www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Trophée Andros 11/12

Tropheé Andros: Kuriozně opět dva piloti ve vedení ...

24. ledna 2012 • 01:45

Umělý okruh Saint Dié des Vosges hostil předposlední závod současné sezóny Tropheé Andros. Již po třetí v řadě se o průběžné vedení v seriálu dělí dva jezdci. Tentokrát se k Alainovi Prostovi do čela prosadil Benjamin Riviere. Riviere dokázal nejen předvést lepší výkony než Prost a Dayraut, ale těžil i z prvního škrtání bodů.

Trophée Andros 2012 - Saint Dié des Vosges

Umělý okruh Saint Dié des Vosges stejně jako v minulých letech nenabízel na svém povrchu mnoho sněhu ani ledu. Při pohledu na trať byly vidět především kaluže vody doprovázené zbytky ledového povrchu. Závodní program byl tentokrát z důvodu kolize se slavnou Rallye Monte Carlo koncentrován do jednoho dne, v rámci něhož se odjely dva samostatně bodované závody. S ohledem na stav tratě by se dalo hovořit o z nouze cnosti.

Na specifické trati se od počátku nedařilo favoritům. Alain Prost svůj první kvalifikační pokus přerušil a Dayraut zajel pátý čas. Riviere, černý kůň této sezóny, byl spokojený s druhým místem a po dlouhé době se opět více prosadil Lagorce, který byl nejrychlejší. V druhé kvalifikační jízdě zvítězil Balas. Opět druhý byl Riviere. Alain Prost již absolvoval všechna tři měřená kola, výsledkem bylo páté místo. Dayraut si pohoršil a klesl na sedmé místo. Jako to vypadalo při kumulovaném vyhodnocení kvalifikace? Maximální počet bodů si připsal Balas, druhý byl Lagorce (měl stejně jako Balas jedno vítězství, ale jeho vítězný čas byl pomalejší než Balasovo čas v druhé kvalifikaci). Třetí byl stabilně jedoucí Riviere, čtvrtý Thoral a za ním se již seřadily velké hvězdy – Panis, Alain Prost, Dayraut, Nicolas Prost.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Villeneuve, Belmondo, Anquetil

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Bernardi, Joncoux, Daziano

1. finále Elite Sup 1 – první řadu na startu obsadili Lagorce a Thoral, za nimi se seřadili Alain a Nicolas Prost. Zatímco běžně se všichni jezdci kromě vedoucího musí potýkat se sprškami sněhových vloček, tentokrát se stěrače musely vypořádat s přívaly vody. Celé startovní pole se drželo neustále prakticky u sebe, ale opravdových soubojů bylo pomálu. Do cíle proto jezdci dojeli tak jak odstartovali. Stupně vítězů patřilo Lagorcemu, Thoralovi a Alainovi Prostovi.

Trophée Andros 2012 - Saint Dié des Vosges

2. finále Elite Sup 1 – Riviere krátce po startu krátce nahlédnul před Balase startujícího z pole postition. Balas měl štěstí, že první zatáčka je v Saint Dié des Vosges na levou ruku a proto byl schopen Riviereho útok odvrátit a užívat si výhody jízdy na první příčce. Dayraut ihned od počátku útočil na třetího Panise a místy to bylo opravdu těsné. V cíli jsme viděli opět stejné pořadí jako na startu – Balas – Riviere – Panis – Dayraut a další.

Sobotní (Course 1) bodové hodnocení: Bertrand Balas (Mini Countryman) 80 bodů, Franck Lagorce (Škoda Fabia) 77, Benjamin Riviere (Škoda Fabia) 74, Didier Thoral (Toyota Auris) 73, Olivier Panis (Škoda Fabia) 71, Alain Prost (Dacia Lodgy) 70, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 68, Nicolas Prost (Dacia Lodgy) 67, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 64, Evens Stievenart (Dacia Lodgy) 63, Pierre Llorach (Renault Clio) 63, Serge Lubrano (Toyota Auris) 61, Olivier Pernaut (Ford Fiesta) 58.

Po přestávce vyplněné závodními jízdami motorek (Le Pilot Bike) a elektrických bugin (Le Tropheé Andros Électrque) odstartovala první kvalifikace druhého závodu tohoto dne (Course 2). Ihned od počátku byl nejlepší Riviere. Jeho konkurenti se snažili, ale jen Alain Prost dokázal třetím časem částečně reagovat na Riviereho výkon. Dayraut byl jen dvanáctý, což přineslo jemu i jeho týmu velké zklamání. Druhá kvalifikační jízda (Course 2) nejlépe vyšla Lagorcemu. I tentokrát byl silný Riviere, který zajel druhý čas. Bojovný výkon ukázal Alain Prost, ale stačilo to jen na čtvrté místo a Dayraut zrychlil, ale jeho čas stačil jen na šesté místo. Lagorce si svým výkonem zajistil i celkové vítězství v kvalifikaci (60 bodů), druhý byl zaslouženě Riviere (57 bodů) a třetí Evens Stievenart (55 bodů). Alain Prost byl vyhodnocen jako pátý (53 bodů), Dayrautovi patřila sedmá pozice (51 bodů), Nicolasovi Prostovi osmá a Panisovi devátá.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Fontanel, Pernaut, Joncoux

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Broggi, Daziano, Anquetil

Trophée Andros 2012 - Saint Dié des Vosges

1. finále Elite Sup 1 – první řada tohoto finále byla velmi zajímavá, neboť první stál Riviere a druhý Balas (tedy přesný opak 2. finále Elite Sup 1 z Course 1). Tentokrát musel útočit Balas a ten zejména na startu tak úspěšný nebyl. Riviere opět prokazoval svou výtečnou formu. Jednoznačně ujížděl všem svým soupeřům. Šachovnicový prapor jako první viděl Riviere, druhý Balas a třetí Dubourg.

2. finále Elite Sup 1 – Prost ihned po startu předjel do té doby druhého Stievenarta (týmová režie?). Stievenarta za první zatáčkou prvního kola předjel i Dayraut. Aby toho nebylo pro Stievenarta málo, v prvním kole jej předjel i Panis. Krásný souboj poté předváděli Prost s Dayrautem. Na jejich zaváhání vytrvale čekal Panis. Dayraut se po drzém předjížděcím manévru spojeném se šťouchnutím dostal před Prosta. Dané situace se snažil využít Panis a předjet Prosta. Prost se s vypětím všech sil ubránil. Poslední kolo přineslo další drama. Prost narazil do jedné z bariér, ale byl schopný pokračovat dále. Smyk dostal Stievenart. Vyhrál Lagorce před Dayrautem a Alainem Prostem, Panis dojel čtvrtý.

Sobotní (Course 2) bodové hodnocení: Franck Lagorce (Škoda Fabia) 80 bodů, Benjamin Riviere (Škoda Fabia) 77, Bertrand Balas (Mini Countryman) 73, Alain Prost (Dacia Lodgy) 71, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 70, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 70, Evens Stievenart (Dacia Lodgy) 69, Nicolas Prost (Dacia Lodgy) 67, Olivier Panis (Škoda Fabia) 66, Paul Belmondo (Škoda Fabia) 62, Didier Thoral (Toyota Auris) 62, Nicolas Bernardi (Ford Fiesta) 62, Andréa Dubourg (Renault Clio) 59, Pierre Llorach (Renault Clio) 58, Jacques Villeneuve (Škoda Fabia) 57.

Trophée Andros 2012 - Saint Dié des Vosges

Průběžné bodové hodnocení po 6. závodě:

Benjamin Riviere (Škoda Fabia) 813 bodů

Alain Prost (Dacia Lodgy) 813

Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 808

Olivier Panis (Škoda Fabia) 784

Franck Lagorce (Škoda Fabia) 762

Evens Stievenart (Dacia Lodgy) 754

Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 751

Pierre Llorach (Renault Clio) 746

Betrand Balas (Mini Countryman) 739

Nicolas Prost (Dacia Lodgy) 707

Olivier Pernaut (Ford Fiesta) 698

Jacques Villeneuve (Škoda Fabia) 679

Didier Thoral (Toyota Auris) 668

Nicolas Bernardi (Ford Fiesta) 660

Andréa Dubourg (Renault Clio) 651

Serge Lubrano (Toyota Auris) 584

Paul Belmondo (Škoda Fabia) 568

Julien Maurin (Ford Fiesta) 541

Gérald Fontanel (Mini Countryman) 532

V Tropheé Andros se vždy na konci sezóny škrtají dva nejhorší denní výsledky, které jezdec „utrpěl“. A protože poslední závod, který se pojede už za necelý týden v Clermont – Superbesse bude pouze jednodenní (resp. jednokolový), bylo možno již po tomto víkendu seškrtat první výsledky. Ze špičky na tom nejvíce vydělal právě Riviere, když přišel pouze o 58 bodů, kdežto Alain Prost škrtnul 66 a Jean Philippe Dayraut dokonce 68 bodů. Před posledním závodem je proto zřejmé, že do finále o titul mistra Tropheé Andros zasáhne reálně pouze trio Prost – Dayraut – Riviere. I díky druhému škrtání se může nakonec velmi reálně stát (zdá se velmi pravděpodobné, že Riviere bude zkrácen o dost méně bodů, než Prost a Dayraut), že outsider Riviere bez sponzorů a s rok starým autem (Škoda Fabie) porazí silné týmy financované dovozci jednotlivých značek s nejnovější technikou. Sypat popel na hlavu si asi budou v týmu Škoda France, samozřejmě pokud se tato předpověď naplní, neboť již nyní je evidentní, že nový vývojový stupeň Fabie se moc nepovedl.

Poslední závod sezóny 2011/2012 proběhne 28. 1. 2012 v Clermont – Superbesse.

Mgr. Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist