www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Valašská Rally (MČR-HA, PČR)

„Trojkové“ intermezzo ve Valašském Meziříčí

26. července 2013 • 09:00

V nezvyklém červencovém termínu se letos odehrála tradiční Valašská rally. Ta pro rok 2013 vypadla z kalendáře MMČR a v jednodenním formátu hostila „jen“ mistrovství historiků a Poháru ČR v rally. Díky vypsanému poháru pořadatele se soutěže ale mohly zúčastnit také posádky obvykle startující v mistrovských soutěžích soudobých vozů, a protože to byl pro tým CERS performance téměř domácí podnik, objevily se na startu hned tři dvojice zlínské stáje.

Marcel Svačina - Radim Strnad, Citroën C2R2 Max - Valašská Rally 2013

Už podruhé v letošní sezoně se na valašských kotárech ukázal červený Citroën C2R2 Max Marcela Svačiny. Holešovský jezdec navigovaný Radimem Strnadem pojal Valašskou rally hlavně jako test na srpnovou Barum rally, přesto si před závodem dělal ambice na slušný výsledek. „Valaška je můj oblíbený závod. Letos se pořadatelé vyvarovali organizačních chyb a závod probíhal v přátelské a pohodové atmosféře. Jediné, co mi vadilo, byla větší porce přejezdových kilometrů a netradičně poskládané startovní pořadí,“ řekl po soutěži Marcel. „Vstup do závodu nám nevyšel, protože jsme očekávali vodu a obuli měkké pneu a dvě mokré gumy dali do rezervy, což nás trochu zpomalilo. Soupeři před námi předvedli velmi dobrý a vyrovnaný výkon a my už nebyli schopni časovou ztrátu dohnat. Nechtěli jsme jít na závodě, který pro nás byl spíš testem na barumku, do žádného většího rizika. A tak jsme se soustředili spíše na změny v nastavení a taky jsme naší jízdou chtěli bavit diváky a sebe. Jsme rádi, že se nám s ohledem na menší počet startů v letošní sezoně podařilo sestavit perfektní rozpis a musím poděkovat Radimovi za skvělý recitál! Hezky jsme se svezli a těšíme se na Barumku, kde budeme daleko víc tlačit a chtít uspět!“ Marcel s Radimem se ve své objemové třídě dlouho rvali o druhé místo, nakonec na ně ale zbyl bronz za třetí pozici. V celkové klasifikaci pak dojeli jako čtrnáctí celkově.

Podobně jako na Kopné se v rámci PČR představila slušovická dvojice Radim Koutek – Zdeněk Gajdošík startující s Hondou Civic VTi v kategorii SA/2. Tyto japonské vozy tvořily drtivou většinu zmíněné kategorie a tak šlo o téměř značkovou bitvu. Přestože byly tratě Valašské rally pro tuto dvojici prakticky nové, posádka se ve výsledcích neztratila – v osmičlenném poli jejich objemové kategorie se podařilo – stejně jako Marcelovi s Radimem - vybojovat třetí místo ve třídě. „Valašská rally byla pro naši posádku další možností, jak sbírat cenné zkušenosti a pokusit se posunout zase trochu dál,“ vypráví Radim. „Tratě RZ byly pro nás úplně neznámé a taky musím přiznat, že z jejich podoby a rychlého charakteru jsme měli velký respekt. Na prvních dvou vložkách jsme se trochu prali s pneumatikami a brzdami, ale v druhých průjezdech jsme se snažili trochu zatáhnout. Po čtyřech vložkách jsme o 13 vteřin drželi třetí místo ve třídě a tak nás na poslední dvě vložky ovládla nervóza z možných chyb. Uhájení pozice a zisk našeho prvního poháru byl pro nás velký zážitek. Naše Honda Civic fungovala perfektně a snad jsme ji moc netrápili. Celá rally včetně organizace byla na vysoké úrovni a za nás jsme velmi rádi, že jsme se na poslední chvíli rozhodli zúčastnit.“

S další hondou, tentokrát ve třídě 9, se ve Valašském Meziříčí ukázal Martin Tomečka, který na soutěžních tratích absentoval od dubnových Lužických Hor. Domácí Valašku chtěl využít jako comeback po menší pauze a i jeho vystoupení se neslo v duchu trojek – bohužel zcela opačně než u předchozích dvou posádek. Byla to totiž právě třetí rychlostní zkouška, kde se bílá honda Martinů Tomečky a Trlifaje potkala s balíkem retardéru. Následky tohoto slaměného rendez-vous na sebe nenechaly dlouho čekat – u civicu začal téct chladič a Martin tak musel za cílem třetí vložky předčasně vzdát.

Tým CERS performance se po volnějším červenci opět vrací do závodního tempa – už tento víkend čtyři posádky odstartují do dalšího mistrovského sprintu, Rally Kostelec. Za dva týdny později bude šampionát pokračovat v západočeském Pačejově a poté už přijde na řadu tradiční vrchol soutěžácké sezony v Česku, zlínská Barum rally. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv z průběhu jednotlivých soutěží můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist