www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Rally Liepaja - Ventspils

Zbyněk Baller a Martin Trlifaj pokořili Lotyšskou rally

26. února 2013 • 09:10

Zatímco v České republice stále automobilové soutěže odpočívají zimním spánkem, seriál mistrovství Evropy v rally FIA roku 2013 má za sebou již dva odjeté podniky. Po lednové zastávce v rakouském Freistadtu šampionát pokračoval o měsíc později v Lotyšsku. Tamější mezinárodní soutěž byla polem neoraným nejen pro většinu zahraničních účastníků, ale novinkou také pro domácí jezdce. Jednalo se totiž o zbrusu novou soutěž částečně poskládanou z několika menších lokálních podniků, které se ale doposud vždy odehrávaly většinou v letních měsících.

Zbyněk Baller - Martin Trlifaj, Honda Civic VTi - Rally Liepaja-Ventspils 2013 (foto: Roman Kašpárek)

Na Rally Liepaja-Ventspils se kromě místní špičky ukázaly mezinárodní hvězdy jako Jari Ketomaa, Craig Breen nebo Francois Delecour. Nechyběla ani pětice českých posádek, pro které bylo Pobaltí doposud zcela neznámým soutěžním prostředím. Po letošním úvodním startu u rakouských sousedů se i v Lotyšsku představili Zbyněk Baller a jeho navigátor Martin Trlifaj, startující za tým CERS performance s osvědčenou Hondou Civic VTi. Pohled do seznamu přihlášených původně sliboval opakování freistadtské bitvy ve třídě 9 s týmovým kolegou Ondřejem Bisahou a jihočeským Jiřím Sojkou. Leč finální podoba startovní listiny ukázala, že v Lotyšsku pojedou Baller s Trlifajem bez přímé konkurence.

Bylo jasné, že pouze proti podstatně silnějším vozům pilotovaným většinou místními zkušenými jezdci to s malým civicem třídy 9 nebude nijak lehké. Zbyněk Baller ale k soutěži už od začátku přistupoval s respektem a nadhledem: „Během uplynulých let jsme závodili pouze na asfaltu, no a v Lotyšsku na nás čekala kombinace ledu, sněhu a zmrzlé šotoliny. Tedy něco úplně jiného, než na co jsme zvyklí z Česka. Navíc tamější tratě mají úplně jiný charakter, zatáčka střídá zatáčku, přitom se ale jede pořád svižně. První den jsme se hodně trápili kvůli nevhodným pneumatikám, před druhou etapou se nám ale od Elwise Chentreho podařilo sehnat sadu gum s těmi správnými hroty a od té chvíle auto fungovalo doslova brilantně. Jediný problém byl s tím, že naše honda má na „švédská“ hřebíková patnáctipalcová kola malé podběhy, takže jsme v ostrých zatáčkách nemohli zatáčet do plného rejdu. Což se ale většinou dalo vyřešit smykem :-)

Od začátku jsme chtěli primárně celou rally projet a dojet až do cíle, a to se nám po třídenním klouzání také podařilo. Bylo to opravdu těžké, přesto jsme si soutěž opravdu užili. Také to byla obrovská zkušenost, ať už v řízení auta na pneumatikách s velkými hřeby, nebo ve vývoji rozpisu, který s Martinem používáme. Takže i když to nebylo nic jednoduchého, start v Lotyšsku hodnotíme jen kladně,“ vypráví Zbyněk Baller.

Zbyněk Baller - Martin Trlifaj, Honda Civic VTi - Rally Liepaja-Ventspils 2013 (foto: Roman Kašpárek)

A jak moravská posádka v rally vlastně dopadla? V cíli se v konkurenci borců na výkonnějších vozech skupin A a R mohla radovat z umístění v elitní desítce klasifikace vozů s jednou poháněnou nápravou a podobně jako v Rakousku tak i v Pobaltí ukořistila pár cenných bodů v hodnocení 2WD. Zbyněk s Martinem tedy jsou jedněmi z mála, kteří bodovali v obou dosavadních dílech letošního seriálu FIA ME. Díky týmové nominaci se navíc postarali o příděl cenných pětadvaceti bodů do hodnocení týmů v kategorii 2WD. „Chtěl bych poděkovat týmu CERS performance a lidem, kteří se o nás na místě i přes velice nehostinné počasí starali. A stejně tak našim rodinám doma a kolegům z autoservisů BT Car s.r.o. Martina Trlifaje a Karoserie Tomečka, kteří museli naši práci převzít na celý jeden týden. Nejen samotná rally totiž byla dlouhá a náročná, svůj čas si vzalo i cestování ke vzdálenému Baltu. Nicméně pokud to půjde, za rok jedeme zas,“ optimisticky uzavírá své povídání Zbyněk Baller.

Tým CERS performance se pomalu, ale jistě chystá na blížící se start sezony v České republice. Aktuální informace o jeho novinkách včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist