www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 12 - Rallye Príncipe de Asturias (ME)

Vyjádření Antonína Tlusťáka k nehodě na Rally Príncipe de Asturias

15. září 2012 • 21:10

Na osmém rychlostním testu Rally Príncipe de Asturias, soutěže mistrovství Evropy v automobilových rally, došlo k mimořádné události spojené s českou posádkou Antonín Tlusťák - Jan Škaloud na Škodě Fabii Super 2000. Soutěž byla následně pořadatelem z bezpečnostních důvodů předčasně ukončena. Přinášíme oficiální vyjádření Antonína Tlusťáka k celé události.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud, Škoda Fabia S2000 - Rally Príncipe de Asturias

Ve Španělsku jsme jeli od začátku velmi dobrou soutěž. Jsou tu technické tratě, jelo se za tmy a užívali jsme si soubojů jak s místními jezdci, tak s Michalem Solowowem. Před osmou rychlostní zkouškou jsme navíc vedli v průběžné klasifikaci jezdců, kteří pravidelně startují v mistrovství Evropy.

V zmiňované osmé rychlostní zkoušce jsem šel zhruba dva kilometry před cílem v pravé utáhlé zatáčce o něco později na brzdy. Auto se mi svezlo bokem a šlo do smyku. Bohužel, na výjezdu ze zatáčky bylo svodidlo, na kterém stálo v zakázaném prostoru několik diváků. Do tohoto svodidla jsme narazili a i s autem spadli na další cestu přímo pod tratí. Poškození vozu nebylo vážné a chtěli jsme pokračovat dál, ale až v tomto momentě jsme byli diváky upozorněni na neštěstí, ke kterému při tomto incidentu došlo. Po nárazu do svodidla byl těžce zraněn jeden ze španělských fanoušků, který svému zranění bohužel podlehnul, druhý pak utrpěl lehké zranění.

K vyšetření nehody se dostavila jak španělská policie, která provedla rychlé vyšetření události, i bezpečnostní delegát FIA. Na základě našeho svědectví i svědectví ostatních diváků byl ze strany policie incident uzavřen jako nezaviněný z naší strany a obdrželi jsme rovněž omluvu z úst bezpečnostního delegáta. Zároveň nám bylo hned na místě ze strany místní policie okamžitě uvolněno naše závodní vozidlo.

Na místo nehody se následně dostavila také přítelkyně usmrceného diváka a jeho bratr. Oba dva na místě vyjádřili svou lítost a zároveň se nám oba za tuto pro všechny nepříjemnou situaci omluvili. Dokonce nás přesvědčovali, abychom v soutěžích pokračovali. Vzhledem k dané situaci a s vědomím toho, co se stalo, jsme však věděli, že nemůžeme každopádně pokračovat v této rally.

Společně se spolujezdcem Janem Škaloudem jsme touto nepříjemnou událostí velmi zdrceni a rádi bychom vyjádřili svou upřímou soustrast rodině pozůstalého diváka.

Antonín Tlusťák
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist