www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Belgium Ypres Westhoek Rally

International Rally Challenge pokračuje v Belgii

19. června 2006 • 03:00

Po úvodním podniku International Rally Challenge (IRC), kterým byla jihoafrická Zulu Rally, se šampionát na následující víkend přesouvá do Belgie na slavnou Ypres Westhoek Rally. Tato soutěž je také zařazena do Mistrovství Evropy a samozřejmě též do belgického národního šampionátu, což slibuje velice rozmanitou účast posádek.

IRC je novým seriálem zaměřeným hlavně na mladé a začínající jezdce, kteří díky němu mohou poznat soutěže v různých koutech světa. Je vypsán pro třídy kategorii S2000, dále pro skupiny N, A 5/6/7 a také pro vozy poháněné dieselovým motorem. Díky spolupráci s televizní stanicí Eurosport zároveň poskytuje atraktivní podívanou obsahující mj. denní zpravodajství či živé přenosy.

V roli favorita 93-členného startovního pole odstartuje Ital Giandomenico Basso, který opět usedne do Punta S2000 týmu N-technology. Přestože vede průběžné hodnocení ME, bude muset čelit velké konkurenci, do které patří také například bývalý tovární jezdec Freddy Loix.

Ten vyhrál domácí soutěž již čtyřikrát (v letech 1996, 97,98 a 99) a stejně jako loni, kdy dojel třetí, bude startovat s Citroënem C2 S1600. Dalším adeptem na prvenství bude Estonec Urmo Aava se Suzuki Swift S1600, který aktuálně drží třetí příčku v JWRC, pozadu nebude chtít zůstat ani Polák Solowow s jedním z mnoha Renaultů Clio S1600 ve startovním poli. Mezi další zajímavé hosty rozhodně patří i náš Martin Prokop s další „cé-dvojkou“, Ital Umberto Scandola s druhým Puntem S2000, Francouz Bryan Bouffier s Peugeotem 206 S1600 nebo loňský vítěz, domácí Kris Princen s Cliem.

Soutěž začíná v pátek v 18.00, po slavnostním start budou následovat dva průjezdy trojicí testů včetně nové RZ Langemark, která je se svými téměř 22 kilometry nejdelší zkouškou dne. Druhá etapa obsahuje 12 RZ včetně nejdelší zkoušky celé rally (Heuvelland - 32,54 km).

Na posádky tedy čeká 293.32 ostrých kilometrů, ti nejlepší by měli převzít své trofeje na cílové rampě v sobotu o půl jedenácté večer. Díky zařazení soutěže do IRC se navíc můžeme těšit na přenosy z Ypres Westhoek Rally, které budou ve vysílání Eurosportu v pátek a sobotu vždy od 23.00.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist