www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Matrix M.V. Rally Kostelec (MČR-S)

Kostka s Houštěm opět na vítězné vlně

31. července 2012 • 16:00

Rallysprintová sezóna vstoupila v Kostelci nad Orlicí do své druhé poloviny. Na žádném z předešlých závodů nechyběla ani posádka Tomáš Kostka a Miroslav Houšť s vozem Citroën C4 WRC. Na svém kontě měla před pátým závodem 60 bodů za dvě vítězství. V okolí Kostelce n./O. si tak chtěla zlínská dvojice spravit chuť a navázat na úspěšný úvod sezóny.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC) - Matrix M.V. Rally Kostelec 2012

Prioritou Tomáše Kostky a Miroslava Houště je v letošní sezóně jednoznačně zisk rallysprintového titulu. Tomu přizpůsobili vše, včetně pronájmu špičkového Citroënu C4 WRC. Začátek sezóny byl ze strany zlínské posádky parádní. Po dvou závodech si připsali plný počet bodů. Sezóna ale končí až na úplném konci, a tak následující dvě havárie zdramatizovali boj o titul. Kostka s Houštěm museli v okolí Kostelce bezpodmínečně uspět. „Před samotným závodem jsme absolvovali test, kde jsme provedli poslední změny na nastavení, vyzkoušeli si upravený rozpis a především vymysleli strategii do Kostelce. Museli jsme za každou cenu vyhrát, a tak jsme se rozhodli, že nebudeme zbytečně riskovat,“ řekl na úvod Tomáš Kostka.

Posádka CéČtyřky přesto vstoupila do soutěže razantně. Hned na prvním měřeném úseku si vybojovala náskok více než 11 vteřin před druhým Sýkorou. V podobném tempu pokračovala i ve druhé sekci soutěže, kde si připsala další dvě dílčí vítězství. Pouze na krátké RZ Peklo prohrála o jednu desetinu se skvěle jedoucím Tomaštíkem (Subaru Impreza WRC). V celkovém pořadí ale Kostkovi patřilo suverénně první místo s téměř půlminutovým náskokem před Tlusťákem. „Tak, jak jsme si před soutěží řekli, tak jsme i udělali. Nenastoupil jsem do závodu jako v předchozích případech. Snažili jsme se jet rychle, ale zároveň s minimálním rizikem. I tak se nám podařilo na první RZ získat slušný náskok. Velký pozor jsme si museli dávat na RZ Peklo, kde chybělo mnohdy skutečně málo k defektu. Doslova jsem se musel vyhýbat některým dírám a kamenům,“ zhodnotil úvod soutěže zlínský jezdec.

V závěrečné sekci Kostka s Houštěm s jistotou kontrolovali získaný náskok a připsali si letošní třetí vítězství a především 30 bodů do celkového hodnocení, kde jim patří druhé místo s minimální ztrátou na prvního Odložilíka. Ten ale zatím dokončil všechny závody, a tak je velmi pravděpodobné, že bude muset některý ze svých výsledků škrtat. „Jeli jsme celý závod tak na sedmdesát procent, celý náš tým potřeboval vítězství, tomu jsem naši jízdu přizpůsobil. Po organizační stránce byla kostelecká rallye v pořádku. Nikde jsem neviděl, že by diváci stáli někde, kde by neměli nebo, kde by to bylo nebezpečné. Z rychlostních zkoušek se mi líbila ta nejdelší Skuhrovská. Ostatní dvě patřily ke standardním úsekům. Přestože jsme nejeli tak rychle jako v úvodu sezóny, musíme být s výsledkem maximálně spokojeni. Potřebovali jsme nutně získat 30 bodů do hodnocení rallysprintu a to se nám podařilo. Jediné, co bych vytkl pořadatelům, je závěrečné vyhlášení. Jelikož jsme vyhráli, tak jsme rádi zůstali až na závěrečné předání pohárů. Je ale škoda, že ceremoniál neproběhl bezprostředně po dojetí závodů i za přítomnosti diváků, jinak krásný závod,“ uzavřel zhodnocení jezdec Citroënu C4 WRC.

Tomáše Kostku čeká v srpnu nabitý měsíc. Již o nadcházejícím víkendu usedne do okruhového speciálu Audi DTM v rámci MMČR v Mostě. Dále jej ještě čekají rallysprint v Pačejově, kde opět usedne do Citroënu C4 WRC a o týden později bude usilovat opět o body v okruhovém šampionátu s extovárním speciálem DTM nebo na úplném konci srpna o co nejlepší výsledek v rámci Barum Rally, kde usedne do vozu Škoda Fabia S2000.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist