www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Rally Liepaja - Ventspils

Ketomaa vítězem Rally Liepaja-Ventspils, poslední RZ pro Černého

3. února 2013 • 14:45

Dnes v 16:10 hodin středoevropského času odstartuje úvodní rychlostní zkouška jediné ryze zimní soutěže mistrovství Evropy, lotyšské Rally Liepaja-Ventspils. Dění na trati soutěže můžete na dálku sledovat živě společně se serverem AutoSport.CZ.

Rally Liepaja - Ventspils 2013

Online výsledky - Oficiální výsledky FIA - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Liepaja-Ventspils

- - - - 3. etapa - - - -

RZ 15 - Ventspils kalns 2 (3.40 km)

Závěrečná rychlostní zkouška už nic nezměnila na faktu, že vítězem letošní Rally Liepaja - Ventspils se stala finská dvojice Ketomaa - Lindstroj na Fordu Fiesta S2000 před Craigem Breenem a Davidem Moynihanem na Peugeotu 207 S2000. Na voze stejné značky pak soutěž dokončil třetí Francois Delecour.

Poslední test přinesl obrovskou radost v podobě dílčího vítězství Jana Černého a Pavla Kohouta na Škodě Fabii S2000. Čeští mladíci zároveň skončili čtvrtí absolutně před nejlepším domácím pilotem Raimondsem Kisielsem na Mini S2000 a vítězem produkčních vozů Vytautasem Švedasem na Mitsubishi Lancer Evo X. Hned za ním se o zbývající medailové pozice v produkčních autech podělili Aivis Egle a Raul Jeets (oba Lancer Evo X), devátý nakonec dojel Jaroslav Orsák na Lanceru Evo IX před ukrajincem Puškárem.

Ve dvoukolkách zvítězil Risto Immonen na Citroenu C2 R2 Max před Stéphanem Lefebvrem, kterého dnes zpomalila převodovka jeho Peugeotu 208 R2. Bronz ve dvoukolkách získal domácí Ralf Sirmacis.

Soutěž dokončily všechny české posádky, které se objevily na jejím startu. Kromě zmiňovaných Černého a Orsáka dokončili hned za sebou sedmnáctý Tlusťák a devatenáctý Štajf. Výsledkovou listinu pak uzavřel Zbyněk Baller na Hondě Civic.

RZ 14 - Mežvalde 2 (26.34 km)

Poslední klasická zkouška prakticky rozhodla o vítězi letošního druhého podniku seriálu mistrovství Evropy v rally, když ji opět opanovala trojice Ketomaa, Breen a Černý. Náskok finského pilota narostl na půl minuty a na poslední městské zkoušce by jej mohla o vítězství připravit pouze fatální jezdecká chyba či technický problém.

Rozhodlo se také o třetím místě, když Lukjaňukovi vypověděl několik kilometrů před cílem testu motor jeho Mitsubishi. Body za třetí místo tak bude brát Francois Delecour, čtvrtý za ním figuruje Jan Černý, pro kterého jde rozhodně o skvělý výsledek. Pátá příčka Vytautase Švedase po dostoupení Lukjaňuka zároveň znamená pro Litevce vedení v klasifikaci produkčních aut.

RZ 13 - Ívande 2 (21.34 km)

Třináctou rychlostní zkoušku nejrychleji absolvoval Craig Breen, ale náskok Jariho Ketomy stáhnul o pouhou 1.2 vteřiny. Finský pilot podle svých slov kontroluje situaci a neriskuje, osmnáct vteřin náskoku by mělo být před čtrnáctou zkouškou dostatečně komfortním polštářem pro odražení případného Irova útoku. Třetí čas zajel na RZ 13 opět Jan Černý, tentokrát před Alexejem Lukjaňukem a Francoisem Delecourem. Lukjaňuk se rázem přiblížil na dostřel třetímu Delecourovi, jejich vzájemný odstup se snížil na 1.7 sekundy.

Jaroslav Orsák zůstává desátý a podle svých slov už se soustředí pouze na dojetí, Antonín Tlusťák se drží před Vojtěchem Štajfem na osmnácté příčce a na konci výsledkové listiny nadále figuruje Zbyněk Baller, když zkoušku nedokončil Dimitrij Jakimacho. Ve dvoukolkách už má situaci pod kontrolou Risto Immonen, na druhého Stéphana Lefebvra má náskok 42.6 vteřiny.

RZ 12 - Mežvalde (26.34 km)

Jari Ketomaa - Kaj Lindström, Ford Fiesta S2000 - Rally Liepaja Ventspils 2013

Při prvním průjezdu nejdelší zkouškou rally navýšil Jari Ketomaa svůj náskok na čele rally na 19.5 vteřiny na druhého Craiga Breena, který zde ztratil 5.4 sekundy. Třetí čas opět zajel Jan Černý před Francoisem Delecourem a Vasilijem Grjazinem.

Alexej Lukjaňuk zůstává v jasném vedení produkčních vozů před Vytautasem Švedasem, celkově si ale bude muset dávat pozor na pátého Černého, který už je za ním o 30.4 vteřiny.Problémy měl Vitalij Puškár, který se propadnul na jedenáctou příčku, čímž do první desítky nechtěně posunul Jaroslava Orsáka. Ve dvoukolkách Immonen odskočil Lefebvrovi o téměř půl minuty.

RZ 11 - Ívande (21.34 km)

O největší vzrušení na trati jedenáctého testu se nepostaraly soutěžní posádky, ale lotyšští pořadatelé, kteří posunuli cíl rychlostní zkoušky o dvě stovky metrů dále, čímž dokonale zamotali hlavu soutěžícím. Na prvních třech místech dílčí klasifikace se opět opakovala situace Ketomaa, Breen a Černý. Francois Delecour se čtvrtým časem dostal na třetí pozici o 0.9 vteřiny před Lukjaňuka, Černý si polepšil na páté místo před Švedase.Jaroslav Orsák si polepšil na jedenácté místo absolutně.

Smůlu měl Siim Plangi, který své Mitsubishi poslal před cílem zkoušky do pole, před rychlostní zkouškou odstoupil kvůli poruše palivové pumpy Rakušan Danzinger. Ve dvoukolkách se ujal vedení Risto Immonen, druhý Lefebvre ztrácí pouhé čtyři desetiny vteřiny, nicméně Francouz si v cíli RZ 11 stěžoval na potíže s převodovkou.

RZ 10 - Alsunga 2 (10.42 km)

Nejkratší zkouška nedělní ranní sekce přinesla těsný souboj Jariho Ketomy a Craiga Breena, když o dvě desetiny sekundy lépe na tom byl nakonec první jmenovaný. Třetí čas zajel Jan Černý, který na Ketomu ztratil 1.2 vteřiny.

Na čele výsledkové listiny se nic neměnilo, i nadále vede Ketomaa o 12.3 vteřiny před Breenem. Třetí je lídr produkčních vozů Lukjaňuk, čtvrtý pak Delecour, který na Rusa ztrácí 14.6 sekundy. Černý si drží šestou pozici, na pátého Vytautase Švedase mu schází 7.3 vteřiny.

- - - - 2. etapa - - - -

RZ 9 - Ventspils kalns (3.40 km)

Krátká městská zkouška nic nezměnila na tom, že do poslední etapy letošní Rally Liepaja - Ventspils nastoupí z pozice vedoucího muže průběžné absolutní klasifikace Fin Jari Ketomaa. Druhým časem zde opět vylepšil renomé českých soutěžáků Jan Černý, když byl o desetinu vteřiny rychlejší Craiga Breena.

V první desítce výsledkové listiny na konci dne zůstalo vše při starém, když pouze Francois Delecour čtvrtým časem ukrojil dvě vteřiny z náskoku třetího Alexeje Lukjaňuka. Pokud jde o další české zástupce za Černým, Orsák je po dnešku na 13., Tlusťák na 18. a Štajf na 20. příčce. Zbyněk Baller uzavírá výsledkovou listinu na 35. pozici.

RZ 8 - Edole 2 (21.31 km)

Poslední klasický test druhého dne opět vyšel nejlépe pro Jariho Ketomu, který tak navýšil svůj náskok na druhého Craiga Breena na rovných sedm vteřin. Vynikající druhý čas Alexeje Lukjaňuka poslal ruského jezdce na průběžné třetí místo absolutně před Francoise Delecoura.

Francouz se dál trápí s krátkou převodovkou a na svého rivala rázem ztrácí 16.2 vteřiny. Čtvrtý čas za Breenem zajel Jan Černý, díky čemuž se vrátil zpět na celkovou šestou pozici. O jednu příčku si polepšil také Jaroslav Orsák, který je momentálně třináctý.

RZ 7 - Alsunga (10.42 km)

Minimálním rozdílem pěti desetin vteřiny zvítězil na dalším rychlostním testu Jari Ketomaa před Craigem Breenem, takže vzájemný odstup této dvojice je 1.5 sekundy. Třetí čas zajel opět Lukjaňuk, takže ruský rychlík a lídr produkční kategorie je již celkově o pouhou vteřinu za třetím Francoisem Delecourem, který ztrácí na vedoucího Ketomu 50.8 sekundy.

Až desátý čas Jana Černého znamenal pokles českého mladíka ze šestého na osmé místo, když jej přeskočil domácí Kisiels na Mini S2000 a Estonec Plangi na Lanceru Evo X R4. Náladu si trochu spravil jedenáctým časem Jaroslav Orsák, který se tak nadále drží na celkové 14. příčce před nejrychlejší dvoukolkou, kterou je stále Peugeot 208 R2 francouzského mladíka Lefebvra.

RZ 6 - Edole (21.31 km)

Jari Ketomaa - Kaj Lindström, Ford Fiesta S2000 - Rally Liepaja Ventspils 2013

Craig Breen poprvé v dosavadním průběhu soutěže nedokázal vyhrát rychlostní zkoušku a hned přišel o své průběžné vedení na čele absolutní klasifikace Rally Liepaja-Ventspils. Nejrychlejším mužem se stal na rychlé RZ 6 Jari Ketomaa a právě finský pilot se tak aktuálně vyšvihnul do vedení o rovnou vteřinu před Breena.

Vynikající čas zaznamenal Jan Černý, který byl při prvním průjezdu nejdelší zkouškou dne druhý nejrychlejší před Breenem a Lukjaňukem, což zároveň znamená jeho posun na šestou pozici.

RZ 5 - Tebra 2 (16.88 km)

Ani pátá rychlostní zkouška nic nezměnila na prozatimní spanilé jízdě Breena. Mladý Ir zatím stále nedal šanci svým pronásledovatelům a i přes drobné potíže dokázal být opět nejrychlejší. O pouhých šest desetin vteřiny zaostal Jari Ketomaa, který si tentokráte stěžoval na příliš měkké nastavení podvozku své Fiesty S2000.

Výborný třetí čas zajel opět Rus Lukjaňuk a stáhnul tak svůj odstup na třetího Francoise Delecoura na 4.7 sekundy. Nejelpším Čechem byl opět Jan Černý, který zajel sedmý čas. Na devatenácté místo absolutně se před Antonína Tlusťáka posunul Vojtěch Štajf.

RZ 4 - Vecpils 2 (18.73 km)

Druhý průjezd rychlostní zkouškou Vecpils v délce 18.73 km opanoval v den svých narozenin opět Craig Breen. Druhý čas zajel Jari Ketomaa před Alexejem Lukjaňukem, až se čtvrtou příčkou se musel spokojit Francois Delecour. Za pátým Siimem Plangim dosáhnul na šestý dílčí čas Jan Černý a zaznamenal tak dosud nejlepší výsledek českého pilota v lotyšské rally.

Na čele průběžné absolutní klasifikace se aktuálně nic nemění, když v první desítce došlo k dílčímu posunu o jednu pozici vzhůru pro Vitalije Puškára (7. místo) a zmiňovaného Jana Černého (9. místo). Jedenáctý čas Jaroslava Orsáka v RZ 4 znamená, že se pilot českého Lanceru drží nadále na 13. příčce celkově a 8. v hodnocení produkčních aut ME.

- - - - 1. etapa - - - -

RZ 3 - Vecpils (18.73 km)

Čistým hattrickem završil úvodní den Rally Liepaja - Ventspils irský mladík Craig Breen na Peugeotu 207 S2000, když třetí a nejdelší zkoušku dne zajel o 2.8 vteřiny rychleji než Francois Delecour. Ostřílený Francouz se však musel na trati posledního testu dne potýkat nejen s jejími nástrahami, ale i otevírajícími se dveřmi svého vozu. Třetí čas zajel Jari Ketomaa a udržel se tak na průběžném druhém místě před Delecourem.

Na čtvrtém místě přenocuje nejlepší produkční vůz vedený Alexejem Lukjaňukem, na dalším Lanceru Evo X je hned za ním Švedas a šestou pozici drží po dnešku Estonec Plangi, zatímco domácí Vasilij Grjazin ztratil na RZ 3 téměř sedm minut a klesnul do hloubi výsledkové listiny.

Na desáté místo absolutně se dostal po RZ 3 Jan Černý, který je tak nadále nejlepším českým zástupcem v rally. Třinácté místo náleží Orsákovi , Tlusťák je devatenáctý a Štajf figuruje na 22. pozici absolutně. Výsledkovou listinu uzavírá 37. Zbyněk Baller, což znamená, že první etapu dokončily všechny posádky.

Dvoukolkám zatím jasně dominuje Francouz Lefebvre na Peugeotu 208 R2 před Finem Immonenem (Citroen C2 R2 Max) a Rakušanem Danzingerem (Renault Clio R3).

RZ 2 - Tebra (16.88 km)

Craig Breen

I druhou rychlostní zkoušku nejrychleji absolvoval Craig Breen, který tak nejvíce překvapil sám sebe. Druhý čas zajel Rus Lukjaňuk na Lanceru Evo X, třetí byl na RZ 2 Jari Ketomaa před Francoisem Delecourem a Vytautasem Švedasem. Breen tak aktuálně vede o rovné tři vteřiny před Ketomou, třetí je se ztrátou 9.3 vteřiny Delecour a o pouhou desetinu dále je čtvrtý Lukjaňuk.

Nejrychlejším českým zástupcem byl opět Jan Černý, a to i přes problémy s brzdami. Svůj den zatím nemá ani Jaroslav Orsák, který si stěžoval na nedostatek adheze a pravděpodobně nejvíce se trápí Vojtěch Štajf, který bojuje více s chřipkou, než s nástrahami tratě.

RZ 1 - Podnieki (6.16 km)

Nejkratší zkoušku dne překvapivě vyhrál Craig Breen na Peugeotu 207 S2000, když byl o 0.3 vteřiny rychlejší než největší favorit soutěže Jari Ketomaa na Fordu Fiesta RRC. Třetí příčku si připsal na úvodním testu domácí Vasilij Grjazin na Lanceru Evo X R4.

Českým posádkám se vstup do rally příliš nevyvedl, když se ani jedna z nich nedokázala prosadit do první desítky a nejlepší výkon předvedl Jan Černý se ztrátou 13.3 vteřiny na Breena.

Startovní pořadí do 1. etapy:

1. Ketomaa
2. Plangi
3. Švedas
4. Breen
5. Grjazin
6. Lukjanuk
7. Kisiels
8. Delecour
9. Černý
10. Orsák
11. Tlusťák
12. Puskádi

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist