www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - Rallye Český Krumlov

Arogance, neochota, nebo neznalost ?

31. května 2006 • 11:45

Žádost o vysvětlení jednání pořadatelů Rallye Český Krumlov...

Rallye Český Krumlov je tradiční součástí našeho mezinárodního mistrovství ČR v rally a její nádherné tratě v překrásné scenérii Povltaví a Novohradských hor sem lákají každoročně kromě posádek i početné divácké publikum.

Kvalitně pořádaná krumlovská soutěž měla v několika minulých ročnících bohužel i smůlu na několik vážných nehod, při kterých přicházeli k vážné újmě jak jezdci, tak i diváci. Letos mohlo u trati rychlostní zkoušky dojít k další tragédii, tentokrát se smrtelnými následky, co je však nejhorší, této hrozící události se dalo v podstatné míře zabránit. O co tedy vlastně šlo?

Na diváckém místě u statku ve Svatém Janu nad Malší krátce po projetí prvních vozů RZ 2 upadl jeden z přihlížejících diváků do bezvědomí. Nechtějte po mě přesnou lékařskou diagnózu, vím tolik: Šlo o prudký hypoglykemický záchvat a v tu chvíli šlo dotyčnému, který je těžký diabetik, opravdu o život. V tu chvíli nešlo o co nejrychlejší transport do nemocnice, ale o co nejrychlejší lékařský zákrok. Toto je věc, kterou navíc určitě nejlépe posoudí právě lékař na místě. Vybavený záchranný vůz z rychlostní zkoušky i s lékařem mohl na místo dorazit určitě o něco rychleji, než přivolaná helikoptéra z Českých Budějovic.

Celá událost se stala jen několik metrů od přistavených kamionů pro VIP smetánku a přítomni zde byli i zástupci vedení soutěže. Nejsem si sám jist, zda byl v místě radiobod, ale zastavení rychlostní zkoušky a přivolání záchranky bylo otázkou jednoho telefonu právě pro některého ze zmíněných činovníků. Místo toho byla alibisticky přivolána zmíněná helikoptéra, jen aby nedošlo k přerušení rychlostní zkoušky.

Vhodné místo k přistání však záchranný vrtulník našel kvůli elektrickému vedení až na druhý pokus a navíc na druhé straně rychlostního testu. Po poskytnutí pomoci mohl sice postižený sám s dopomocí dojít k helikoptéře, ovšem pohled na to jak lékař sestra a pacient s doprovodem přebíhají s infuzí v ruce probíhající rychlostní zkoušku v dost rychlém místě na příjezdu ke statku byl docela zarážející, co kdyby musel být pacient přenášen na nosítkách? Vrchol arogance předváděl jeden činovník ve voze pořadatele, který nás pouze hystericky upozorňoval na to, že přebíháme i s lékařem rychlostní zkoušku, čehož by jsme si samozřejmě jinak nevšimli.

A co vy, pane Stanislave Kopte, vy jste také nevěděl, že na rychlostní zkoušce je k dispozici záchranka? Těžko se hledají i s chladnou hlavou a s časovým odstupem vhodná slova. Arogance, neochota, nebo neznalost skloubená se zmatkem oné chvíle? Vyjádření pořadatele by nás docela zajímalo. Nejdůležitější je ale fakt, že tentokrát krumlovskou soutěž tragédie minula. Pořadatelé si však docela nehezky pohrávali s osudem. Při druhém průjezdu svatojánské zkoušky vyjela sanitka na trať k lehkému zranění diváka a rychlostní zkouška byla pro zbytek pole zrušena, což je naprosto v pořádku. Otázky a znechucení tím však zůstávají...

V žádném případě nechci hledat senzace či vytvářet aféry a vždycky se mi protivily katastrofické bulvární výlevy proti automobilovým soutěžím při jakékoli sebemenší zámince, například ze strany TV Nova. Tuto událost proto popisuji pouze pro specializované stránky a adresuji ji Automotoklubu rally Český Krumlov za jedním hlavním účelem, aby se o události vědělo. Za sebemenší hazardování se životy a se zdravím totiž nestojí žádná rally. Tomuto sportu může předvedená arogance pořadatelů jenom a jenom škodit, což může nahrávat právě zmíněným „spřízněným“ bulvárním médiím.

Jenom negativum si však ze zmíněné události neodnáším, je moc příjemné zjištění, že jsou mezi námi na rychlostních zkouškách lidé, kteří jsou schopni pomoci. Velký dík patří především slečně Z, která postiženému poskytla bezchybně první pomoc. Další velké poděkování je třeba adresovat posádce záchranného vrtulníku z Českých Budějovic, starostovi obce Sv. Jan nad Malší a všem dalším, kteří také neváhali s pomocí.

Jan Valeš, Klatovy (tel. a e-mail v redakci) + Martin Sekyra, Barbora Kurcová.

Jan Valeš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
31.05.2006 15:27
honzafan
Nevím do jaké míry má pan Valeš iformace o rozmístění RZP a radiobodů na "Jánské RZ" a nakolik je informován o pravidlech a možnostech využití těchto vozů RZP, ale dle mého názoru moc nemá. Nebyl jsem v tu chvíli na místě, ale mám informace od lidí, kteří tuto nepříjemnou situaci řešili. Věřte tomu p.Valeš, že sanita, která musí jet po trase RZ několik km, nebude určitě rychlejší než vrtulník z Č.B., a předpokládám, že kdyby ten dotyčný se sám nezmátořil, ale dopadl by hůře, byli by na vině opět pořadatelé, kteří vrtulník nezavolali. Tyto situace jsou vždy nepříjemné, a řešení je málokdy jednoznačné a jednoduché. Toť můj pohled na věc. A pokud se tu otíráte o VIP smetánku, věřte, že bez těchto lidí bychom mohli všichni sedět doma, a žádný závod byste neměl možnost navštívit, protože by se prostě nekonal.H.Bláha
31.05.2006 14:54
Runy
Myslím že neochota je to pravé slovo.Máme v Ćechách ještě co dohánět a nad čím přemýšlet.Letos už jsem navštívil 3 podniky MS a myslím že mohu trošku srovnávat.Přístup pořadadelů to je nebe a dudy!Jde dělat pořadatele i s úsměvem a slušností a přitom si zachovat respekt diváků.
toplist