www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rally Bohemia (MMČR)

Jimmy McRae na Bohemce

30. července 2012 • 11:00

39. Rally Bohemia ze známých důvodů nedopadla podle představ žádného z rallyových fanoušků. I Hájek Rally Team byl zdrcen ztrátou kamaráda Bohouše Ceplechy a z toho důvodu ani do doby posledního rozloučení s tímto skvělým člověkem nevydával žádnou tiskovou zprávu. Velký fanoušek rally Bohouš byl ale jedním z nich, kteří by si určitě užili účast Jimmyho McRae na Rally Bohemia, který byl hostem týmu z Radotína, který závodí v FIA mistrovství Evropy rally historických vozidel.

Ctirad Hájek a Jimmy McRae - Rally Bohemia 2012

Kde se na blatníku Opelu Kadett C-GT/E 16 V objevilo jméno McRae? Byl to nápad Čecha dlouhodobě žijícího ve Skotsku Jozefa Stuchlaka a Petra Eliáše, kteří plánovali účast několika špičkových posádek s historickými vozy na některé z rally show v České republice. Ochota pořadatelů Rally Bohemia, zejména Standy Kafky zodpovědného za Historic Show, a nadšení Hájek Rally Teamu vyústily v to, že se v pátek 13. července na startovní rampě v Mladé Boleslavi objevil žlutý Opel Kadett se jmenovkou Jimmy McRae na blatníku. Skotský rallyový jezdec, účastník mistrovství světa v rally a několikanásobný britský šampión a otec slavných synů Alistera a Colina McRae byl skutečně tady. Nepřijel ale sám. K účasti přizval Andyho Krinkse s krásným Audi Sport Quattro skupiny B, a Garryho Gee s originálním kouskem Opelu Ascona 400. Původně měl dorazit ještě John Marwood s „béčkovým“ Metro 6R4, ale toho krátce před startem Rally Bohemia postihl srdeční infarkt a svůj start alespoň pro letošek musel odvolat.

Pro Hájek Rally Team byla Historic Show při Rally Bohemia svátkem. Snad jen opravdový fanoušek historických rally pochopí, jaká čest pro tým byla, že se s jejich vozem svezl jeden z legendárních rally jezdců a sám bývalý člen továrního týmu Opel. Jimmy McRae všechny v týmu překvapil svou otevřeností a nadšením pro rallysport. Po krátkém seznámení se s vozem Jimmy prohlásil, že je obrovský rozdíl mezi unikátním šestnáctiventilovým motorem, který Hájek Rally Team používá ve svých Kadettech, a osmiventilovými motory, které Jimmy McRae zná z rally ve Velké Británii. Skvělou atmosféru, která v zázemí Hájek Rally Týmu panovala si hosté z Velké Británie vychutnávali plnými doušky a prohlásili, že zázemí a profesionalita týmu snese ta nejpřísnější měřítka. „Skotskou“ výpravu podpořil i Opel C&S, který všem zapůjčil sérové Opely Astra a Insignia včetně vrcholného modelu Insignia OPC, který měl k dispozici pan McRae. Tak pozitivní a přátelský přístup všechny britské závodníky doslova zaskočil a české zastoupení značky Opel si zaslouží velké ocenění jejich vstřícnosti.

Pro Jimmyho McRae nebyla návštěva Rally Bohemia první návštěvou rally v České republice. Poprvé se zde ale objevil za volantem. Jak sám později Jimmy přiznal, tak neočekával takový ohlas jeho startu, a byl moc mile překvapený velkým zájmem o svou osobu. Potěšily jej stovky fanoušků, které se chtěly s legendárním rally jezdcem vyfotografovat nebo si přišly pro podpis. Velká párty a oslava rallysportu bohužel skončila předčasně, ale tak už to v našem krásném sportu bohužel občas bývá. Jimmy McRae potvrdil, že to nebyla jeho poslední návštěva rally akce v České republice, a že pokud mu zdraví a čas dovolí, tak se rád českým fanouškům představí znovu. Na důkaz toho předali Ctiradu Hájkovi očíslovanou průkazku člena „Klubu skupiny B při Colin McRae Vision“.

Jimmy McRae: „Bylo skvělé, že jsem se mohl zúčastnit této akce s vozem Hájek Teamu. Když jsem poprvé dostal informaci, že mi tento tým nabízí auto na Rally Bohemia, tak jsem i podle internetových stránek týmu zjišťoval, zda-li se jedná o profesionální tým. Skutečnost byla ale ještě lepší, než jsem předpokládal. Nadšení lidí v týmu je obrovské a je vidět, že dělají rallysport s velkým odhodláním. Auto je ve skvělé kondici a mrzí mě, že jsem nemohl odjet více z Rally Bohemia. Tratě této soutěže jsou krásné a až na některé úseky i velmi technické a náročně. Celou trať lemovalo velké množství diváků, kteří nás přišli pozdravit i do servisu. Je to skvělé být tady a děkuji všem, kteří se na naší účasti tady v České republice podíleli. Bohužel, soutěž skončila vážnou nehodou a je mi moc líto toho, co se stalo. Cítím s rodinou a blízkými.“

Ctirad Hájek, majitel týmu: „Návštěva pane McRae u našeho týmu je pro mě osobně jedním z vrcholů našeho snažení v rallysportu. Vedle zisku evropského titulu je to další ocenění naší práce a odhodlání, do kterého jsme s našimi Kadetty šli. Bylo pro mě obrovskou ctí moci nalepit skotskou vlajku a jméno McRae na blatník našeho auta a hostit všechny ty skvělé a pro rallysport nadšené lidi z Británie. Děkuji všem, kteří na tom mají zásluhu hlavně Jozefu Stuchlíkovi, Petrovi Eliášovi a Standovi Kafkovi, který pořádá tuhle nádhernou Historic Show. Jmenovitě chci také poděkovat panu Barčákovi a Hejralovi z Opel C&S stejně jako i dalším našim partnerům. Podobné akce jsou pro rally fanoušky zajímavé uděláme všechno proto, aby do budoucna Hájek Tým -Reklama čas od času představil v České republice nějakou hvězdu rally minulosti. Historický rallysport má totiž jedinečné kouzlo, které soudobá auta už trochu ztrácejí. Alespoň tak to vidím já, a proto mi bylo velkou ctí, když nás Britové ocenili jako profesionální tým a mě dekorovali jako člena „Klubu skupiny „B“ při Colin McRae Vision“, kde jsou například jezdci jako Walter Röhrl nebo Michele Mouton. Moc si toho vážím a děkuji. Do doby než jsme se včera rozloučili s kamarádem Bohoušem Ceplechou jsme ani neměli náladu o Rally Bohemia psát. Bohouš rally miloval jako ji máme rádi my. Co se stalo nás velice zasáhlo, protože to byl náš kamarád.“

Hájek Historic Czech National Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist