www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Rallye du Valais

Esapekka Lappi vyhrál Rallye du Valais

11. listopadu 2013 • 20:20

Tovární jezdec Škody Motorsport Esapekka Lappi vyhrál závěrečný díl letošního seriálu mistrovství Evropy, Rallye du Valais. Díky švýcarskému úspěchu se posunul na konečnou pátou příčku v hodnocení ME.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia S2000) - Rallye du Valais 2013

Svou cestu za vítězstvím však rozhodně neměl jednoduchou. Zatímco jeho týmový kolega a zároveň letošní evropský šampion Jan Kopecký v kantonu Wallis poklidně odtrénoval, finský mladík vyrazil na seznamovací jízdy hned po příletu z vítězného závodu v Číně.

Ani úvod příliš nenasvědčoval tomu, že by měl Lappi nějak dominovat. Obzvlášť, když hned na úvodním testu v lyžařském středisku Crans Montana skončil ve velké rychlosti v hodinách a byl rád, že se udržel na trati. Dopomohli mu k tomu však soupeři.

Asi nejvíce se vyznamenali oba tovární jezdci Peugeotu. Jak Breen, tak Ancian totiž byli zastaveni policií a nestihli ČK 2. Ta jim byla celkem překvapivě a nesportovně umazána, 'boží spravedlnost' však přeci jen zapracovala v podobě předčasných příjezdů do ČK 3 (více v zítřejším článku). Letošní švýcarský šampion Grégoire Hotz ztratil hned v úvodu kvůli problémům s motorem, Burri či Carron se sžívali s novou respektive staronovou technikou.

Díky tomu se stala neočekávaná věc - po první etapě byl v čele Andreas Aigner s produkčním Subaru Impreza Sti R4. Během páteční druhé etapy jej celkem bezpečně přeskočil Lappi, ostatní již díky předchozí ztrátě neměli šanci.

Esapekka Lappi všem soupeřům celkem poklidně ujel a připsal si až příliš jednoduché vítězství. Dlouho měl ke špičkovému výsledku nakročen Andreas Aigner, nakonec však své tempo přehnal a po havárii musel odstoupit. Havárií skončil i souboj generací o bronz - jak technicky (Fordy Fiesta S2000 v turbo a atmosférické verzi), tak i věkově - Vasily Gryazin dosáhl plnoletosti teprve nedávno, zatímco legenda švýcarských soutěží Olivier Burri si nadělil start s vozem italského A-Stylu k padesátým narozeninám. Zkušenost nakonec zaúřadovala, naopak Gryazin svůj vůz notně pochroumal.

Craig Breen - Lara Vanneste (Peugeot 207 S2000) - Rallye du Valais 2013

Díky odstoupení soupeřů tak nakonec Olivier Burri vystoupal na druhé místo absolutně, v závěru bez jiskry a motivace jedoucí Breen postoupil na třetí místo. Po odstoupení soupeřů se až na čtvrté místo probojoval Jérémi Ancian. Ten byl 'obdarován' další minutovou penalizací za problémy při značení pneumatik. Ta však byla připsána do výsledků až později, takže francouzský mladík nakonec na poslední zkoušce přeskočil Jaroslava Orsáka, který nevěda o Francouzově penalizaci, dojížděl poslední zkoušku v poklidu. I tak je páté místo absolutně skvělým návratem na závodní tratě po výpadku způsobeném civilní nehodou.

Za ním skončili v celkovém pořadí další místní jezdci - Nicolas Althaus, vítěz production cupu Florian Gonon a Pascal Perroud. První desítku pak uzavřeli dva Francouzi - vítěz dvoukolek Sylvain Michel a náhradník v týmu Renault Romain Salinas. Soutěže se zúčastnil i český jezdec Antonín Tlusťák, který však nenavázal na výkony z předchozích let. V úvodní etapě jej trápily problémy s motorem, který jel místy na tři válce. Definitivní stop pak na sedmém testu vystavily výfukové svody.

Mistrem Evropy se pro letošní rok stal Jan Kopecký. Výkon ve Švýcarsku nakonec Craigu Breenovi nestačil k posunu na druhé místo, na stříbrného Bryana Bouffiera mu chyběly tři body. Letošním mistrem dvoukolek se stal Zoltán Beseenyey, production cup vyhrál Andreas Aigner, dámský pohár Molly Taylor.

Konečné výsledky Rallye du Valais

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist