIII. Na druhého Enzo Kuuna s Volkswagenem Polo S2000 dokázal najet téměř minutu. Nutno ovšem přiznat, že Kuun měl v závěru prvního dne velké problémy se ztrátou výkonu motoru, což jej prakticky připravilo o naděje na vítězství.

Třetí příčku pak obsadil Etienne Lourens s Toyotou RunX S2000, dkyž dosáhl stejného součtu časů, jako čtvrtý Robbie Head s Mitsubishi Lancer Evo IX. Ve prospěch afrického jezdce pak hrál o tři vteřiny lepší čas na prvním měřeném úseku.

Závod se stal pohromou pro řadu favoritů. Kvůli přehřívání motoru skončil již v závěru první etapy úřadující jihoafrický šampion Jan Habig s továrním Volkswagenem Polo S2000. Také Ital Scandola nedopadl o moc lépe. Na čtvrtém rychlostním testu poškodil o kámen zadní nápravu, v následujícím servisu však odstoupil pro problémy s motorem, které byly způsobeny použitím nekvalitního paliva. Dalším ze smutných odstoupených byl lídr Toyoty Serge Damseaux, ktery poslal svou RunX mimo trať, úřadující mistr Afriky Muna Singh skončil kvůli poškozenému zadnímu diferenciálu.

Veškeré informace k Zulu Rally 2006 najdete zde.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist