www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - RACMSA Rally of Scotland (IRC)

Mikkelsen se konečně dočkal - vyhrál Rally of Scotland!

9. října 2011 • 19:20

Skotská rally je předposlední zastávkou letošního seriálu Intercontinental Rally Challenge. Letos ale spolu s Rally Cyprus obsahuje novinku, která ze závěru sezony udělá bezpochyby drama - koeficienty. Body ze Skotska se budou násobit jedenapůlkrát, čímž se otevírají šance na celkový triumf i posádkám, které by za normálních okolností byly už ze hry venku. RAC MSA Rally Scotland startuje dnes dvojitým průjezdem večerní speciálkou.

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k MSA RAC Rally Scotland

3. etapa

RZ 15 - Scone Palace 2 (2.84 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Andreas Mikkelsen dotáhl do konce svůj bezchybný výkon z letošní MSA RAC Rally of Scotland a po zásluze si z Britských ostrovů odváží své první vítězství v seriálu IRC. Triumf je cenný i pro jeho tým Škoda UK, který vyhrál na domácí půdě, šťastná je i mateřská automobilka, jež díky druhému místu Juha Hänninena slaví další double. Třetí skončil Bryan Bouffier, nejlepší jezdec na peugeotu, na senzačním čtvrtém místě za nám následuje irský talent Craig Breen na fordu.

Jan Kopecký dojel jako pátý, vzhledem ke škrtání nejhorších výsledků mu ale Skotsko pomohlo k pouhým třem bodům. O jeho celkovém úspěchu či neúspěchu v IRC 2011 tedy rozhodne závěrečný Kypr, kde se body budou násobit dokonce dvěma. Co to přesně znamená z hlediska bodové klasifikace? Mnozí Kopeckého konkurenti si ve Skotsku narozdíl od Čecha výrazně polepšili, na jeho pozici si aktuálně brousí zuby Hänninen, Neuville, Mikkelsen, Bouffier a Loix - ti všichni by na středomořském ostrově neměli chybět. Rozhodnuto už je ale o titulu ve značkách. Obhájila jej Škoda, Peugeot už definitivně ztratil šanci ji přeskočit.

Skotsko bylo pro mnohé posledním podnikem v programu letošního IRC. Toni Gardemeister je dle svých slov šťastný zejména proto, že se mu se soukromým týmem podařilo dokončit všechny soutěže, do kterých nastoupil. Nespokojen naopak musí být Guy Wilks, který ve finále nedokončil ani domácí Skotskou rally - na závěrečné speciálce utrhl kolo. Píše si tak už pátou nulu v řadě (naposledy dojel do cíle na belgické Ypres Rally) a ve svém týmu to bude mít při jednáních o další sezoně víc než obtížné.

Rally of Scotland 2011
1.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S20001:55:17.2
2.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+26.4
3.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+1:35.3
4.Craig Breen-Garteh RobertsIRLFord Fiesta S2000+2:05.1
5.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+2:11.7
6.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S2000+3:10.4
7.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+3:11.5
8.Alastair Fisher-Daniel BarritGBRFord Fiesta S2000+4:59.9
9.Toshi Arai-Dale MoscattJPN/GBRSubaru Impreza R4+8:17.6
10.Matthias Kahle-Peter GöbelGERŠkoda Fabia S2000+9:36.1

RZ 14 - Scone Palace 1 (2.84 km)

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul, Peugeot 207 S2000 - Rallye of Scotland 2011

Že poslední dvě krátké vložky už nedávají moc šancí na změny pořadí? Omyl! Thierry Neuville potřebuje pro udržení se v boji o celkový titul každý bod a tak na závěrečných kilometrech nasadil k trháku, aby za svá záda dostal alespoň doposud šestého Toniho Gardemeistera. Povedlo se mu to, nyní ale vede jen o půl vteřiny. O konečné podobě tak nakonec rozhodne až poslední zkouška.

.

.

RZ 13 - High Corrie 2 (25.81 km)

Juho Hänninen - Mikko Markula, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Opakovaný průjezd nejdelší zkouškou Rally of Scotland byl poslední šancí pro Hänninena ohrozit Mikkelsenovu vedoucí pozici. Fin test vyhrál, ale Nor zaostal jen o šest sekund a vzájemný odstup se ustálil na poměrně dlouhých třiceti sekundách. Vzhledem k tomu, že teď už na posádky čeká jen dvojitý průjezd krátkou speciálkou v Perthu, musela by zaúřadovat opravdu nehorázná smůla, aby Mikkelsen přišel o své první vítězství v IRC.

Kdo se ale do cíle letošní Rally of Scotland určitě nepodívá, je Jarkko Nikara. Finovi se smůla lepila na kola celou dnešní etapu a vygradovala uvězněním zeleného mitsubishi v jednom z příkopů na RZ s příkladným číslem 13. Ve vedení IRC Production Cupu se tak rázem ocitl celkově desátý Toshi Arai na Impreze R4.

RZ 12 - Loch Chon 2 (9.91 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Andreas Mikkelsen jde tvrdě za vítězstvím. V průběhu třetí etapy sice sází hlavně na opatrnější jízdu na jistotu, teď ale Hänninenovi 'nadělil' přes osm sekund a Finovi jasně vzkázal, že se tentokrát jen tak nedá. Smůla potkala nejrychlejšího 'enkaře' Nikaru, který prorazil pneumatiku a v celkovém pořadí ztratil dvě pozice. Naopak Craigu Breenovi se podařilo jeho dýchavičný ford po předchozích problémech uvést do relativně funkčního stavu, takže i nadále je čtvrtá příčka v bezpečném držení mladého Ira.

Zájemce o živé vysílání z Rally of Scotland upozorňujeme, že RZ 13 bude vysílána na Eurosport Playeru od 14:45. Přenos je možné sledovat rovněž přes portál rtbf.be.

RZ 11 - High Corrie 1 (25.81 km)

Juho Hänninen - Mikko Markula, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

První průjezd dnešní 'televizní' a vůbec nejdelší zkouškou celé rally byl svědkem dalších odstoupení. Za cílem vložky skončil David Bogie, po Jarkku Nikarovi druhý nejrychlejší pilot s produkčním vozem, neboť na trati ulomil levé zadní kolo. Ani zmíněný Fin ale není bez potíží, trápí ho 'načatá' přední náprava. Přímo na trati pak dodýchal poslední jedoucí Proton. P.G. Andersson se už na předchozích testech trápil se zaseknutým plynem, další mechanický problém ho ale vyřadil definitivně a malajští si tak na své konto píšou nulu.

Problémy má Craig Breen, který na začátku vložky nabral bláto do chladiče, následkem čehož Ir uvařil motor své fiesty. Thierry Neuville si stěžoval na nepřesný rozpis a dle svých slov se od nynějška soustředí pouze na dojetí do cíle. Na druhé straně spektra září Hänninen, který nyní zajel naprosto bezkonkurenční čas. Mikkelsenův odstup zredukoval téměř o polovinu a oba jezdce nyní dělí už jen osmadvacet sekund.

RZ 10 - Loch Chon 1 (9.91 km)

Patrik Sandell - Staffan Parmander, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Patrik Sandell se dnes ráno rozjel do parádního tempa. První zkoušku zajel v druhém nejrychlejším čase hned za Hänniennem, tu další dokonce vyhrál. Jenže to byla jeho labutí píseň. Dvě stě metrů před cílem Švéd narazil do velkého kamene, prorazil dvě pneumatiky a hlavně zcela vytrhl zadní zavěšení z karoserie. Jeho parádní čtvrté místo se tak vypařilo jako pára nad hrncem.

Výrazný propad potkal Neuvilla, který po nárazu do kamene vykroužil hodiny a ztratil další minutu v příkopu. Belgičan je aktuálně osmý, dvě nejbližší posádky před ním jsou ale vzdáleny jen v řádu sekund. Sandellovy i Neuvillovy potíže pomohly Kopeckému k posunu na páté místo, které mu zaručuje tolik potřebný bodový přísun. Kvůli sedmi započítavaným výsledkům, které už Čech posbíral v předchozích závodech, by se mu v případě horšího než pátého místa totiž skotský výsledek škrtal.

Zájemce o živé vysílání z Rally of Scotland upozorňujeme, že následující RZ 11 bude vysílána na Eurosportu od 12:00.

RZ 9 - Carron Valley 3 (8.36 km)

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Úvod nedělní etapy obsataral třetí průjezd zahajovací rychlostní zkouškou z pátku. Juho Hänninen už zapomněl na své včerejší trápení a do závěrečného dne vstoupil jako nový člověk. Hned zrána zajel nejrychlejší čas a přeskočil druhého Bryana Bouffiera. Fin dle svých slov nechce kvůli velkému náskoku útočit na vedoucího Mikkelsena, určitě ale bude čekat na Norovo sebemenší zaváhání.

Aktuální lídr se po první nedělní zkoušce nechal slyšet, že pro něj dnes bude největší výzvou najít vhodný rytmus kombinující rychlost a bezpečnou jízdu, kterou potřebuje k dobytí tolik touženého prvního vítězství v IRC. Posádky i dnes budou bojovat s počasím. Déšť oproti včerejšku trochu polevil, ale problémem zůstává voda stojící na trati.

2. etapa

RZ 8 - Drummond Hill 2 (13.16 km)

Závěrečná zkouška druhé etapy byla bohužel kvůli nesjízdnosti trati zrušena a tak pro dnešek platí výsledky po RZ 7. Ve vedení je tedy Andreas Mikkelsen před Bryanem Bouffierem a Juhem Hänninenem. Zítra na posádky čeká celkem sedm rychlostních testů o celkové délce 85 kilometrů.

Rally of Scotland - 2. etapa
1.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S200058:52.8
2.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+50.7
3.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+51.7
4.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S2000+1:25.8
5.Craig Breen-Garteh RobertsIRLFord Fiesta S2000+1:28.5
6.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+1:33.9
7.Jan Kopecký-Petr STarýCZEŠkoda Fabia S2000+1:43.4
8.Jarkko Nikara-Petr NikaraFINMitsubishi Lancer Evo IX+2:22.2
9.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+2:27.3
10.David Bogie-Kavin RaeGBRMitsubishi Lancer Evo IX+2:33.0

RZ 7 - Errochty 2 (17.68 km)

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul, Peugeot 207 S2000 - Rallye of Scotland 2011

'Televizní' zkouška Errochty se kvůli světelným podmínkám oproti první sekci posunula před RZ Drummond Hill a stejně jako dopoledne přinesla smůlu Peugeotu. Guy Wilks napodruhé projel bez problémů, schytal to ale jeho týmový kolega Neuville, který ve dvojích hodinách nechal necelou minutu a své dosavadní druhé místo. Na to se posunul Bryan Bouffier, ale i jeho pozice je v ohrožení. V odpoledním servisu totiž svou fabii poladil Juho Hänninen a změny se nyní začínají projevovat. Fin se pomalu dostává do tempa, na které jsme u něj zvyklí, a Bouffierovo průběžné stříbro je jen o jednu sekundu vpředu. Smolař Neuville je tedy čtvrtý a víc než na francouzsko-finské duo se musí soustředit na Craiga Breena, jenž mu nyní z pátí pozice dýchá na záda s odstupem necelých tří sekund. Další nejrychlejší časi si připsal Mikkelsen, který má po Neuvillově propadu k dobru padesát sekund na nejbližší pronásledovatele.

RZ 6 - Craigvinean 2 (16.54 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Rally of Scotland 2011

Druhá sobotní sekce obsahuje stejné vložky, ty se ale jedou v jiném pořadí. Začátek ale stejně jako minule obstarala RZ Craigvinean. O největší změnu se už před servisní pauzou postaral P.G. Andersson. U jeho vozu začala stávkovat elektrická soustava, kvůli čemuž Švéd nakonec posbíral téměř dvouminutovou penalizaci. Auto se v servisu sice podařilo dát dohromady, nicméně propad ze skvělého čtvrtého místa až na dvanácté určitě není důvodem k jásotu.

V celkovém hodnocení PiGiho propad znamenal posun Hänninena na čtvrté místo, za nějž poskočil Craig Breen. Patrik Sandell zůstává šestý, může za to zejména obrovská krizovka, kdy Švéd v jedné ze zatáček na šestku nepochytal zadní část svého vozu a na chvíli se ocitl zcela mimo trať. Nejrychlejší byl opět Andreas Mikkelsen, druhý Thierry Neuville se snaží hlídat své druhé místo a rozumně se nepouští do riskantního boje o prvenství.

Zájemce o živé vysílání z Rally of Scotland upozorňujeme, že následující RZ 7 bude vysílána na Eurosportu od 18:30.

RZ 5 - Errochty 1 (17.68 km)

Guy Wilks - Phil Pugh, Peugeot 207 S2000 - Rally of Scotland 2011

Guy Wilksovi ani na domácích Britských ostrovech není přáno. Po defektu pravé zadní pneumatiky se jeho vůz v rychlé pasáži roztočil a na dlouhých šest minut se zabydlel v hlubokém příkopu. Wilks zkoušku nakonec dokončil, ale jeho šance na prvenství jsou definitivně ztraceny. Ještě méně štěstí měl Alister McRae, z jehož protonu po proražení vany vytekl olej. Skot tak v soutěži končí a ve hře už tak zůstává jen jediný zástupce malajského týmu, P.G. Andersson, aktuálně čtvrtý.

Po první sobotní sekci vede Mikkelsen, který má po Wilksově chybě k dispozici komfortní náskok osmadvaceti sekund před druhým Neuvillem. Třetí je Bryan Bouffier, který dnes dopoledne chytl nevídanou formu - už na předchozí zkoušce se blýskl perfektním výkonem a čas z Errochty je jen potvrzením, že nešlo o náhodu. Čtvrtý je již zmiňovaný Andersson, o necelé čtyři sekundy za ním zaostává Hänninen, který je se svou dnešní jízdou po právu nespokojen. Na šestém místě je klasifikovaný Patrik Sandell, kterému šotolina sedí přece jen víc, než dosavadní asfalty, s odstupem necelých deseti sekund mu na zádá dýchá irský mladík Craig Breen. Teprve za ním je Jan Kopecký, který to s obhájením pozice aktuálního lídra IRC nebude mít na této rally vůbec lehké. Ze hry venku je Karl Kruuda. Ten trefil velký kámen, o který prorazil levou přední pneumatiku a zničil levé zadní zavěšení.

RZ 4 - Drummond Hill 1 (13.16 km)

Andreas Mikkelsen & Guy Wilks - Rally of Scotland 2011

Drummond Hill je pro Skotskou rally něco jako Pindula pro barumku. legendární zkouška, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Těch druhých nyní asi bude většina, neboť zrovna nad tuto zkoušku se začal snášet typycky skotské provazy deště, které mnohým dělaly problém udržet auto na cestě. SVé o tom ví Guy Wilks, který se hned v první zatáčce nakrátko podíval do příkopu. Toho okamžitě využil Mikkelsen a díky dalšímu skvěléu času obral Brita o vedení. Přesto nebyl nejrychlejší, nejkratším časem na legendární zkoušce se totiž může - trochu překvapivě - pochlubit Bryan Bouffier.

Zájemce o živé vysílání z Rally of Scotland upozorňujeme, že následující RZ 5 bude vysílána na Eurosportu od 13:00.

RZ 3 - Craigvinean 1 (16.54 km)

P.G. Andersson - Emil Axelsson, Proton Satria Neo S2000 - Rally of Scotland 2011

První sobotní zkouška udělala po včerejších dvou zkouškách pořádný průvan. O tužbách Guye Wilkse zajet v letošní nevalné sezoně konečně nějaký slušný výsledek nemůže být řeč a Brit se vůbec netají tím, že na skotské půdě k tomu má nejlepší podmínky. Ještě více ale po úspěchu touží Andreas Mikkelsen, který to dal jasně najevo právě na RZ 3. I přes defekt zajel naprosto bezkonkurenční čas, kterému se přiblížil právě jen Wilks.

Deset sekund ztratil Thierry Neuville, o další necelé tři zaostal P.G. Andersson. A jak se vložka parádně povedla Mikkelsenovi, tak hrubě nevyšla oběma 'továrníkům' od škodovky. Zejména Juho Hänninen je za očekáváním, ztratil přes dvacet sekund a z druhé pozice po včerejšku spadl až na šestou. Těžko říct, zda je za tím jen nevhodná volba tvrdší směsi pneumatik, nebo zda to souvisí i se vzrůstajícím počtem Finových jezdeckých chyb v poslední době. Ani Jan Kopecký se nemůže dostat do tempa, nyní ztratil dalších téměř pětadvacet sekund a celkově uzavírá první desítku, když jej přeskočil Bryan Bouffier.

1. etapa

RZ 2 - Carron Valley 2 (8.36 km)

Guy Wilks - Phil Pugh, Peugeot 207 S2000 - Rally of Scotland 2011

Druhý průjezd zahajovací rychlostní zkouškou proběhl docela svérázně - přední posádky z prvního kola byly po příjezdu na start ihned vpuštěny na trať a špička startovního pole se tak najednou promísila s posádkami dvoukolek z prvního průjezdu. Doplatili na to zejména Karl Kruuda a Patrik Sandell, kteří na vložce dojeli pomalejší vozy absolvující teprve RZ 1. Do toho se přimotaly velké problémy s časomírou, takže dlouho nebylo jasné, jak vlastně výsledky obou rychlostních zkoušek doopravdy vypadají.

Nic to ale nakonec nezměnilo na tom, že se i o druhý nejrychlejší čas postaral Wilks, jenž po dnešním večerním předrkmu vede o čtyř a půl sekundy před druhým Hänninenem. Třetí místo už nedrží Mikkelsen (propadl se na páté místo za Neuvilla), díky fantastickému času jej totiž vystřídal P.G. Andersson na protonu - Švéd na Hänninena ztrácí přesně půl sekundy. Výrazně si v druhém průjezdu polepšil také Craig Breen, který poskočil ze sedmého na čtvrté místo.

Rally of Scotland - 1. etapa
1.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S200010:46.7
2.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+4.1
3.P.G. Andersson-Emil AxelssonSWEProton Satria Neo S2000+4.6
4.Craig Breen-Garteh RobertsIRLFord Fiesta S2000+4.8
5.Thierry Neuville-Nicolas GilsoulBELPeugeot 207 S2000+6.7
6.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+6.8
7.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+11.0
8.Jan Kopecký-Petr STarýCZEŠkoda Fabia S2000+11.8
9.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+16.1
10.Alister McRae-Bill HayesGBRProton Satria Neo S2000+17.2

RZ 1 - Carron Valley 1 (8.36 km)

Skotská rally stejně jako v minulých letech začíná dvojitým průjezdem noční rychlostní zkouškou. Letos se však nejedná o krátkou 'zámeckou' speciálku, nýbrž o regulérní test v temných lesích nedaleko Stirlingu. První průjezd nejlépe sedl Guyi Wilksovi, jemuž na záda dýchají škodováci Juho Hänninen a Andreas Mikkelsen. Čtvrtý je Thierry Neuville, který na šotolině startoval naposledy přesně před rokem právě ve Skotsku. Páté místo díky shodnému času svorně drží krajané ze Švédska P.G. Andersson a Patrik Sandell, za nimi je Craig Breen, pro něhož se po barumce jedná o druhý start v seriálu IRC. Jan Kopecký se drží na devátém místě, necelou sekundu před Bryanem Bouffierem, který desátou příčku sdílí s nejrychlejším 'enkařem' Jarkkem Nikarou z Finska.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
08.10.2011 18:47
Karbonyl - moderátor
Omluva, na Eurosportu dvojce to jede, ale jen ve Velké Británii :-)

Díky!
08.10.2011 18:45
Romcek
No nevim ale rz 7 jde normalka na ceske verzi eurosportu jedna.;-)
toplist