www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Sibiu Rally Romania - ZRUŠENO

Sibiu Rally v ohrožení, možná změna na asfaltový podnik koncem října!

29. ledna 2014 • 11:25

Letošní zima je na sníh zatím více než skoupá a o to víc je šokující zpráva týkající se třetí soutěže FIA ERC 2014, rumunské Sibiu Rally. Ta se totiž podle všeho nepojede jako zimní soutěž, datum jejího konání bude pravděpodobně odloženo a to z bezpečnostních důvodů. Hlavní příčinou je nadměrné množství sněhu a nepříznivé předpovědi počasí v oblasti konání. Co by za takovou prognózu dali v Lotyšsku tento týden…

Sibiu Rally Romania 2013

75% rumunské trati se nachází v nadmořské výšce nad 1600 metry a vrchol stoupání na známé silnici Transfagarasan se nachází dokonce ve 2400 m.n.m. Rumunský meteorologický institut však aktuálně pro oblast Jižních Karpat předpovídá na únor extrémní sněhové přívaly a na základě toho se došlo k závěru, že by při zachování původního formátu rally bylo ohroženo bezpečí účastníků rally, diváků i místních obyvatel, zejména kvůli zablokování přístupových cest pro záchranné služby.

Sibiu Rally Romania se měla jet jako třetí díl seriálu FIA ERC a zároveň coby závěrečný podnik trofeje ERC Ice Master. Nicméně po bezpečnostní analýze trati a vyhodnocení rizik se rumunská ASN a evropský promotér Eurosport Events dohodli na zrušení rally coby zimní soutěže. Veškeré úsilí nyní směřuje k zachování soutěže v evropském kalendáři a jejímu uskutečnění v pozdějším termínu a v odlišném formátu. V jednom ale mají pořadatelé jasno – i nadále má být do trati začleněná silnice Transfagarasan.

Nový návrh počítá s tím, že by se Sibiu Rally Romania odjela kompletně na asfaltu, a to ve dnech 9. – 11. října. Tento návrh je prvním krokem k zachování rally v ERC, nyní je jeho podoba na zvážení u Eurosport Events. Pokud bude změněný formát odsouhlasen u promotéra, bude nový návrh kalendáře FIA ERC 2014 předložen na Rally komisi FIA konané 12. března.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist