www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Belgium Ypres Westhoek Rally

Giandomenico Basso upevnil své vedení v ME

26. června 2006 • 04:00

Skutečně velmi dobrá konkurence se sešla na čtvrtém podniku letošního evropského šampionátu, kterým byla o uplynulém víkendu belgická soutěž Ypres Westhoek Rally. A i tuto soutěž opanoval jednoznačným způsobem Giandomenico Basso, i když v úvodu soutěže měl největšího soupeře právě překvapivě z jiných luhů a hájů.

Kromě tradičních domácích účastníků se na trať vydali také účastníci letošního JWRC Martin Prokop a Urmo Aava, Michal Solowow, Marco Cavigioli, jezdci španělského Peugeotu či bývalý tovární jezdec Freddy Loix, který opět využil nabídky od pořadatele na svezení v Citroënu S2 S1600.

Traduje se, že kdo je v Belgii nováčkem, nemá šanci uspět. Tuto teorii hned od úvodu nabourali dva piloti. Tím prvním byl Umberto Scandola, sedmý muž loňské klasifikace italského šampionátu. Mladá dvojka továrního týmu Fiat dokonce v úvodu vedla, posléze si však držela bezpečné druhé místo. Až do úvodního testu druhé etapy, kde Scandola poslal své Punto S2000 utopil v místní nádrži.

Tím druhým přijemným překvapením byl náš Roman Odložilík, který dokázal na první rychlostní zkoušce zajet sedmý čas absolutně, když si připsal velmi cenný skalp Martina Prokopa a Urmo Aavy. Podobně si vedl i na druhém rychlostním testu, pak však trefil dlažební kostku, od které se posunul chladič, čímž se poškodil větrák, takže motor se neúměrně přehříval.

Za suverénním Bassem si to tak rozdávali nejvíce domácí piloti, v cíli byl nejšťastnější z nich Kris Princen, třetí skončil Larry Cols a bramborový dojel Freddy Loix, který však ztratil více než minutu po defektu na jednom z rychlostních testů. Souboj o nejlepšího nebelgičana, samozřejmě s vyjímkou Bassa, si to rozdávali Urmo Aava a Enrique García-Ojeda. Nakonec byl o přesných deset vteřin šťastnější estonský jezdec.

Naopak zklamáním je výsledek Martina Prokopa, od kterého si místní pořadatelé jakožto od vítěze letošního JWRC na Rally Catalunya slibovali hodně, jihlavský pilot se pak odvděčil jedenáctým místem absolutně, když v úplném závěru jen taktak uhájil jedenáctou příčku před dotírajícím Michalem Solowowem. Další z favoritů Patrick Snijers skončil kvůi havárii, na prvním testu vyletěl i Bryan Bouffier, nakonec však mohl bez problémů pokračovat dál. Největší nehodu však měl Jan De Winkel, po nehodě byl dokonce jeho spolujezdec převezen do nemocnice.

Na startu se představila také čtveřice českých posádek. O Odložilíkovi a Prokopovi již byla řeč, teď se vrhněme na další dva moravské reprezentanty. Milan Chvojka se opět představil se svým Mitsubishi Lancer Evo VIII a doknázal skončit sedmnáctý, jen o příčku hůře dopadl Antonín Tlusťák.

Dalším podnikem letošního evropského šampionátu bude přesně týden po Kopné Rally Bulgaria, která bude opět sídlit ve městě Borovetz.

Veškeré informace k Ypres Westhoek Rally 2006 najdete zde.

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.06.2006 15:54
koudy
Ano, tak májí vypadat výsledky, gratuluji!
toplist