www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Rally Vyškov (MČR-S)

Druhá místa pro Smékala z Barumky a Vyškova

12. září 2014 • 09:00

Tři závody během jednoho měsíce absolvovala zlínská posádka Egon Smékal – Monika Hýbnerová, z toho dvakrát to bylo pódiové umístění a jedna lehčí havárie.

Egon Smékal - Monika Hýbnerová (Citroën DS3 R3T) - Barum Czech Rally Zlín 2014

Egon s Monikou, stejně jako mnoho dalších posádek využilo startu na sprintu v Pačejově k přípravě na Barumku. Vedle rozježdění po delší pauze mezi jednotlivými soutěžemi, usiloval Smékal na plzeňsku i o dobrý výsledek do tabulky rallysprintového mistrovství. Cílovou rampu ovšem posádka nespatřila. „Z důvodu odstoupení na Kopné, jsme se vydali na sprint do Pačejova, ale ani zde k nám nebyla štěstěna nakloněna. Na první zkoušce jsme zajeli čtvrtý čas mezi dvoukolkami a chystali jsme se zatáhnout. V průběhu druhé zkoušky v pomalejší pasáži jsme ovšem s Citroenem lehce škrtli o mez. Auto nebylo moc poškozené, ještě jsme dojeli do servisu, kde mechanici zjistili poškození řízení. Věřím, že smůlu jsme si letos již vybrali,“ uvedl k druhému letošnímu odstoupení Egon Smékal. Po výpadku v Pačejově se veškeré přípravy nasměrovaly na domácí vrchol sezony – Barum rally.

Pohled do předchozích ročníků evropské soutěže nabízel zajímavou statistiku. Vždy, když Egon dokončil Barumku, stanul na bedně. Čtyřikrát se stal vítězem třídy N3 a dvakrát dokončil náročnou soutěž ve třídě 5 třetí. Pro úplnost dva starty zůstaly nedokončené. „Na domácí soutěž jsme se samozřejmě já i celý tým velmi těšili. Je to pro mne srdeční záležitost a situaci, že bych ve Zlíně nestartoval si ani nedokáži představit. Barumka má své kouzlo náročné, ale zároveň velmi kvalitní soutěže. Rychlostní zkoušky lemují tisíce diváků, kteří vás ženou vpřed, což mne vždy velmi motivuje,“ uvedl před Barum rally Egon Smékal. Zlínská soutěž domácí posádku nezklamala. Náročnost tratí si nijak nezadala s předchozími ročníky a v průběhu závodu byly krásné souboje se soupeři.

„Barumka byla jako vždy velmi náročná. Úvodní městskou zkoušku jsme v dvoukolkách vyhráli, ale veškeré důležité souboje se odehrávaly v sobotu a neděli. Chtěli jsme se držet v blízkosti špičky, to se nám dařilo, ale drobné problémy s motorem nás lehce hendikepovali. Za svými zády jsme ale udrželi celou evropskou špičku včetně rychlých juniorů. Atmosféra na trati byla opět neuvěřitelně krásná a při pohledu z auta na přejezdech bylo jasné, že česká rally nabírá druhý dech při návštěvnosti a fandění,“ podělila se o dojmy z zlínské rally Monika Hýbnerová. „Závod se mi velmi líbil. Měli jsme drobné technické problémy, které mechanici v servise částečně odstranili. S konečným výsledkem jsme relativně spokojeni,“ doplnil slova spolujezdkyně Egon Smékal. Po třídenním zápolení dokončila posádka Smékal – Hýbnerová Barum Czech Rally Zlín na 16. místě absolutně, 11. místě v rámci hodnocení MMČR, 2. místě ve třídě RC3, 2. místě mezi dvoukolkami a prvenství si připsala v Citroen cupu.

Zatím poslední start zaznamenala smíšená posádka na tratích okolo Vyškova, kde se jel čtvrtý podnik letošního rallysprintového mistrovství. „Ve Vyškově jsem osobně byla poprvé a tudíž jsem nevěděla, co mě bude čekat. Tratě zde byly krásné, ale hodně rychlé, krom jedné zkoušky která byla hodně technická a náročná na čtení. Pořadatelé nám dali k dispozici zkoušky s krásnými skoky i úseky po šotolině,“ avizovala svou premiéru na vyškovsku Monika. Po celý závod sváděla smíšená posádka ze Zlína pěkný souboj se smíšenou posádkou z Brna. Patrik Rujbr s Petrou Řihákovou byli lepší v první polovině závodu, v druhé mohutně stahovali Egon s Monikou. Závod vygradoval v posledních zkouškách. Po sedmi měřených zkouškách Egon zcela odstup zlikvidoval a o vítězi dvoukolek měla rozhodnout poslední rychlostní zkouška. V té byl rychlejší brněnský jezdec.

„Ještě před startem poslední zkoušky jsme vzájemně s Patrikovou posádkou prohazovali vtípky, sranda prostě musí být. I když byl náš soupeř rychlejší, dobrou náladu z pěkné soutěže nám to neubralo,“ uvedla v cíli Hýbnerová. Cílovou rampou projeli Egon s Monikou na 9. místě absolutně, 2. místě v dvoukolkách a stříbro patří zlínské dvojici i v třídě 5. „Závod jsme si náramně užili. Svedli jsme pěkný souboj s Patrikem Rujbrem, který jel velmi dobře. Já se jízdou bavil. V závěru nás sice lehce zbrzdil defekt Lumíra Firly, ale zklamaný nejsem. I to totiž patří do rallysportu,“ řekl k vyškovské soutěži Egon Smékal. Nyní čeká na Egona a Moniku další výzva v podobě Rally Jeseníky, která startuje 20. září.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist