www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 12 - Rally Bulgaria (ME)

Rally Bulgaria kořistí domácího Dimitara Ilieva

14. června 2012 • 08:00

Nejúspěšnější bulharský jezdec poslední dekády Dimitar Iliev opanoval domácí díl evropského šampionátu. Také zbývající místa na stupních vítězů obsadili domácí piloti Petar Gyoshev a Krum Donchev.

Dimitar Iliev - Yanaki Yanakiev (Škoda Fabia S2000) - Rally Bulgaria 2012

Rally Bulgaria se i v letošním roce jela s centrem v horském středisku Borovec cca 60 kilometrů od hlavního města Sofie. Netradičně se však soutěž přesunula z prázdninového termínu na začátek června. Právě změna termínu měla na letošní ročník výrazný vliv.

Díky brzkému termínu byla vyřazena jedna z nejklasičtějších zkoušek této soutěže. Úsek vedoucí kolem jezera Belmeken totiž stoupá až do výšek nad 2500 metrů nad mořem a organizátoři se rozhodli tento test kvůli hrozícímu sněhu nezařadit.

Seznam přihlášených posádek tentokráte neoplýval kvantitou ani kvalitou. Juho Hänninen si mohl díky předchozím vítězstvím dovolit bulharský závod vynechat a vydat se místo něj do Belgie na Ypres, Michala Solowowa nepustily na závody povinnosti kolem fotbalového mistrovství Evropy v Polsku, Luca Rossetti či turečtí účastníci nemohli startovat kvůli termínové kolizi se závody v Turecku, Rok Turk nemá po požáru v Chorvatsku k dispozici soutěžní vůz, Lotus stále nemá homologované auto, na poslední chvíli se pak omluvil i Jan Černý.

Abdullaziz Al-Kuwari - Killian Duffy (Mini John Cooper Works S2000) - Rally Bulgaria 2012

Situaci bohužel nezachraňují ani domácí piloti. S úrovní bulharského rallysportu to jde hodně z kopce, za suverénní trojicí Iliev, Gyoshev a Donchev zeje prázdnota. Jasen Popov není schopen sehnat dostatek finančních prostředků a tak přenechává své Mitsubishi (něco mezi N4 a R4, proto jede mimo evropské pole) svému synovi. Todor Slavov stále pokračuje v trápení s nedostatkem financí a s tím související kvalitou přípravy vozu. Tím velká bulharská jména končí. Navíc jediný zahraniční pilot, který mohl s domácími bojovat o vítězství, velezkušený Luca Betti, byl chycen při nepovoleném tréninku a před startem byl vyloučen.

Letošní ročník Rally Bulgaria se uskutečnil jen na čtyřech úsecích, které se postupně odjely v obou směrech. Od začátku nenechával Dimitar Iliev nikoho na pochybách, kdo je v Bulharsku králem. Suverénně vévodil výsledkové listině a bez problémů zvítězil. Obdobně suverénně si držel stříbrnou příčku Petar Gyoshev. Z původně plánovaného ataku na prvenství díly nemoci a aplikovaným antibiotikám sešlo, nakonec si však dokázal bezpečně udržet druhé místo před marně dotírajícím Krumem Donchevem.

Až o čtvrté místo se prali nejrychlejší cizinci. Zpočátku měl navrch Antonín Tlusťák se Škodou Fabia S2000, po nárazu do svodidel na RZ 4 však začal postupně ztrácet a spíše než se soupeři bojoval s bolestí zad. V závěru etapy jej přeskočil navrátilec do ME Maciej Rzeźnik startující s Mitsubishi Lancer Evo X R4 po Leszku Kuzajovi. Ve druhé etapě si polský pilot pojistil bramborovou příčku a slušný přísun bodů do hodnocení ME. Naopak, k pátému Tlusťákovi se začal přibližovat Katařan Abdulaziz Al-Kuwari, který využil této soutěže k testu před Rally Libanon. Tento výhradně šotolinový jezdec nebyl na asfaltu evidentně doma, učil se a postupně zrychloval, až jej zastavily svodidla na jedné z nedělních zkoušek. Mladý jezdec měl velké štěstí, nehoda jakoby z oka vypadla té, která v loňském roce připravila o sportovní kariéru Roberta Kubicu. V případě Al-Kuwariho to odnesla jenom technika.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud (Škoda Fabia S2000) - Rally Bulgaria 2012

Již v úvodu se se soutěží rozloučil Todor Slavov, kterého zradil motor špatně připraveného Renaultu Clio R3, převodovka už na shakedownu vyřadila černého koně soutěže - Martina Surilova s Lancerem Evo IX po Valentinovi Porcisteanu. Dlouhého trvání nemělo ani působení Oleksii Tamrazova. Ukrajinský pilot opět usedl do Škody Fabie S2000 týmu JM Racing, tentokráte na sedadle spolujezdce s Michelle Ferarou (letošní navigátor Andrea Crugnoly). Jeho souboj s motorem Škody Fabie S2000 vypadal jako vraždění neviňátek, definitivně se podařilo jej umlčet už na třetí rychlostní zkoušce.

Další pozice tak zbyly již pro nejrychlejší dvoukolky. Dlouhou dobu byl nejúspěšnější švýcarský jezdec Francesco Parli, defekt na předposlední rychlostní zkoušce jej však o prvenství připravil. To si tedy připsal domácí Tihomir Stratiev, za stříbrným Parlim tuto dvojici doplnila na stupně vítězů Ekaterina Stratieva.

Výsledky Rally Bulgaria

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist