www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Matrix M.V. Rally Kostelec (MČR-S)

CERS performance na česko-slovenském koni

7. srpna 2012 • 09:00

Kolotoč českých rally se po krátké a velice smutné Rally Bohemia začal opět točit. Kostelec nad Orlicí koncem července poprvé hostil podnik rallysprintového mistrovství a jeho pravidelní účastníci se tak mohli těšit na nové tratě. S Hondou Civic VTi na nich nechyběl ani tým CERS performance, pod jehož hlavičkou startovala posádka Onřeje Bisahy a Davida Zachara. Druhá honda tentokrát startovala v rámci týmu Martina Hudce a usedla do ní dvojice Radek Jež – Lukáš Fojtík.

Ondřej Bisaha - David Zachar, Honda Civic VTi - Rally Kostelec 2012

Protože dosavadní působení Ondřeje s Davidem v letošním MMČR bylo zatím trochu rozpačité, rozhodli se kluci spravit si chuť v ‚malém‘ mistrovství. Jejich první start v Krkonoších skončil suverénním vítězstvím ve třídě 9 a s nemalými ambicemi proto vyrazili i do Kostelce. Tamější tratě jim navýsost sedly, což potvrdili předvedeným výkonem v průběhu rally. Ondřej Bisaha v rámci své třídy udával tempo od samého počátku a na celkem sedmi rychlostních zkouškách si vítězný zářez nezapsali jen jedenkrát. Díky tomu je v cíli hřál téměř čtyřicetisekundový náskok před nejbližším konkurentem a navíc druhá pětadvacítka bodů do mistrovství v řadě.

„Letošní Kostelec byl skvělý, byla to nádherná, rychlá, ale zároveň i technická soutěž,“ říká Ondřej Bisaha. „Rychlostní zkoušky nám sedly už při seznamovacích jízdách a jejich svižný charakter nám hrál do karet i proto, že jezdíme delší převodovku než průběžně vedoucí jezdec třídy Daniel Zpěvák. Ten kvůli tomu asi místy musel ztrácet, vždyť v jednom místě jsme naši hondu dokázali rozjet až na 210 km/h! Samotná soutěž u nás probíhala bez problémů. Základem byla dobrá nálada v servisu, což se kladně projevilo na naší psychice a také na našem výsledku.“ Podobně to vidí i spolujezdec David Zachar: „Štěstí opět stálo při nás. Ale místy to tedy bylo rychlé jak pr.el :-D“

Příjemná spolupráce byla i s posádkou Radka Ježe a Lukáše Fojtíka. „Kluci sice zaváhali v jednom retardéru, kdy poškodili přední část a světlomet, ale to se občas stane,“ pokračuje Ondřej Bisaha. „Diskutabilní nicméně bylo rozhodnutí technických komisařů, kteří v servise nařídili rozbité světlo vyměnit těsně před vypršením třicetiminutového limitu. Kvůli tomu posádka ve výjezdové časovce nabrala penalizaci 20 sekund, která sice výsledek posádky neovlivnila, nicméně si myslíme, že by se takové situace neměly stávat. Radek s Lukášem se s hondou znovu ukážou na sprintu v Pačejově, kam se chystáme i my s Davidem.“

Juraj Kožej - Matúš Majcher, Honda Civic VTi - Rally Tatry 2012 (foto: autosportfoto.sk)

Kromě kostelecké soutěže si značka CERS performance připsala i další úspěch na Slovensku. Na popradské Rally Tatry, která byla po čtyřech letech opět zařazena do Slovenského Rally Poháru, triumfovali ve třídě P2 Juraj Kožej s Matúšem Majcherem startující jako obvykle s jejich pomerančově oranžovou hondou. „Pořadatel nachystal opravdu krásné a rychlé zkoušky,“ říká Juraj. „Trať se nám osobně velice líbila a přestože to ještě dva dny před startem vypadalo skrz moje zdravotní problémy, že vůbec neodstartujeme, nakonec jsem se dal nějak do kupy a mohli jsme si tak tatranské vložky pěkně užít. Soutěž jsme absolvovali bez větších problémů a podařilo se nám vyhrát třídu náskokem sedmatřiceti sekund před naším největším rivalem. Teď nás čeká menší pauza, ale začátkem září bychom měli odstartovat na Rally Košice, kde chceme obhájit naše vítězství ve třídě z loňského roku. Konkurence je ale silná, takže budeme mít co dělat,“ uzavírá své vyprávění o úspěšné soutěži Juraj Kožej.

Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist