www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Donegal International Rally

Premiérové vítězství "továrních" Lancerů WRC

23. června 2006 • 08:00

Stalo se tak na irské Shell Donegal International Rally, kam se překvapivě vydaly dva extovární Mitsubishi Lancer WRC, do kterých usedli Andrew Nesbitt a ze startu na zlínské Barum rally českým fanouškům známý známý Mark Higgins. Ve velmi dobré konkurenci dokázali obsadit první dvě místa v absolutní klasifikaci.

Neměli to však jednoduché. Do soutěže bylo přihlášeno 163 posádek plus ještě další šedesátka náhradníků! Na startu se pak objevilo dvaadvacet speciálů WRC a bylo se tudíž nač dívat. Oba piloti s Mitsubishi začali pomaleji, nedařilo se jim najít vhodné nastavení ani pneumatiky. V úvodu se o vedení přetahovali Eugene Donnelly s Toyotou Corollou WRC a Kevin Lynch se Subaru Impreza WRC. Ani jeden však nevydrželi na nejvyšších příčkách až do konce. Donnelymu začal v průběhu první etapy stávkovat motor jeho Corolly WRC, čímž ztratil více než tři minuty na v tu chvíli vedoucího Lynche. Ten poté neustál nápor soupeřů a na desátém testu havaroval. Z této nehody se vyhrabal a pokračoval dále, na osmnáctém testu si vše zopakoval, což mu vystavilo definitivní stop. Podobně dopadl na deváté rychlostní zkoušce také Gareth Jones.

Před sobotní druhou etapou začalo pršet a s přibývající vodou ožili oba piloti špičkových Lancerů a postupně se prokousali až na první dvě příčky. V závěrečné etapě se však bratrovražedný boj nekonal, oba vozy si v poklidu, byť ten Higginsův notně pochroumaný o jeden ze stromů stojících podél poslední rychlostní zkoušky, dojely pro jeden z životních úspěchů v rámci celé historie projektu WRC u Mitsubishi.

Bronzový stupínek obsadil pravidelný účastník světových soutěží Gareth MacHale, se svým Focusem WRC však v posledních dvou dnech Nesbittovi ani Higginsovi nestačil. Ještě hůře dopadl další pravidelný účastník mistrovství světa, Matthew Wilson. Hned od počátku se potýkal problémy s diferenciálem svého Focusu WRC, načež na osmnáctém testu odstoupil úplně.

Velkým překvapením a jednoznačným diváckým lákadlem byl start býválého mistra světa Colina McRae. Ten usedl do speciálu z éry vozů skupiny B - MG Metro 6R4 a bavil početné davy fanoušků. V klasifikaci mezinárodního mistrovství samozřejmě nemohl být klasifikován, svým časem by však patřil na osmé místo absolutní klasifikace.

Veškeré informace k Donegal International Rally 2006 najdete zde.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist