www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Rally Vyškov (MČR-S)

Rally Vyškov zatím s osmi desítkami přihlášených

3. září 2014 • 15:40

Návštěvníci právě odjeté Barum Czech Rally Zlín ještě nestačili vstřebat nasbírané dojmy a už klepe na dveře další soutěž zařazená do prestižní společnosti mistrovství České republiky. Na své si tentokrát přijdou vyznavači jednodenních sprintrally, které mají svou další zastávku naplánovanou ve Vyškově.

Rally Vyškov 2014

Obnovená Rally Vyškov se uskuteční v sobotu 6. září 2014 jako součást Mistrovství ČR ve sprintrally a Poháru ČR v rally, což vzbudilo zájem u 83 aktuálně přihlášených posádek. Vyškovští pořadatelé však nepolevují ve snaze a doufají, že tento počet nebude konečný. Vzhledem k termínové kolizi se zlínskou 'Barumkou', která se konala o týden dříve, prodloužili termín pro podávání přihlášek do úterý 2. září.

„Soutěžních posádek, které mají ve svém programu jak Barum rally, tak vyškovskou rally, je tento rok poměrně dost. Dali jsme jim tedy možnost, aby se s přihlašováním neukvapovali a rozhodli se až podle stavu techniky po Barumce,“ vysvětluje důvody k posunutí uzávěry Jaromír Palásek, ředitel vyškovské rally.

Třebaže přihlašování stále běží, už nyní lze v provizorní startovní listině najít řadu kvalitních pilotů s neméně zajímavou technikou. Vyškov se stane dalším dějstvím souboje o mistrovský titul, do kterého jsou zapojeni vedoucí pilot tabulky mistrovství ČR Jan Sýkora (Škoda Fabia S2000) a jeho zdatní sekundanti Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC), Martin Vlček (Škoda Fabia S2000) a Karel Trněný (Škoda Fabia WRC).

Vyškovská trať by měla svým rychlým charakterem vyhovovat spíše přeplňovaným 'wéercéčkům', historickým faktem však zůstává, že se zde těmto speciálům v posledních letech příliš nedařilo. Špičkový vůz, který ještě nedávno brázdil tratě mistrovství světa, představí i vítěz doposud posledního ročníku vyškovské rally z roku 2012 – Tomáš Kurka. S ex-továrním Mini John Cooper Works WRC však odstartuje teprve podruhé a o ambicích na stupně vítězů tedy v jeho případě nelze příliš hovořit.

Pestrost startovnímu poli dodávají účastníci Poháru ČR, kterým volnější regule umožňují i start s historickými vozy. Diváci se tak mohou těšit na směsici starších škodovek, seřazených od legendárního 'embéčka' (letos oslavilo 50 let od zahájení produkce), až po 'vypiplané' stotřicítky RS a LR. Zavzpomínat na dobu nedávno minulou přijede za volantem Škody 130 RS i bývalý tovární pilot týmu Škoda Motorsport – 62letý Jindřich Štolfa.

Příjemným překvapením je přihláška od legendy českého automobilového sportu – 64letého Břetislava Engeho. Otec neméně slavného okruhového mága Tomáše Engeho se na start rally postaví po dlouhé 25leté pauze a jeho soutěžním nářadím bude Škoda 130 LR. A když jsme u zajímavostí, startovní pole okoření také hvězdy showbyznysu. S vozem Mitsubishi Lancer EVO IX je přihlášena zpěvačka Olga Lounová, za volant dvoulitrového Renaultu Clio usedne herec David Suchařípa.

S blížícím se startem pořadatelé upozorňují na drobnou změnu harmonogramu, která je reakcí na podnět Asociace jezdců rally. „Na žádost předsedy asociace Pavla Kohouta jsme prodloužili jízdní doby přejezdů mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Aktuální časový harmonogram a mapy rychlostních zkoušek jsou již zveřejněny na oficiálních stránkách rally,“ informuje Jaromír Palásek.

Pro více informací o blížící se XXII. Rally Vyškov navštivte oficiální stránky – www.rallyvyskov.cz, případně prezentaci vyškovské rally na facebooku.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist