www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Prime Yalta Rally (IRC)

Jalta v cíli, Juho Hänninen vítězem další soutěže IRC

4. června 2011 • 14:25

Seriál Intercontinental Rally Challenge vstupuje do neznáma. Ukrajinská Prime Yalta Rally se do kalendáře dostala na poslední chvíli a pro většinu zahraničních účastníků je absolutní novinkou. Jak si posádky poradí s asfaltovými tratěmi, které podle mnohých nejsou nepodobné těm v Sanremu či Monte Carlu?

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Prime Yalta Rally

3. etapa

RZ 14 - Uchan-Su 2

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - Prime Yalta Rally 2011

A je dobojováno. Závěr už žádné velké drama nepřinesl a první trojka bude ověnčena v pořadí Hänninen - Bouffier - Kopecký. Andreas Mikkelsen už s poškozeným vozem českého jezdce neohrozil a bere body za čtvrté místo. Pátý skončil Guy Wilks, který dnes neměl s kým závodit a musel se soustředit pouze na dojetí do cíle. Podobně na tom je i šestý Thierry Neuville, který po celý víkend předváděl solidní výkony, velká chyba v páteční etapě jej ale poslala pryč z předních pozic. Konečné sedmé místo je vysvobozením pro Toniho Gardemeistera, který se soutěží spíše protrápil - poslední zkoušku mimo jiné zakončil se zlobícím motorem. Debut s fabií na asfaltu Karl Kruuda zakončil osmým místem, až za ním skončil Patrik Sandell, který podobně jako na Korsice zůstal v hlubokém stínu svých předešlých úspěchů ve světových rally. Nejrychlejší desítku uzavírá Jean-Michel Raoux, nejrychlejší jezdec jedoucí s dvoukolkou.

Prime Yalta Rally
1.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S20002:54:14.0
2.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+11.7
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+38.7
4.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+57.3
5.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+4:00.4
6.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S2000+5:01.5
7.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+7:59.3
8.Karl Kruuda-Martin JärveojaESTŠkoda Fabia S2000+10:01.3
9.Patrik Sandell-Staffan ParmanderFINŠkoda Fabia S2000+18:08.9
10.Jean-Michel Raoux-Laurent MagatFRARenault Clio R3+22:02.9

RZ 13 - Sokolinoje 2

Předposlední RZ se opět stala kořistí Jana Kopeckého. Kdyby bylo v harmonogramu více zkoušek, mohl by zvažovat útok na druhé místo. Ale na to už není prostor a tak se zdá, že podiové pozice jsou dané. Bouffier se již plně soustředí na udržení druhého místa, které mu zejména po výpadku na Korsice zajistí tolik potřebné body. Více než čtvrtminutovou rezervou nyní disponuje Juho Hänninen, který míří za druhým triumfem v letošní sezoně IRC. Ze hry je definitivně Marco Tempestini, jeho motor nevydržel.

RZ 12 - Opolznevoje 2

Marco Tempestini - Dorin Pulpea, Peugeot 207 S2000 - Prime Yalta Rally 2011

Jestli si jezdci českého týmu pustili v dopoledních zkouškách konkurenci k tělu, v první odpolední RZ jí ukázalo záda. Kopecký byl opět nejrychlejší a k navýšení náskoku mu pomohl i sám Mikkelsen, který šel tři zatáčky před cílem ve velké rychlosti mimo trať. I přes trefený strom se tam ale nezdržel dlouho a zkoušku dokončil s desetisekundovou ztrátou. Juho Hänninen zajel druhý nejrychlejší čas a Bouffierovi se opět o něco vzdálil. Propadl se Tempestini, kterého na zkoušce postihly problémy s motorem. Ital žijící v Rumunsku přesto pokračuje na devátém místě, jeho prioritou jsou ale hlavně body do Evropského poháru.

RZ 11 - Uchan-Su 1

Bryan Bouffier - Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) - Prime Yalta Rally 2011

Ani jedenáctá zkouška Jaltské rally nepřinesla změny v top ten, pohled na celkové časy ale jasně říká, že se situace na prvních čtyřech pozicích začíná pěkně přiostřovat. Oba tovární jezdci Škody Motorsport bohužel tahají za kratší konec - Bryan Bouffier obral Hänninena o několik sekund a celkově tyto dva kohouty momentálně dělí 5.1 sekundy. Přes jedenáct sekund pak ztratil Kopecký na Mikkelsena, který tuto zkoušku celkově vyhrál - v boji o třetí místo se oba aktéři přiblížili na zatím nejmenší rozdíl necelých třinácti sekund. Vyloženě se nedaří Seveřanům - Kruuda přišel o brzdy, Gardemeister o přilnavost, v důsledku čehož byl na chvíli mimo trať, a rovněž se Sandell nevešel do jedné ze zatáček.

RZ 10 - Sokolinoje 1

Desátá zkouška ukrajinské rally se stala první, na které byl nejrychlejším pilotem Jan Kopecký. Jeho nejbližší pronásledovatel Andreas Mikkelsen zaostal o necelých šest vteřin. Podobný čas ztratil i Hänninen na Bouffiera, takže se s blížícím závěrem rally na špici formují dvě zajímavé skupinky, kde bude bojovat až do konce. Celkové pořadí zůstalo po RZ 10 beze změn.

RZ 9 - Opolznevoje 1

Toni Gardemeister - Tapio Suominen, Škoda Fabia S2000 - Prime Yalta Rally 2011

Do sobotního rána se nejlépe probudil Andreas Mikkelsen. Druhému Janu Kopeckému ujel o 6.7 sekund a přesně o tolik se zmenšil i jejich vzájemný rozestup v boji o třetí místo - Kopeckého náskok nyní činí necelých devatenáct sekund. Celkově stále vede Juho Hänninen, který se ještě nedostal do správného tempa, nicméně k jeho štěstí se ani druhý Bouffier úplně neprobral a i díky boji s příliš měkkým nastavením jeho peugeotu se Finův náskok zvětšil o necelých sedm sekund. Bouffier tak zcela přišel o výhodu, o kterou se večer postarali sportovní komisaři, když mu z jeho času ve včerejší RZ 5 ubrali necelých pět sekund za to, že na trati musel předjíždět dva předjzedecké vozy. Do závěrečné etapy nenastoupil Giandomenico Basso, jeho desáté místo ale zaujal poslední zbývající proton řízený Oleksandrem Saljukem starším.

Obecně si posádky stěžovaly na povrch silnice - dnešní úseky totiž využívají včerejší zkoušky, které se ale jedou v opačném směru. Pořadatelé je přes noc vyčistili od nejhrubších nečistot, na asfaltovém povrch ale zůstala lehká vrstva prachu, se kterou mnozí jezdci nepočítali. Klouzavý asfalt nesedl téměř nikomu, jediný, kdo si liboval, byl Toni Gardemeister, který pro dnešní etapu zkouší novou směs pneumatik Hankook a se zaprášenými zkouškami našel velice dobrou společnou řeč.

2. etapa

RZ 8 - Orlinoje 2

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - Prime Yalta Rally 2011

Juho Hänninen úřaduje. Po změnách v nastavení vozu provedených v poledním servisu konečně našel správný pocit a v odpoledních vložkách to naplno zúročil. Po druhé etapě mu po zásluze patří celkové vedení, před druhým Bouffierem má náskok necelých třinácti sekund. Jan Kopecký je stále na třetí pozici, zezadu se na něj ale pomalu dotahuje Andreas Mikkelsen, který díky defektu Guye Wilkse v osmé RZ poskočil na čtvrté místo. Thierry Neuville je na šesté pozici, kterou může zlepšit snad jen za pomoci problémů jezdců vpředu. Nahoru se postupně prokousává i Karl Kruuda, jenž na Ukrajině absolvuje svůj první asfaltový závod se čtyřkolkou. Spokojený asi není Patrik Sandell, který je rekordmanem v počtu defektů – v dnešní etapě si přivodil celkem čtyři. Po dopoledních problémech definitivně skončil Andersson, naopak na hranici první desítky se stále zuby nehty drží Basso, který i s poškozeným motorem dokázal projet závěrečné zkoušky druhé etapy.

Prime Yalta Rally - po RZ 8
1.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S20001:36:58.7
2.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+12.9
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+1:07.5
4.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+1:33.1
5.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+2:49.0
6.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S2000+5:13.2
7.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+5:48.6
8.Karl Kruuda-Martin JärveojaESTŠkoda Fabia S2000+6:37.5
9.Marko Tempestini-Dorin PulpaROUPeugeot 207 S2000+7:13.7
10.Giandomenico Basso-Mitia DottaITAProton Satria Neo S2000+9:20.0

RZ 7 - Plato 2

Podobně jako v pitstopu F1 si mohly připadat některé posádky na RZ 7, která na účastníky opět nastražila své „defektové“ pasti. Chytili se do nichí např. Neuville či Gardemeister, kteří si kvůli rozdílné délce měnění kola prohodili své pozice v celkové klasifikaci. Ze stejného důvodu se opět propadl Sandell.

Velkou změnou je ale změna na vedoucí pozici, kterou díky suverénní jízdě převzal Juho Hänninen; Bouffier za ním v RZ zaostal o osm sekund a v celkovém pořadí nyní Francouz ztrácí 6.1 sekundy. Nahnuté je to s pokračováním Giandomenica Bassa, který zkoušku dokončil s motorem jedoucím na tři válce a téměř bez oleje. Podle posledních zpráv jeho vůz stojí na přejezdu na další rychlostní zkoušku. Překvapivě ale pokračuje P.G. Andersson, který sám v servisu předpokládal, že kvůli potížím s motorem končí, jeho mechanici ale vůz zpojizdnili a PiGi se v sedmé zkoušce mohl prezentovat šestým časem.

RZ 6 - Al Petri 2

Karl Kruuda - Martin Jarveoja, Škoda Fabia S2000 - Prime Yalta Rally 2011

Thierry Neuville se na testu Al Petri cítí jako doma. Po ranním útoku nadělil konkurenci i v druhém průjezdu pořádnou porci sekund, místo navyšování náskoku však Belgičan nyní redukuje ztrátu po výletu mimo trať na RZ 5. Druhým nejrychlejším na šesté zkoušce byl momentálně vedoucí Bryan Bouffier, který jen minimálně zvýšil náskok na druhého Juha Hänninena. Třetí nejrychlejší byl Andreas Mikkelsen, který se tak posunuje na páté místo před Toniho Gardemeistera. I přes technické potíže zatím pokračují všechny protony – ten Anderssonův se po RZ 6 propadl na osmé místo za mladého Estonce Karla Kruudu. Dva další vozy se aktuálně nacházejí v druhé desítce průběžného pořadí, ten Bassův se ale po servisní pauze ale opět prezentoval sympatickým časem a Ital tak mohl poskočit o dvě příčky vzhůru směrem k hranici Top 10. Z té vypadl Cédric Cherain jedoucí Méganem RS coby nejrychlejší dvoukolkou, naopak na desáté místo povyskočil Patrik Sandell.

RZ 5 - Orlinoje 1

P.G. Andersson - Emil Axelsson, Proton Satria Neo S2000 - Prime Yalta Rally 2011

První páteční sekci uzavřela zkouška, která v průběžném pořadí způsobila pořádný průvan. Thierry Neuville prošel krizí, kterou si přivodil při jízdě na vytočenou pětku. Jeho vůz jen lehce trefil zeď a následně skončil mimo trať, Neuville jej ale dostal zpět na trať a mohl dokončit se ztrátou tří a půl minuty. Celkově to znamená propad na deváté místo a ztrátu rovných tří minut na nově vedoucího Bouffiera, pro mladého Belgičana je ale stěžejní to, že zůstal ve hře. Mimo trať byl rovněž Jan Kopecký, jeho ztráta ale dosáhla jen zhruba deseti sekund. Mraky se začaly stahovat nad dvojicí jezdců na Protonech – P.G. Andersson v cíli hlásil nízký tlak oleje, větší problém ale postihl Giandomenica Bassa, který přišel o posilovač řízení a zkoušku dokončil až za Anderssonem. Ital tak přišel o své dosavadní sympatické páté místo, před první dnešní servisní pauzou se nachází až ve druhé desítce.

RZ 4 - Plato 1

Bryan Bouffier - Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) - Prime Yalta Rally 2011

Čtvrtá rychlostní zkouška se nesla ve znamení defektů. Nejvíce to odnesl Andrea Mikkelsen, který se se ztrátou minuty a půl propadl až na třinácté místo, Guy Wilks ztratil svou dosavadní druhou pozici. P.G. Andersson si i přes proražené kolo udržel dosavadné desáté místo, jeho krajan Patrik Sandell ale měnil kolo přímo na vložce a skrz téměř tříapůlminutovou ztrátu se nyní nachází až na konci druhé desítky. Příčinou všech těchto incidentů byla skrytá překážka zhruba šest kilometrů před cílem RZ.

Test, jehož trať byla už hodně pokrytá vytahanými nečistotami, opět vyhrál Neuville, druhý Bouffier ale zaostal jen o jedinou sekundu. Třetí Hänninen ale ztratil bez jedné desetiny celkem šest sekund a zdá se, že peugeoty českým vozům zatím nastavují záda.

RZ 3 - Al Petri 1

První zkouška druhé etapy Prime Yalta Rally se stala jednoznačnou kořistí Thierryho Neuvilla, který druhému Bouffierovi nadělil přes čtyři vteřiny. Francouzský kolega z peugeotu si polepšil a první trojka tak kompletně patří francouzským vozům. Třetí čas zajel Hänninen, jenž se po včerejší penalizaci posunul na šesté místo za Jana Kopeckého. Propadl se Patrik Sandell, který na včerejší rychlost zatím nenavázal.

1. etapa

RZ 1 - Yalta a RZ 2 - Livadija

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul, Peugeot 207 S2000 - Prime Yalta Rally 2011

Úvodní etapa Prime Yalta Rally se omezila jen na dvě rychlostní zkoušky, přičemž první z nich tvořila dvoukilometrová RZ přímo v Jaltě. Druhý test byl umístěn na druhé straně města a měřil pět a půl kilometru, nicméně ani ten nezměnil nic na tom, že porce ostrých kilometrů je v kontextu zařazení do samostatné etapy víc než symbolická. Vítězem úvodní vložky se stal Thierry Neuville, po nevýrazném výkonu na Korsice se do tempa dostal Patrik Sandell (aktuálně 3.). Rozjel se i Guy Wilks, jenž se díky vítězství v RZ 2 dostal na druhé místo. Díky malé kilometráži jsou zatím vzájemné rozestupy minimální, prvních šest posádek se vměstnalo do 3.5 sekund. Desetisekundovou penalizační zátěž si z RZ 2 odváží Juho Hänninen, který tak do druhého dne odstartuje z jedenáctého místa.

Prime Yalta Rally - po RZ 2
1.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S20004:30.6
2.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+0.1
3.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+2.1
4.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+2.2
5.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+3.2
6.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+3.5
7.Giandomenico Basso-Mitia DottaITAProton Satria Neo S2000+5.5
=Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+5.5
9.Karl Kruuda-Martin JärveojaESTŠkoda Fabia S000+6.7
10.Per-Gunnar Andersson-Emil AxelssonSWEProton Satria Neo S2000+8.5

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.06.2011 14:14
Karbonyl - moderátor
Netuším, v ZU je popsáno jen pořadí do první etapy.
02.06.2011 14:08
Mirekfric
Zítra se startuje v jakém pořadí?
toplist