www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Enteria Rally Příbram (MMČR)

Ropro Clio R3 Trophy: Josef Peták s prvenstvím už před startem Příbrami

3. října 2013 • 10:00

Ropro Clio R3 Czech Trophy 2013 bohužel při posledním letošním závodě – Enteria Rally Příbram – nenabídne to pravé soutěžácké rozuzlení. Už před startem šestého podniku sezony se z obhajoby prvenství radují Josef Peták s Alenou Benešovou.

Josef Peták - Alena Benešová (Renault Clio R3) - Barum Czech Rally Zlín 2013

Příbramská dvojice figuruje v průběžném hodnocení v čele s náskokem 34 bodů na Milana Kneifela a 78 bodů na třetího Patrika Rujbra. V případě maximálního bodového zisku je ve hře 69 bodů. Bohužel v seznamu přihlášených posádek zlínská dvojice Milan Kneifel – Jaroslav Blažek nefiguruje, rovněž Patrik Rujbr s Petrou Řihákovou se na posledních chvíli příbramským pořadatelům omluvili. O celkových vítězích je tedy rozhodnuto.

Přesto Josef Peták s Alenou Benešovou (st. č. 11) nebudou moci domácí závod jakkoli vypustit. Ve hře je titul ve třídě 5 a souboj o druhou příčku ve dvoukolkách. Jejich Clio R3 se v rámci přípravy objevilo na sprintrally ve Šternberku (Rally Jeseníky), kde obsadilo třetí místo ve dvoukolkách za Smékalem a lídrem této klasifikace v „malém mistráku“ Rujbrem.

„Přípravy na závod byly hektické, neboť jsem byl zapojen do organizace závodu a nyní budu muset přepnout z pořadatelského do závodního ´režimu´. Co se týká trati, úplně nejsem konečnou podobou nadšen, ale prostě jsme neměli už kam jít. Šlo se cestou kompromisů, ne tak, jak bychom si všichni kolem příbramské soutěže přáli. I proto je na trati hodně rovinatých míst s retardéry, což může být výhoda pro Egona Smékala. Naopak nám může hrát do karet domácí prostředí, a tak doufám, že navážeme na poslední příbramské ročníky. Určitě kůži zadarmo neprodáme,“ říká před startem Josef Peták.

Při neúčastí Milana Kneifela a Patrika Rujbra zůstane zachováno i umístění na druhém místě pohárové klasifikace, na třetí pozici se bude moci v případě solidního výsledku posunout Jiří Trojan, ztrácející na bronz 33 bodů. „Z pracovních důvodů se do Příbrami nedostaneme, navíc naší prioritou v závěru sezony bude uhájení prvního místa ve dvoukolkách v rámci sprintrally. Kromě toho uvažujeme o startu na rakouské Waldviertel rallye,“ přiznal Patrik Rujbr.

Pro Jiřího Trojana s manželkou Evou (st. č. 26) bude příbramský start loučením s pravidelnými starty v MMČR. „Já bych nejradši skončila už loni. Tlačila jsem do toho i Jirku, ale ten chtěl dát ještě rok, ale nechtěl si zvykat na někoho nového. Takže nyní skončíme spolu. Nicméně, nemyslím si, že je to úplný konec. Určitě se ještě někde svezeme. Třeba na vybraných závodech v okolí, např. Pačejov, Šumavu nebo Krumlov. Takže, že bychom udělali definitivně tečku za naším závoděním, to ještě ne,“ objasňuje Eva Trojanová.

Do bojů na medailových příčkách Rally Příbram v hodnocení Ropro Clio R3 Czech Trophy tak jistě zasáhnou David Tomek (st. č. 30) a Vlastimil Maxa (st. č. 28). Pro Davida Tomka to bude třetí pohárové vystoupení. Na Šumavě, ani na Bohemii cíl závodu nespatřil (přesto získal v rámci superally a díky regulím poháru na Bohemii pomyslné prvenství). Navíc na Rally Agropa v Pačejově se blýsknul čtvrtým místem ve třídě 5.

Vlastimil Maxa vstoupil do sezony výtečným výsledkem na Rally Šumava (třetí nejvyšší zisk bodů v rámci Ropro Clio R3), ale v dalším průběhu dal přednost startům na vybraných sprintrally. Nyní ho čeká premiéra na příbramských tratích, kterou mu jistě svými zkušenostmi usnadní spolujezdec Štěpán Palivec.

„Samozřejmě mě trochu mrzí, že se o vítězi poháru nerozhodne na příbramských tratích, které jsou pro nás svým způsobem domácí. Přesto bude mít závod nadále svůj náboj v podobě snahy Josefa Petáka uspět ve třídě 5 a ve dvoukolkách, stejně jako Jiřího Trojana dostat se před Patrika Rujbra. Navíc další pohároví účastníci se určitě také zapojí do této ´matematiky´,“ říká promotér Ropro Clio R3 Czech Trophy 2013 Zdeněk Pekárek.

Průběžný stav Ropro Clio R3 Czech Trophy (5/6):

1. Peták 245, 2. Kneifel 211, 3. Rujbr 167, 4. J. Trojan 134, 5. Sulzinger 97,5, 6. Plšek 78, 7. Triner 60, 8. Tomek 57, 9. Maxa 46, 10. Kravec 28, 11. D. Štefan 8, 12. Danzinger 0

Ropro Clio R3 Czech Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist